6 jocs infantils que transmeten valors

Ravalnet
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

6 jocs infantils que transmeten valors

Ravalnet

Resum: 

Per jugar no tot són joguines. Hi ha molts jocs grupals que poden ser fins i tot més divertits i educatius, a més de no necessitar gastar diners.

El joc és per als infants una forma d'entendre el món que els envolta, aprendre i relacionar-se. Pot ser també una bona oportunitat per adquirir, transmetre i compartir valors com ara el respecte, la solidaritat, la responsabilitat, l'amistat o el compromís.

Tot seguit et proposem alguns jocs en grup que et poden ajudar a dinamitzar molts moments a la teva entitat, casal infantil, escola, festes infantils o veïnals... A jugar!

1. El pigall

Un nen o una nena s'ha d'embenar els ulls i l'altre l'ha de guiar fins a un altre lloc en el qual durà a terme una senzilla missió, com trobar alguna cosa i transportar-la. Un cop s'ha aconseguit l'objectiu, els participants han de posar en comú quines han estat les seves sensacions.

Valors: confiança, solidaritat i empatia.


2. Collage multicultural

S'haurà de buscar en revistes coses que formen part d'altres cultures i que reflecteixin la seva forma de vida: roba, menjar, objectes, etc. També es podrà dibuixar i escriure de quins països es tracta. Molt millor si el collage es fa col·lectivament, tot i que també es poden fer en parelles o petits grups per crear finalment una única composició.

Valors: respecte a la diferència i solidaritat.


3. Mesurar plantes i arbustos

Amb un metre o una cinta mètrica els participants i les participants han de mesurar plantes i arbustos, fer-ne un dibuix i apuntar les mides, així com el nom o el tipus de planta o arbust. Els resultats es posaran en comú.

Valors: apreciar i respectar la natura.


4. El mirall

Posats per parelles i cara a cara, primer un nen o nena haurà de fer moviments lents de manera lliure i el seu company o companya l'haurà d'imitar. Qui està imitant dirà què és el que pensa que està expressant l'altre, quines són les seves sensacions, etc.

Valors: empatia i identificació.


5. El quadre de la responsabilitat

Aquest joc es pot jugar en el dia a dia de manera individual o en equip. Es tracta de fer una llista de tasques que els nens i nenes puguin dur a terme per contribuir al bon funcionament de l'escola, la llar, etc. També es farà un bonic quadre amb espais per fer un dibuix sobre la tasca duta a terme. D'aquesta manera es veuran estimulats i motivats per fer-les.

Valor: responsabilitat.


6. Les cadires cooperatives

I una alternativa no competitiva al conegut joc de les cadires... Es corre al voltant d'aquestes, amb la diferència de que quan para la música tothom ha de pujar a sobre d'alguna. Es van treient cadires cada vegada, però cap participant se'n queda sense ni és eliminat. Els infants s'ajudaran a pujar a les cadires, però arribarà un moment en el qual ja serà impossible fer-ho i el joc s'acabarà.

Valors: cooperació, solidaritat suport mutu.

Afegeix un comentari nou