10 llibres il·lustrats per explicar la situació dels refugiats

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Pau Ricart
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

10 llibres il·lustrats per explicar la situació dels refugiats

Autor/a: 
Pau Ricart
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

En motiu del Dia Internacional dels Refugiats repassem 10 llibres on s’expliquen històries que poden ajudar a parlar de la situació que viuen les persones refugiades.

Existeixen varis llibres il·lustrats que parlen sobre els refugiats, l’exili i la migració. En la majoria de casos les imatges expliquen molt més que el text i és en aquest anàlisis que es poden visualitzar diferents punts de vista. Cal una lectura pausada, sense preses, aturant-se en cada paraula i cada detall de la il·lustració que l’acompanya. Es recomana fer una segona i tercera mirada per poder veure el que no hem vist en la primera lectura.

Per llegir un llibre il·lustrat cal mirar les paraules i llegir les imatges.

1. "L’Illa",d’Armin Greder

L’arribada d’un desconegut fa saltar les sospites dels habitants de l’illa. La por i el desconeixement del nou vingut els fa reaccionar de les maneres més cruels possibles. Aquest llibre presenta una interesant proposta a nivell de text i imatges, ja que el text ens anuncia una utopia i les il·lustracions deixen en evidencia les reaccions dels individus davant la por.

2. "Ziba vino en un barco", de Liz Lofthouse

Ziba i la seva mare fugen de la guerra amb un vaixell, buscant la pau en un nou món i imaginen el nou país d’acollida com el lloc on podran fer realitat els seus somnis. A través de les il·lustracions es pot viatjar amb els protagonistes d’aquesta historia. Es poden escoltar els pensament i records de la nena, barrejant-se amb el dia a dia de la gran travessia amb vaixell.

3. "A la garjola!", de Henri Meunier i Nathalie Choux

Un furgó policial arriba al parc amb les sirenes a tot volum. Volen detenir a algú! A qui li tocarà? Doncs a tothom que sigui diferent i no estigui ben identificat: una dona negra, un gat verd o un ocell rosa. Aquest llibre il·lustrat sorprendrà per el to irreverent de la historia, apropant temes com la intolerància i el racisme.

4. "El viaje", Francesca Sanna

Aquest llibre relata la història en primera persona del viatge d’una família que escapa dels horrors de la guerra per poder començar una nova vida, evitant tots els perills que els esperen al llarg del camí. No és la historia d’un viatge, sinó de molts viatges: els d’aquelles persones que han hagut de deixar-ho tot, fugint de l’horror d’una guerra. El joc de les il·lustracions transcórre de la felicitat de la família a la obscuritat de la guerra.

5."Migrante", de Maxine Trottier

L’Anna i la seva família cada any abandonen la seva ciutat de Méxic per anar al nord a treballar com a jornalers. Aquest llibre recull la visió de la nena, que viu sense una llar fixa i que té un somni: ser un arbre per veure com arriben els ocells de les diferents estacions a les seves branques. Cada somni de l’Anna mostra com es sent en les diferents situacions que li toca viure.

6. "Akim corre", de Claude K. Dubois

Carregat de moltes emocions i força, aquest llibre és ple de mirades que parlen més que les paraules. Akim es troba sol enmig d’un paisatge desolador fins que segueix a un grup de persones que arriben a un camp de refugiats.

7. "Sóc l’Adila", de Fulvia Degl'innocenti

Aquest llibre presenta la realitat de moltes nenes pakistaneses que són allunyades de les escoles quan aprenen a llegir i escriure. Adila vol ser metgessa, però té por que els pares no la deixin seguir estudiant. La mestra d’Adila visitarà als pares i, a través de la història de Malala Yousafzai (Premi Nobel de la Pau), els intentarà convèncer de la importància de l’educació per la seva filla.

8. "Eloisa y los bichos", de Jairo Buitrago y Rafael Yockteng

Aquesta és la història d’una nena que ha arribat a un món nou acompanyada del seu pare per buscar un futur millor. Un entorn nou on tothom la mira per venir d'un altre lloc, tenir un altre color de pell o parlar un altre idioma. “Elosia y los bichos” reflexiona sobre les pors, el rebuig, les noves costums, però també de l’amistat.

9. "La Llave", d’Angèle Delaunois i Christine Delezenne Lóguez

Dedicat a les nenes de països en conflicte com Armenia, Sudán, Tíbet, Paquistán o Irak, el llibre explica amb lletres i imatges una història d’immigració i exili. La guerra destruieix la vida d'una familia, els homes han d’anar a la guerra i les dones i infants han de protegir-se als camps de refugiats.

10. "La Sirenita", José Ovejero

Aquest llibre forma part de la col·lecció “Te cuento...” on es reinterpreten els contes clàssics adaptant-los a temes actuals i controvertits. “La Sirenita” relata l'experiència d’una jove que arriba a un món totalment desconegut. La història manté un diàleg amb les fotografies de Clemente Bernard sobre Malika Laaroussi, una noia de 22 anys que va morir al arribar a les platges de Granada.

Text traduït de: El asombario&co

Afegeix un comentari nou