10 Festes majors on passar-ho d’allò més bé aquest estiu

LaviniaNext
Autor/a: 
Sofía Martín i Ariadna Roca
A poc a poc les festes populars recuperen les seves activitats habituals. Font: www.lessantes.cat
A poc a poc les festes populars recuperen les seves activitats habituals. Font: www.lessantes.cat
A Barcelona, La Mercè arribarà a molts punts de la ciutat. Font: Ajuntament de Barcelona
A Barcelona, La Mercè arribarà a molts punts de la ciutat. Font: Ajuntament de Barcelona
La festa de Santa Tecla arriba a l'edició número set-cents Font: www.tarragonaturisme.cat
La festa de Santa Tecla arriba a l'edició número set-cents Font: www.tarragonaturisme.cat

10 Festes majors on passar-ho d’allò més bé aquest estiu

Autor/a: 
Sofía Martín i Ariadna Roca
LaviniaNext

Resum: 

Catalunya té un gran nombre de festes i fires tradicionals que se celebren entre el juliol i el setembre. Hem fet una tria de celebracions d’arreu del territori perquè no tinguis excusa per quedar-te a casa.

Les festes majors tenen tots els ingredients per passar-ho bé: cultura popular i tradicional, focs artificials, música, espectacles, gastronomia i exhibicions d’allò més diverses. Malauradament, la pandèmia de Covid-19 ha obligat a mesurar els aforaments dels esdeveniments i impossibilita els correfocs i els actes multitudinaris. Tot i això, les festes mantenen l’essència del que són amb tot de propostes per a tots els gustos.

Aquestes són només algunes de les més sonades:

1. Festa Major del Roser (Puigcerdà, del 15 al 19 de juliol)

Puigcerdà ja ho té tot preparat per la seva Festa Major 2021, que recuperarà part del programa de l’edició de 2020, que finalment va haver de ser cancel·lada a causa de la pandèmia. Entre les activitats destacades hi trobem un concert de cobla de La Principal de La Bisbal, el concert de l’artista Suu i el campionat de botifarra, que enguany es trasllada a l’estany.

2. Festa Major de Palafrugell (del 16 al 21 de juliol)

Palafrugell és un dels destins turístics preferits dels catalans i catalanes a l’estiu i encara més els dies de Festa Major. Enguany, la celebració comptarà amb actes de cultura popular i tradicional als quals es podrà accedir reservant entrada a través de la pàgina web de l’Ajuntament. A causa de l’increment de casos de Covid-19 de les últimes setmanes, aquesta edició no comptarà amb activitats destinades al públic juvenil.

3. Festa Major de Blanes (del 21 al 28 de juliol)

Blanes s’omplirà d’activitats els últims dies de juliol per celebrar Santa Anna. Hi haurà música d’orquestra, castellers, concerts i altres mostres de cultura popular adaptades a les mesures sanitàries que recomanin les autoritats. Enguany, però, s’ha tornat a ajornar el famós Concurs internacional de Focs Artificials, una de les celebracions més esperades d’aquesta festa.

4. Festa Major del Vendrell (del 25 al 28 de juliol)

El dia de Santa Anna, el 26 de juliol, també és Festa Major al Vendrell. Els veïns i les veïnes podran gaudir d’un cercavila de les colles de cultura popular i un altre de les colles de foc, que s’adaptarà a les mesures anti-Covid recomanades. El pregoner d’enguany serà Jaume Ramon, guitarrista del grup Portland’s.

5. Santes de Mataró (del 25 al 29 de juliol)

És una de les festes majors més importants del Maresme i se celebra cada any a les mateixes dates, en honor a Santa Juliana i Santa Semproniana. El bestiari i la música d’arrel tradicional són dos dels components més importants de la celebració. A causa de les restriccions per la Covid-19, les Santes 2021 s’han reinventat: s’han habilitat una dotzena d’espais que seran l’escenari de les propostes d’enguany, en lloc de fer-se al carrer, com és habitual.

6. Festa Major de Granollers (del 21 al 29 d’agost)

A finals d’agost, les colles de Blancs i Blaus tornaran a animar la Festa Major de Granollers, però, enguany, sense cap acte competitiu. La capital del Vallès Oriental tindrà cinc espais principals on s’oferiran concerts de Blancs i de Blaus i altres actes organitzats per la comissió de festa major i les entitats de cultura popular de la ciutat.

7. Festa Major de Vilafranca del Penedès (del 29 d’agost al 2 de setembre)

Aquest 2021 torna una de les festes majors més espectaculars de Catalunya, la de Vilafranca del Penedès. Després d’haver-se suspès l’any 2020, les administradores i administradors de la festa han promès que, enguany, serà “la millor Festa Major possible”, adaptada a les circumstàncies. L’alegria, la família, el moviment i el retrobament són els quatre pilars d’aquesta nova edició.

8. Festa Major de Solsona (del 7 a l’11 de setembre)

La de Solsona és una de les festes més antigues de Catalunya i per aquest motiu l’any 2008 va ser proclamada Festa patrimonial d’interès nacional. La seva tradició es remunta al segle XIV i encara avui manté el seu fort caràcter identitari. La programació d’enguany compta amb trabucaires, repic de campanes, els tradicionals actes religiosos, concursos, espectacles de música i molt més.

9. Festa de Santa Tecla (Tarragona, del 17 al 26 setembre)

Aquest 2021 la Festa de Santa Tecla celebra una edició molt especial: la número set-cents. Es duran a terme una sèrie d’activitats que barrejaran tradició i modernitat i que proporcionaran un salt qualitatiu a la celebració, sempre respectant les mesures anit-Covid. Com a plat principal de la festa, s’ha organitzat un cicle de xerrades i visites guiades que explicaran què va passar a Tarragona fa set centennis.

10. Festes de la Mercè (Barcelona, 23 al 27 setembre)

Una de les festes majors que més gent aplega al carrer és, sense cap mena de dubte, la Mercè. Gent de tot Catalunya es desplaça a la capital catalana per gaudir d’algun dels molts actes de cultura popular que s’organitzen. Després d’una Mercè 2020 molt descafeïnada, enguany, Barcelona recuperarà alguns dels escenaris habituals d’aquesta festa i n’afegirà de nous perquè les celebracions arribin a tota la ciutat.

Afegeix un comentari nou