30 Tradicionàrius traçats artesanalment

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

30 Tradicionàrius traçats artesanalment

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

El Festival Folk Internacional programarà més d’un centenar d’activitats i comptarà amb mig miler d’artistes d’arreu del món, del 13 de gener al 23 de juny en la seva 30ena edició.

“El Tradicionàrius és un altaveu que enllaça propostes musicals d’arrel i de nova creació”, ha reivindicat l’impulsor del certamen, Jordi Fàbregas, en la presentació oficial aquest dimecres al Centre Artesà Tradicionàrius (C.A.T.), de la 30a edició del Tradicionàrius - Festival Folk Internacional. La programació del certamen girarà –del 13 de gener fins a la Revetlla de Sant Joan- entorn a la voluntat d’integrar l’ahir, l’avui i el demà de la música tradicional dels Països Catalans, amb noms referents i noms emergents i convidats internacionals.

Dels històrics Maria del Mar Bonet, Rosa Zaragoza o Primera Nota a les veus de nova fornada com Joana Gomila, Alidé Sans o Rufaca Folk Jazz, seran alguns dels plats forts de sis mesos de programació, que s’ha allargat per celebrar les tres dècades de consolidació.

Lluís Puig: “En 30 anys, s’ha restituït el patrimoni musical d’arrel”

“El volum i la qualitat d’artistes ha augmentat considerablement en aquests 30 anys. Ells són el motor que ha transmés la normalització de la música d’arrel i tradicional; l’administració ha servit per posar oli a l’engranatge”, segons Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya. “En 30 anys, s’ha restituït el patrimoni musical d’arrel. Per això, el Tradicionàrius ha estat, és i serà una peça clau per a la difusió de la música d’arrel del país”, afegeix. Puig ha destacat la tasca de fusió de la diversitat de propostes culturals de la música tradicional, tot obrint portes més enllà dels Països Catalans”.

Carles Sala: “És un festival fet a mà amb tendresa, amb fidelitat, perseverança i criteri”

Per a Carles Sala, director d’Infraestructures Culturals, Patrimoni i Coordinació de l’ICUB, “el Tradicionàrius té una similitud amb la dansa japonesa buto: sembla que no es mou però persevera. Els 30 anys de constància del festival mantenint la participació dels qui el van impulsar és el que en garanteix la presència i l’èxit. És un festival fet a mà amb tendresa, amb fidelitat, perseverança i el criteri”.

Marta Duñach: “El Tradicionàrius travessa fronteres de barri i de país”

El C.A.T. serà el centre neuràlgic del certamen, al cor de la Vila de Gràcia. “És tot un privilegi i orgull pels veïns de Gràcia acollir el certamen. Després de 30 anys, hem d’agrair que la cita doni veu a artistes desconeguts i a primeres figures al districte de Gràcia. El Tradicionàrius travessa fronteres de barri i de país”, afirma Marta Duñach, consellera d' Educació i Cultura del Districte de Gràcia.

El concert inaugural "Trenta Tradicionàrius Traçats. 1988- 2017", donarà el tret de sortida al Festival el 13 de gener (22.30h), al C.A.T., que esdevindrà un punt de trobada d’artistes i grups històrics i emergents de la música popular i tradicional de casa nostra, conduïda per “l’últim romancer en actiu dels Països Catalans”, Jaume Arnella. La cita servirà d’estrena del "Romanço Tradifolk" creat especialment pel mestre de cerimònies, qui té l’encàrrec de reunir novament en una sola sessió als artistes que van participar en aquesta iniciativa col·lectiva l’any 1988. I de nou, Kabum i el Col·lectiu Guirigall, conjunt de percussió resident al C.A.T. i la formació grallera formada exclusivament per a l’ocasió encapçalaran a la Plaça de la Vila de Gràcia una cercavila que acabarà a les portes del C.A.T.

A la roda de premsa i “com un Pink Floid a la catalana”, el grup emergent Riu ha fet un tastet de l’espectacle sonor i visual “Riu360°” que oferirà el 20 de gener al C.A.T., garantia d’una experiència innovadora, amb música, mapping, una orquestra i projeccions.

Les entrades als concerts es poden comprar a la taquilla o online. I per anar fent boca, en aquest enllaç es poden descarregar Les músiques del 30Tradicionàrius.

Les xifres del 30è Tradicionàrius

“El pressupost d’enguany, 235.000 euros, es destinarà majoritàriament a la butxaca dels artistes participants, més que a la infraestructura, gràcies a la confiança econòmica que han fet diverses institucions”, ha recalcat Quim Soler, gerent del C.A.T.

L’edició 2017 recopilarà el millor de l’escena folk actual amb més de 100 activitats i més de 500 artistes d’arreu del món, dels quals un 30% seran grups internacionals i de la península Ibèrica, mentre que el 70% restant serà grups de de Catalunya, Les Illes, La Vall d’Aran i el País Valencià.

S’han programat 48 concerts i 14 balls folk; 17 presentacions de discos; 6 estrenes absolutes de grans espectacles; 4 presentacions de llibres del sector; 4 celebracions d’aniversaris destacats i 4 presentacions d’exposicions.

A recalcar, durant la cita es recordaran diverses fites: els 50 anys de trajectòria de Maria del Mar Bonet i els 30 de Rosa Zaragoza; també, el mig segle del Grup de Folk; i el 25è aniversari de la Festa dels Foguerons, un transplantament de la festa de Sant Antoni des de Sa Pobla al barri de Gràcia de Barcelona.

Les cites aliades del Tradicionàrius

El Tradicionàrius es desplegarà pel territori amb activitats dins del programa: el Garrotxinàrius d’Olot; la Violinada d’Argelaguer, el Rubrifolkum de Sant Boi de Llobregat, el Folkestoltes de Celrà, el Xàbia Folk i el Cant al Ras de Massalfassar. La consolidació del festival referent del folk s’evidencia en aquesta taca d’oli d’aliances.

Afegeix un comentari nou