Àmbit de la notícia
Cultural

6 imperdibles del cinema sikh

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Marta Rius
  • 'El secret de Kanwar', Anup Singh (Alemanya, 2014)
    'El secret de Kanwar', Anup Singh (Alemanya, 2014)
  • 'Aprenent a conduir', Isabel Coixet (EUA, 2014)
    'Aprenent a conduir', Isabel Coixet (EUA, 2014)
  • 'El guru vivent' (Clara Fons i Patri Gómez. Catalunya, 2012)
    'El guru vivent' (Clara Fons i Patri Gómez. Catalunya, 2012)
  • 'Vull ser com Beckham', Gurinder Chadha (Regne Unit, 2002)

Et proposem algunes pel·lícules on el sikhisme és el protagonista.

Amb 25 milions de seguidors, el sikhisme és la cinquena religió en nombre de seguidors arreu del món. El sikhisme és present a Catalunya des de finals de la dècada del 1980. El primer temple sikh, la gurudwara Gurdarshan Sahib Ji, es va obrir a Ciutat Vella, a Barcelona el 1995 de la mà d'una gran Comunitat Sikh de Catalunya.

La gran pantalla esdevé una eina potent per transmetre els valors del sikhisme. Aquí teniu 6 llargmetratges que recomanem:

  • 'El secret de Kanwar' ('Qissa: The Tale of a Lonely Ghost', Anup Singh. Alemanya, 2014)

Aquest drama se centra en el desig d'un home sikh per tenir un fill per tal de continuar el llinatge familiar. Un conte popular poc convencional i trencador que atrapa emocions humanes a diferència de qualsevol altra pel·lícula índia recent.

  • 'Aprenent a conduir' ('Learning to drive', Isabel Coixet. EUA, 2014)

Escrit per Sarah Kernochan, el film està basat en un article del New Yorker de Katha Pollitt. Protagonitzada per Patricia Clarkson com a Wendy, una exitosa crítica literària que pren lliçons de conducció amb l'instructor Darwan (Ben Kingsley), després de separar-se del seu marit Ted (Jake Weber). Un camí cap a l'autosuficiència.

  • 'Orgullós de ser un sikh' ('Proud to be a sikh', Sardeep Singh. Índia, 2014)

Narra l'intent d'un professor sikh de sensibilitzar als joves de la comunitat. La pel·lícula es basa en la vida d’un professor de Gursikh que arriba a l’Índia amb moltes aspiracions i sentiments pel seu patrimoni i cultura.

Tanmateix, coneix un entorn i una cultura molt diferents entre els joves sikhs del país. També es produeixen algunes dificultats que el deixen en estat de xoc. Identitat, patrimoni cultural i tradicions estan en constant plantejament.

  • 'Corre, Milkha, corre' ('Bhaag Milkha Bhaag', Rakeysh Omprakash Mehra. Índia, 2013)

Basada en la vida de l'atleta olímpic indi Milkha Singh. Singh va representar al seu país als Jocs Olímpics de 1956, 1960 i 1964. Va assolir victòries de ressó mundial als Jocs Asiàtics, als Jocs Nacionals de la Índia i als Jocs de la Mancomunitat.

La carrera més recordada va ser a la finals del 400 metres en els Jocs Olímpics de 1960, en la que va quedar en la quarta posició, i es va convertir en el récord nacional de l'Índia, que es va mantenir durant gairebé 40 anys. El president de Pakistan, el general Ayub Khan, va quedar tan impressionat pels mèrits esportius de Singh que el va anomenar 'El Sikh volador'.

Reportatge de 30 minuts que s'endinsa en els rituals del dogma sikh a la comunitat que viu a Catalunya. El Guru Granth Sahib ho és tot per als seus seguidors: una mare o un pare en el que creure. Un guia espiritual a qui homenatjar als temples sikh en comunitat, compartint oracions, música, te i àpats.

  • 'Vull ser com Beckham' ('Bend It Like Beckham', Gurinder Chadha. Regne Unit, 2002)

Els pares de la Jess (Parminder Nagra) volen que sigui una noia índia convencioanl, però ella només vol jugar a futbol com David Beckham, l'estrella del Manchester United. Un dia, la Jules (Keira Knightley), una noia de la seva edat, la convida a unir-se a l'equip de futbol femení local.

Els seus pares no entenen per què juga a futbol en comptes d'estudiar Dret i aprendre a cuinar, per què no intenta semblar-se a la Pinky, la seva germana gran, que està promesa amb l'home adequat. A més, a la Jules i la Jess els agrada el mateix noi, el seu entrenador Joe (Meyers).
 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari