Societat Coral 'El Vallès', 140 anys donant la nota

F Pere Tarrés
Autor/a: 
Marta Fontanals
 Font: Ajuntament de Ripollet
Font: Ajuntament de Ripollet
 Font: Generalitat de Catalunya
Font: Generalitat de Catalunya

Societat Coral 'El Vallès', 140 anys donant la nota

Autor/a: 
Marta Fontanals
F Pere Tarrés

Resum: 

El 23 de juliol, la Societat Coral 'El Vallès' va portar al poble de Ripollet, al Vallès Occidental, una de les 24 Creus de Sant Jordi 2018 que la Generalitat lliura cada any a diverses entitats posant en valor la seva tasca en el pla cívic i cultural de Catalunya.

En un acte solemne, celebrat per primer cop al Palau de la Música, la primera entitat fundada al poble de Ripollet, va rebre el distingit guardó tot just després de celebrar els seus 140 anys de trajectòria.

La distinció a la Societat Coral 'El Vallès' per "la seva tasca de difusió de la llengua, la música i la cultura promovent valors com la convivència, la participació i la perseverança" és un reconeixement, doncs, a l’amor vers la cultura i la tradició oral catalana de l’associació centenària del poble de Ripollet.

El reconeixement a 140 anys de progrés, virtut i amor

Membre de la Federació de Cors de Clavé, té els seus orígens en aquest moviment que va aconseguir dignificar les classes populars introduint-les en l’àmbit cultural mitjançant la música i el cant coral.

L’octubre de 1877, un grup de cantaires de Ripollet fundà la Societat Coral “El Vallès” amb l’objectiu de fer del cant coral un camí de progrés, virtut i amor, seguint els principis revolucionaris de Josep Anselm Clavé, resumits en aquesta frase:

“Associeu-vos i sereu forts, instruïu-vos i sereu lliures, estimeu-vos i sereu feliços”

Davant de l’arrelat individualisme, la forçada ignorància i la penúria de la Catalunya de finals del segle XIX, les classes obreres van començar a assaborir el fet d'associar-se, instruir-se i estimar-se fent desvetllar el sentiment de pertinença a un col·lectiu.

La Creu de Sant Jordi a la Societat Coral “El Vallès” de Ripollet és, per tant, un extens reconeixement a tot el moviment coral i a la importància de l’associacionisme com un mecanisme de progrés i eix vertebrador i definitori de la societat catalana.

Afegeix un comentari nou