5 activitats virtuals per celebrar el Dia Mundial de la Poesia

LaviniaNext
Autor/a: 
David Carrillo
Les entitats no deixen que el confinament oblidi el Dia Mundial de la Poesia. Font: CC
Les entitats no deixen que el confinament oblidi el Dia Mundial de la Poesia. Font: CC
Moltes iniciatives conviden als internautes a compartir els seus propis poemes. Font: CC
Moltes iniciatives conviden als internautes a compartir els seus propis poemes. Font: CC
La poesia també s'adapta a les noves tecnologies i al confinament. Font: CC
La poesia també s'adapta a les noves tecnologies i al confinament. Font: CC

5 activitats virtuals per celebrar el Dia Mundial de la Poesia

Autor/a: 
David Carrillo
LaviniaNext

Resum: 

Les entitats s’adapten al confinament i proposen noves idees i mètodes per traslladar la poesia a totes les llars.

La pandèmia del coronavirus ha obligat a suspendre la majoria d'activitats culturals i literàries que tenien data per les següents setmanes. Això no obstant, el confinament no ha impedit que algunes entitats i associacions vulguin celebrar el Dia Mundial de la Poesia des del sofà de casa.

El dissabte 21 de març tindrà lloc aquesta jornada convocada per la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). La UNESCO va assenyalar aquest dia en el calendari amb el propòsit de donar suport a la diversitat lingüística a través de l'expressió poètica, promoure l'ensenyament de la poesia i fomentar la tradició oral dels recitals poètics.

Aquest any, el poema-emblema que ha escollit la ILC per celebrar el #DMP2020 és ‘A hora foscant’, de Josep Carner. Tanmateix, les entitats que volen mantenir viva aquesta festivitat animen a compartir a les xarxes poemes propis o d’altres poetes i poetesses. A continuació, et deixem amb un recull de les activitats virtuals més destacades on podràs gaudir amb la màgia de les paraules:

  • Centre de Lectura de Reus

El Centre de Lectura de Reus roman tancat segons les indicacions del govern, però part del seu equip continua treballant des de casa per tal d’atendre al públic de la millor manera.

L’entitat ha fet una gran crida perquè totes les persones que vulguin participar, enviïn el seu poema, un de Josep Carner o d’un altre poeta o poetessa al correu electrònic oficial. Tots els poemes han de comptar amb un títol i amb l'autoria. L’entitat els anirà divulgant a través de les seves xarxes socials a mesura que vagin rebent els poemes a: comunicacio@centrelectura.cat.

  • #PoesiaFest40

Una altra proposta per aquests dies que se celebra la Setmana de la Poesia és el festival poètic en streaming #PoesiaFest40. Diversos poetes i poetesses s’han posat d’acord per fer retransmissions en directe a través dels comptes d'Instagram personals.

En aquest festival de poesia en quarantena sense ànim de lucre hi participen personalitats com Núria Armengol, Àngels Moreno, Lluís Calvo, Dolors Miquel, David Caño, Pep Sanz, Estel Solé, Lluís Lucero, Jaume C. Pons Alorda, Marta Pérez Sierra, Laia Maldonado, Paula S. Piedad, Anna Gual, Aina Torres o Carles Rebassa.

  • Pont de Poesia a Amposta

El confinament tampoc ha vençut a les regidories d'Educació i de Cultura d'Amposta. Des de l’Ajuntament s’ha concebut una iniciativa molt creativa: tot aquell que vulgui participar haurà de gravar-se a si mateix o amb la seva família recitant un poema i penjar-lo a Facebook o Instagram.

Hi haurà tres categories -individual, familiar, millor poema inèdit- i el guanyador o guanyadora de cada grup guanyarà dos passis per a les properes obres de teatre de la ciutat durant 2020 i 2021. Els perfils participants han de ser públics i podran penjar un màxim de dos vídeos des de dijous 19 fins al 22 de març.

  • Badabiblios

Arran de l’epidèmia del coronavirus, la Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona va haver de tancar al públic tots els equipaments culturals com a mínim fins al 13 d’abril. Això inclou biblioteques, sales d’exposició, teatres municipals, museus i centres cívics.

Malgrat aquest confinament, Badabiblios també s’ha volgut sumar a aquesta celebració en línia del #DMP20. Proposen enregistrar-se llegint un poema que els colpeixi, o a compartir les seves pròpies creacions. Hi pots participar enviant-los a badabiblios@gmail.com o etiquetant-los a les xarxes.

  • Biblioteca Sant Valentí de Navarcles

L'alumnat del taller d’escriptura i poetes que havien de recitar passat divendres a la Biblioteca Sant Valentí de Navarcles es van haver de quedar a casa. Però, per tal de no perdre la passió per les lletres i celebrar el Dia Mundial de la Poesia, han animat des de les xarxes socials del centre a participar en un nou recital de poesia virtual.

A més, la Biblioteca ha organitzat diversos jocs i petits concursos a Twitter per amenitzar el confinament amb rimes i enigmes.

Afegeix un comentari nou