7 activitats per celebrar l’Orgull LGTBI als museus de Barcelona

LaviniaNext
Autor/a: 
Ariadna Roca
Els museus 'surten de l'armari' per celebrar l'orgull LGTBI. Font: CC
Els museus 'surten de l'armari' per celebrar l'orgull LGTBI. Font: CC
Un total de set museus participen en aquesta iniciativa. Font: CC
Un total de set museus participen en aquesta iniciativa. Font: CC
Diferents experts ajudaran a comprendre l'art des d'un punt de vista LGTBI. Font: CC
Diferents experts ajudaran a comprendre l'art des d'un punt de vista LGTBI. Font: CC

7 activitats per celebrar l’Orgull LGTBI als museus de Barcelona

Autor/a: 
Ariadna Roca
LaviniaNext

Resum: 

Propostes per redescobrir els equipaments culturals de la ciutat des d’una perspectiva de gènere.

Amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, que tindrà lloc el pròxim 28 de juny, la ciutat de Barcelona oferirà, durant els mesos de juny i juliol, una programació especial d’activitats culturals que vol reivindicar la diversitat sexual i de gènere.

La Fundació Joan Miró, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu del Disseny de Barcelona, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i els Museus de Sant Cugat obriran les portes per oferir visites comentades, exposicions temporals, xerrades i altres propostes.

L’objectiu d’aquesta iniciativa de ‘Museus LGTBI’ és facilitar una “nova mirada” a les obres d’art, col·leccions, galeries i edificis patrimonials que es troben a la ciutat, allunyant-se dels relats museogràfics habituals.

A més a més, el Centre LGTBI de Barcelona col·laborarà organitzant una sessió de formació sobre diversitat sexual i de gènere per als professionals implicats i un taller de drag obert al públic.

A continuació us detallem set activitats que ofereixen les instal·lacions culturals que participen a ‘Museus LGTBI’:

1. 'Club de llunàtics i llunàtiques’ al Museu de Ciències Naturals de Barcelona

L’arqueòleg, naturalista i escriptor Jordi Serrallonga condueix una tertúlia mensual sobre actualitat científica al Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Amb motiu de la iniciativa ‘Museus LGTBI’, el 17 de juny, a les 18:30 h, tindrà una conversa amb la Judith Juanhuix, doctora en Física, cap de la secció de Ciències de la Vida i de Matèria Condensada del Sincrotró ALBA, mare trans de dos fills i membre de la Plataforma TransForma la Salut.

És una activitat gratuïta, però per participar-hi cal inscripció prèvia. Es pot assistir tant de forma presencial com en línia.

2. ‘Mirades insubmises: lectures de la col·lecció en clau LGTBI’ al Museu Nacional d’Art de Catalunya

Recorregut per una selecció de peces del Museu Nacional d’Art de Catalunya que, mirades des d’una perspectiva conceptual i no històrica, poden estar vinculades a l’art queer. L’objectiu és ‘queeritzar’ el museu tractant temes com la representació de persones intersexuals i la sexualitat dels àngels o cercant l'origen de Sant Sebastià com a icona gai.

Les visites comentades es faran els dissabtes 19 i 26 de juny i 10 i 17 de juliol, a les 18.00 h. A més a més, hi haurà una sessió especial en línia amb Víctor Ramírez Tur el dijous 8 de juliol, a les 17.00 h. L’activitat és gratuïta, però cal inscripció.

3. ‘Un cos com un univers’ a la Fundació Joan Miró

La Fundació Joan Miró ofereix una aproximació a l’obra de Miró des d’una perspectiva ‘queer’. L’activitat comença amb un àudio que la persona visitant ha d’escoltar de camí a la Fundació i que l’ajudarà a connectar amb l’obra. Un cop allà, farà una visita-itinerari participativa, conduïda per l'artista blanca arias. O, si ho prefereix, podrà fer un recorregut lliure tot llegint un seguit de cartel·les redactades en clau queer.

L’activitat estarà disponible del 26 de juny al 15 de juliol. I l’acompanyament de la blanca arias es farà els dies 27 de juny i 11 de juliol a les 11.30 h.


4. ‘Apol·lo o Afrodita. La identitat perduda’ al Museu d’Arqueologia de Catalunya

El Museu d’Arqueologia convida a fer una reflexió sobre els cànons i les etiquetes de gènere, una sèrie d’estereotips culturals que tots i totes tenim molt arrelats. L’activitat partirà del debat que genera el bust romà que va ser trobat a principis del segle XX a Empúries: primer es va pensar que era una representació d’Afrodita, però ara es creu que és Apol·lo.

Del 28 de juny al 4 de juliol, el museu oferirà una peça audiovisual sobre les atribucions errònies de gènere causades per la mirada cultural. I el mateix dia 4, a les 11 h hi haurà una representació al voltant del cap de marbre sobre aquesta reflexió.

5. ‘Unisex – Agender – Genderless’ al Museu del Disseny de Barcelona

Cinc peces de l’exposició ‘El cos vestit. Siluetes i moda (1550-2015)’ permetran descobrir què és la moda unisex, ‘agender’ o ‘genderless’. Cada una comptarà amb un text que explicarà, des de la perspectiva de gènere, els canvis radicals que han ocorregut a la història de la moda des de principis del segle XX fins a l’actualitat.

Aquesta nova mirada de l’exposició de disseny de moda estarà disponible del 28 de juny al 29 d’agost.

6. ‘El desig és tan fluid com la mar’ al Museu Marítim de Barcelona

Exposició temporal centrada en la sexualitat a bord de les embarcacions. Una mostra que vol donar visibilitat a les relacions eròtiques, sexuals i sentimentals que s’han donat, durant segles, entre els homes que passaven mesos navegant en espais reduïts i sense intimitat.

Es podrà visitar del 28 de juny al 14 de novembre. L’entrada és gratuïta.

7. ‘Bestiari excitat’ al Centre LGTBI de Barcelona

Taller teòric-pràctic de drag que farà un repàs a les diferents propostes de la resta d'equipaments culturals. A la part teòrica, les persones participants coneixeran les reapropiacions dissidents de les bèsties en la cultura LGTBI i com estan representades en els museus i monuments. I, a la pràctica, podran donar vida a alguna d’aquestes criatures fantàstiques i participar en la Festa d’Estiu del Centre LGTBI.

L’activitat és gratuïta i es durà a terme el dissabte 10 de juliol, de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 20.00 h. Cal inscripció prèvia a inscripcions@centrelgtbibcn.org.

Als afores de Barcelona, els Museus de Sant Cugat, també oferiran visites guiades amb una narrativa LGTBI.

Afegeix un comentari nou