Àmbit de la notícia
Cultural

5 documentals feministes sobre dones que han fet història

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Sara Borrella
  • Les Sinsombrero és el nom pel qual són conegudes un grup de dones pensadores i artistes espanyoles pertanyents a la generació del 27
    Las Sinsombrero és el nom pel qual són conegudes un grup de dones pensadores i artistes espanyoles pertanyents a la generació del 27
  • “Be natural” ('sigues natural') és l'epigrama que presidia la Solax Company, els estudis de cinema que la cineasta Alice Guy va fundar als Estats Units
    “Be natural” ('sigues natural') és l'epigrama que presidia la Solax Company, els estudis de cinema que la cineasta Alice Guy va fundar als Estats Units
  • 8 dones (escriptores, advocades, diplomàtiques, científiques) van canviar la història de Costa Rica al segle XX
    8 dones (escriptores, advocades, diplomàtiques, científiques) van canviar la història de Costa Rica al segle XX
  • Remedios Varo va ser una pintora espanyola-mexicana surrealista, escriptora i artista gràfica
    Remedios Varo va ser una pintora espanyola-mexicana surrealista, escriptora i artista gràfica

Cinc documentals amb històries de dones invisibilitzades que han lluitat a contracorrent, aconseguint metes que se'ls havien vetat per la seva condició de gènere. Us convidem a gaudir-ne amb algunes d'aquestes heroïnes!

'Las Sinsombrero'

A l’Estat espanyol, l'any 1927 s’associa a la generació d'artistes i intel·lectuals més important del segle XX. La denominada Generació del 27 s'ha convertit en una de les marques artístiques més reconegudes que identifica un moment crucial de la història cultural i social.

Federico García Lorca, Luís Buñuel, Salvador Dalí, Rafael Alberti o Luis Cernuda, han gaudit de popularitat i han estat objecte d'atenció nacional i internacional. Però, tot i que aquest reconeixement només existeix cap a ells, en aquesta explosió creativa també hi havia dones.

Dones de gran talent, que van compartir entre elles amistat, reflexions i vivències i que van influir de manera decisiva en l'art i pensament en l'àmbit estatal i internacional. Són les Sinsombrero.

Aquest documental relata la història no explicada d’aquestes dones pintores, novel·listes, il·lustradores, escultores i pensadores que van formar part  d’aquesta  generació, més enllà del que han volgut explicar-nos.

A part del documental, podeu accedir aquí al Webdoc interactiu del projecte. 

 

'Be natural (Sé natural): La historia no explicada de Alice Guy-Blaché'

Sempre que es parla dels pioners del cinema i l'audiovisual, es fa en masculí. Els noms dels germans Lumière i Georges Méliès representen els primers i gransiosos passos del cinema. Són, a més, els que van començar a desenvolupar el mitjà com un art, però, són els únics?

El nom d’Alice Guy Blaché no el trobareu en els grans manuals d'Història del Cinema, tot i ser una de les primeres persones a agafar una càmera i posar-se a filmar. “Be natural” ('sigues natural') és l'epigrama que presidia la Solax Company, els estudis de cinema que Alice Guy va fundar als Estats Units.

Ella va veure les possibilitats del cinema on uns altres només veien una maquinària i va tenir una carrera com a cineasta i productora més extensa que qualsevol dels altres pioners abans esmentats. Els germans Lumière van deixar de fer pel·lícules abans de 1905, i Méliès abans de 1912.

Però Guy va rodar el seu primer film ‘La Fada de les coles’ el 1896, del qual es diu que és el primer film de ficció de la història, i va seguir fins entrats els anys vint, per a quan ja havia acumulat més de 1.000 pel·lícules en la seva filmografia.

El documental ‘Sé natural: La historia no explicada de Alice Guy-Blaché aprofundeix no sols en la carrera impressionant de la cineasta, sinó també en la tendència històrica de complir amb els estàndards sexistes i ignorar a les dones influents.

 

'¡Si estuvimos! Mujeres en la historia'

Ángela Acuña, Yvonne Clays, María Isabel Carvajal, Felícitats Chaverri, Violeta Madrigal, Carmen Naranjo, Yolanda Oreamundo i Elisabeth Odio.

Aquestes vuit dones (escriptores, advocades, diplomàtiques, científiques) van canviar la història de Costa Rica al segle XX obrint les portes al reconeixement dels drets humans al seu país i el dret a l’educació de les dones.

Un documental molt interessant, no només pel seu contingut, sinó per la seva fabulosa narrativa, plena de dades històriques que ens acosten a la important actuació d'aquestes dones al llarg de la història que van néixer en una època on les dones no podien votar, desafiant l'statu quo decidint estudiar. 

 

'Remedios Varo'

L’artista Remedios Varo va néixer a Girona el 1908 però sempre es va desenvolupar la seva vida i la seva carrera a Mèxic, formant part de la corrent artísticsurrealista que va florir en aquelles terres llunyanes.

En les seves obres, la Remedios va buscar trencar amb la idea de les dones com a objectes del desig masculí. Per això, en les seves pintures les dones són alquimistes, bruixes, éssers espirituals. Va crear mons alternatius, on la imaginació fusiona trossos de la realitat generant noves formes.

En el context de la Guerra Civil Espanyola, Remedios va quedar del costat de l'oposició republicana, amb la qual cosa es va convertir en una fèrria crítica del règim franquista. Aquest documental recupera la història d’una de les primeres dones a estudiar Belles arts al nostre país.

Mujeres en la historia. Serie documental

Van ser lliures, independents i avançades per a l'època que els va tocar viure. La vida d'aquestes dones té un denominador comú: van lluitar per a aconseguir el que volien.

Aquesta sèrie documental, que TVE va començar a emetre en l'estiu de 1995, recupera les seves vides relegades per la història a un segon pla a fi de rescatar personatges femenins rellevants.

Dones cultes com Beatriz Galindo (La llatina), polítiques com Leonor López de Còrdova, nobles revolucionàries com Teresa Cabarrús, feministes com María Lejarraga o pensadores com Rosario de Acuña.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari