Àmbit de la notícia
Cultural

10 imperdibles per aprofitar un agost ple de cultura popular

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • L'ÉsDansa se celebra a les Les Preses del 22 al 28 d'agost.
    L'ÉsDansa se celebra a les Les Preses del 22 al 28 d'agost.
  • L'Aquelarre de Cervera tindrà lloc el 27 d'agost.
    L'Aquelarre de Cervera tindrà lloc el 27 d'agost.
  • El Festival de Música Antiga dels Pirineus estarà dispnible fins al 21 d'agost.
    El Festival de Música Antiga dels Pirineus estarà dispnible fins al 21 d'agost.

En un mes que revifen les Festes Majors arreu del territori, altres activitats de cultura popular tampoc no passen desapercebudes. Ple de festivals, fires i festes, aquí un recull per gaudir de l’agost. 

Cabrera de Mar, Sant Guim de Freixenet, Pira, Moià, Sant Llorenç d’Hortons, Amposta, Bigues i Riells, Gèlida, Arenys de Mar, el Montseny, Sant Hilari Sacalm, Manresa, Santa Eulàlia de Riuprimer, Vilafranca del Penedès o Matadepera són només alguns dels municipis de Catalunya que celebren les seves Festes Majors durant el mes d’agost.

Tot i la majestuositat de les Festes Majors, la música tradicional, les fires, les tradicions populars, la llengua catalana, el bestiari i els correfocs afegiran color al que resta d’estiu amb aquest recull de cultura popular.

El Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) celebra l’onzena edició combinant música, patrimoni natural i cultura. Dividit en cinquanta-cinc concerts, al voltant de trenta-vuit municipis del Pirineu, el festival pretén apropar la música antiga a tots els públics.

El FeMAP compta amb un programa social per acompanyar les persones més vulnerables. A banda d’unes propostes concretes i tallers per als col·lectius de la gent gran, la salut mental i la diversitat funcional, el festival destaca per la música a domicili. Un conjunt instrumental del Conservatori de Música dels Pirineus viatja arreu del territori per portar la música a perfils residencials o amb dificultats per a la mobilitat.

La plaça Josep Sarquella de Palamós acollirà enguany el Festival de Cobla de Catalunya del 2 al 6 d’agost. Quartet Mèlt, Cobla de Cambra de Catalunya, Esbart Marboleny, Nakany Kanté o l’Energia Cobla de Palafrugell són alguns dels intèrprets d’aquesta onzena edició.

El festival destaca per la fusió dels instruments tradicionals de la cobla -com poden ser el flabiol, el tible, la tenora, el trombó, el fiscorn o el contrabaix- amb d’altres que formen un ventall de possibilitats de sons peculiars, genuïns i característics de l’Amb So de Cobla.

Bellver de Cerdanya acull una nova edició de la Fira d’artesania i oficis. L’objectiu de la fira és mostrar les feines de forjar, bufar vidre, treballar la fusta, la cera, la ceràmica o els cistells per apropar l’artesania al públic i que aquests oficis no caiguin en l’oblit. Es faran de tallers de màscares, paper reciclat, instruments musicals, monedes, caixes niu o espelmes, entre moltes altres activitats. També hi haurà disponible un taller de circ i un espectacle infantil.

La Federació de Concursos de Gossos d’Atura dels Països Catalans reprèn el campionat de concursos després de dos anys de restriccions per la pandèmia. L’Associació de Concursos de Gossos d’Atura Serra de Prades hi participarà el pròxim 7 d’agost. El camp de futbol de Prades serà l’escenari perquè gossos i professionals del pasturatge d’arreu el territori demostrin les seves habilitats.

L’associació sociocultural La iMAGInada pretén crear un model social, econòmic i cultural a través d’espais d’intercanvis, empoderament, dinamisme i autogestió. La difusió d’artistes, el moviment d’associacionisme local, l’intercanvi de coneixements, l’oci conscient o el contacte intercultural són les bases de les activitats del festival de Tarragona. 

Coll de Nargó és l’epicentre de la Baixada dels Raiers, antic ofici que s’encarregava de fer arribar la fusta dels arbres des dels Pirineus fins a l’interior o la costa. Amb els rius Segre, Perles i Sallent, el municipi de l’Alt Urgell és l’escenari ideal per representar aquest ofici de principis del segle passat.

Un any més és l’Associació Cultural dels Raiers de la Ribera del Segre qui organitza l’esdeveniment des dels Clops de Fígols fins a la cua del pantà d’Oliana. La jornada del 14 d’agost començarà amb un esmorzar popular a les 10 h per continuar amb la sortida de les embarcacions a les 12 h. Finalment, després de la Baixada, hi haurà un dinar popular a la plaça del poble.

L’Església Parroquial de Sant Andreu a la Selva del Camp acull la primera obra assumpcionista escrita en el català de la segona meitat del segle XIV. Consolidada com a un esdeveniment cultural de gran interès filològic i musicològic permet experimentar els cants a cappella i el lèxic trobadoresc de l’època.

Els actors i les actrius participants ja estan assajant per les funcions dels pròxims 14 i 15 d’agost.

Arriba una edició molt especial de l’ÉsDansa amb motiu del quaranta aniversari del festival. Durant set dies, el municipi de les Preses oferirà activitats de dansa d’arrel tradicional per potenciar el lema ‘ballar i fer ballar’.

L’edició d’enguany recupera al 100% la participació de companyies internacionals després de la Covid-19 i conserva les línies de treball habitual: l’exhibició, la formació i la divulgació. Aquest any, el festival posa el focus en dos itineraris principals: el dels projectes del pla d’impuls de la dansa d’arrel i l’itinerari de dansa i paisatge.

L’Associació Bioritme ha organitzat una nova edició del festival, que compta amb quatre pilars fonamentals sobre els quals es construeix: música, natura, ecologia i consciència. Del 25 al 28 d'agost, música d’arreu compromesa amb un món crític, farà ballar al paisatge de Torelló.

Al festival es compartiran valors compromesos amb l’ecologia com, per exemple, l’oferiment de productes 100% ecològics i de proximitat. També es podrà gaudir de xerrades i tallers impartits per col·lectius per reflexionar sobre problemàtiques socials actuals.

Des de l’any 1978, Cervera celebra durant l’últim dissabte d’agost la festa de l’Aquelarre, on el foc i la música prenen el protagonisme. Els carrers d’aquest municipi de la Segarra s’omplen de correfocs, percussions i concerts. La festa compta, també, amb la participació dels Diables de Cervera, el Mascle Cabró, la Fira esotèrica del Gran Boc o la cercavila infantil de 'Aquerralet', entre altres activitats.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari