10 propostes culturals per celebrar un desembre de tradició nadalenca

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
La Fira del Tió d'Arbúcies celebra la seva novena edició, i s'hi poden trobar diferents activitats nadalenques i parades amb productes artesans. Font: Ajuntament d'Arbúcies
La Fira del Tió d'Arbúcies celebra la seva novena edició, i s'hi poden trobar diferents activitats nadalenques i parades amb productes artesans. Font: Ajuntament d'Arbúcies
Els pobles i ciutats de Catalunya s'omplen d'activitats nadalenques per celebrar l'últim mes de l'any en aquesta època de l'any tan màgica i especial. Font: Ajuntament d'Arbúcies
Els pobles i ciutats de Catalunya s'omplen d'activitats nadalenques per celebrar l'últim mes de l'any en aquesta època de l'any tan màgica i especial. Font: Ajuntament d'Arbúcies
Una mostra de pessebres d'arreu el territori català.  Font: Associació de Pessebristes de Sant Feliu de Llobregat
Una mostra de pessebres d'arreu el territori català. Font: Associació de Pessebristes de Sant Feliu de Llobregat

10 propostes culturals per celebrar un desembre de tradició nadalenca

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

Presentem un recull d’activitats imperdibles entre festes i tradicions emmarcades en l’època de Nadal, i esdeveniments i actes trencadors amb els drets humans com a eix vertebrador.

L’últim mes de l’any, com és tradició, arriba protagonitzat per diferents activitats culturals nadalenques: els pessebres vivents, les representacions d'Els Pastorets, els diversos mercats de Nadal, les exposicions de pessebres i, fins i tot, fires i actes amb personatges com el Tió i el Caganer al centre, són els que defineixen l’agenda cultural del desembre. Una època en la qual, encara que estigui protagonitzada pel fred, sortir de casa és una opció molt acollidora.

A part de les tradicions, diferents propostes culturals de cinema, fotografia i fires de productes, entre d’altres, també s’organitzen per descentralitzar Nadal i aportar iniciatives per a tots els públics i gustos. A continuació us presentem deu propostes culturals que no us podeu perdre aquest últim mes de l’any 2022:

L’associació Amics del Caganer ha presentat enguany la seva primera exposició de Caganers de la temporada a la població maresmenca del Masnou. Es pot visitar a la seu social de l’associació Gent del Masnou, de dilluns a divendres de 18 a 20 h.

L’objectiu principal és divulgar i posar en valor aquest personatge clau del pessebre, com a figura cultural i emblemàtica catalana, representativa de la tradició del territori. La mostra compta amb més de cent caganers elaborats per diverses artesanes que han estat cedits per les sòcies de l’entitat. A més, també s’hi poden trobar il·lustracions de l’artista Humor Caganer, un quadre amb diferents postals de caganers del soci Miquel Alsina i un diorama que conté un pessebre.

Dedicat a la mostra de llargmetratges de ficció o documentals, nacionals i internacionals, arriba la vint-i-dosena edició d’aquest festival de cinema, el qual és una finestra per donar a conèixer noves directores, apropar les obres al públic, difondre films premiats a diferents festivals internacionals i redescobrir la feina de professionals ja establertes. L’organitza l’associació cultural Play Acció Cultural i l’acull el Teatre Metropol.

Enguany, el programa del Festival REC arriba amb nou talent, novetats i estrenes. Compta amb dues seccions, per una banda, ’Òpera Prima’, en la qual es podrà gaudir de debuts cinematogràfics internacionals, les quals competeixen per quatre premis, també escollits per l’audiència. Per altra banda, les ‘Sessions Vermut’, concentrades al matí, permeten gaudir d’un aperitiu en acabar la projecció. Les entrades ja es poden adquirir.

La població selvatana d’Arbúcies celebra la novena edició de la Fira del Tió, un esdeveniment tradicional que acullen diversos espais de la localitat el cap de setmana dels dies 3 i 4 de desembre. Es podrà gaudir d’activitats i tallers nadalencs, com l’animació ‘Fem cagar el Tió gegant’, el mestre tioner ‘L’oncle buscall’ i l’exposició de tions artesanals, entre d’altres.

També es podrà participar en jocs gegants de fusta tradicionals i hi ha l’opció de comprar el Tió, crear-ne un de propi o anar-lo a buscar al bosc. La Fira és organitzada per l’Ajuntament d’Arbúcies.

Aquesta celebració és considerada una de les fires de Nadal més singulars de Catalunya, acollida en una petita població de muntanya de la Selva, de només dues-centes habitants.

Enguany, la Fira de l'Avet d'Espinelves arriba a la seva quaranta-u edició, en la qual, com bé indica el seu nom, el protagonista és l’avet, pel qual hi ha deu parades dedicades i s’hi poden trobar les varietats més conreades a la zona, el Masjoanis i la Picea Excelsa. A part, també s'ofereixen productes d’artesania i d’alimentació, a més d’exposicions d’art i objectes i espectacles. L’Ajuntament d’Espinelves és l’organitzador.

Les figures de les carasses són caps amb barbes llargues, elaborades amb materials com cartó o fusta i cabells de pèl natural. Acompanyades amb música de gralles, en les seves desfilades escupen caramels als infants. L’any 1988 es va recuperar com un element i figura nadalenca, impulsada per La Casa dels Entremesos.

Tots els dissabtes i diumenges durant la Fira de Santa Llúcia de Barcelona, a les 12 h del migdia, se celebren petites cercaviles perquè les més menudes de la casa puguin gaudir d’una activitat engrescadora. A més, el dissabte 10 se celebra la Diada dels Costums i les Tradicions amb l'actuació de l'Esbart Català de Dansaires i una sortida especial de la Carassa.

Durant aquests quatre dies de desembre, la capital osonenca es transforma en un poble medieval que acull una àmplia i variada oferta d’activitats i parades que transporten les visitants a l’edat mitjana. Els carrers i places de la població s’omplen de taverneres, firaires, espectacles i articles d’artesania, des de joieria i complements de roba fins a una oferta gastronòmica d’embotits, formatges i pastisseria.

A més de l’oferta comercial, també es pot gaudir d’activitats lúdiques, música, balls, recreació d’oficis, tallers per a infants, espectacles de carrer… una atmosfera que permet viure de quina manera se celebraven les festes en aquella època. És organitzada per l’Ajuntament de Vic.

Impulsat per l’Associació Catalana per la Pau, International Action for Peace i Más Retina, arriba la segona edició d’aquest certamen internacional de fotografia, el qual pretén oferir una mirada al voltant dels greus problemes globals i les causes que els originen. Tot a través de la fotografia, considerada com una eina que permet a la societat fer un pas més cap a l’assoliment de majors nivells de justícia social i sostenibilitat ambiental.

Dels treballs presentats per les deu participants finalistes, s’organitza una exposició de gran format als carrers i places de Barcelona, repartint cada treball en un districte de la ciutat. El diumenge 18 de desembre es desvelarà la persona guanyadora en un acte celebrat al Casal d’Entitats Mas Guinardó de Barcelona. Les organitzadores plasmen que les fotografies poden abordar qualsevol temàtica relacionada amb els drets humans i la justícia global.

Celebrada l’últim cap de setmana de cada mes, aquesta iniciativa impulsada per l’Associació de comerciants Born Comerç, pretén ser una plataforma de promoció per donar a conèixer les habilitats i aptituds de les artistes del Born. La fira se celebra al Passeig del Born, d’11 h a 21 h, i s’exposen i es venen productes artesans únics. Aquesta edició nadalenca es podrà trobar a la plaça Catalunya de Barcelona.

A més, també és un espai de trobada entre les veïnes, el talent del barri i el producte local, segons detallen les organitzadores. Les artistes del barri també preparen i ofereixen activitats culturals i música durant tota la jornada, per tal d’emmarcar-la en un ambient festiu i d’alegria.

Una de les tradicions nadalenques més arrelades és gaudir de la popular obra de teatre Els Pastorets, la qual aglutina milers d’espectadores cada any. Un gran nombre de poblacions catalanes acullen l’obra i en celebren representacions, en un calendari que sol anar de mitjans de desembre fins a finals de febrer.

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya agrupa les més de dues-centes cinquanta representacions que es duen a terme cada temporada. Elements com la música, el ball, els efectes especials i els tocs personals de cada versió, és el que dona caràcter a les peces teatrals d’aquesta història del primer Nadal, que mostra la lluita entre el bé i el mal. L’organització ja he creat un calendari on es poden trobar totes les representacions de la temporada.

Cada llar munta el seu pessebre quan arriba l’època de Nadal. Representar i construir el naixement de Jesús és una tradició que es remunta al segle XVI, encara que es té constància de pessebres documentats de l’any 1300. La Federació Catalana de Pessebristes és l’entitat encarregada de conservar i difondre l’art pessebrístic a Catalunya.

Cada any, la majoria de poblacions catalanes organitzen una exposició per mostrar el pessebre de la població a la ciutadania, una activitat nadalenca popular. A més, segons detallen des de la Federació, Catalunya ha estat des de sempre bressol de grans i reconeguts escultors de figures de pessebre.

Afegeix un comentari nou