Àmbit de la notícia
Cultural

800 anys del naixement del pessebre: una tradició que defineix el patrimoni cultural català

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Una mostra de pessebres d'arreu el territori català.
    Una mostra de pessebres d'arreu el territori català. Font: Associació de Pessebristes de Sant Feliu de Llobregat
  • Pessebre Marès 2020 de l'Associació de Pessebristes de Barcelona.
    Pessebre Marès 2020 de l'Associació de Pessebristes de Barcelona. Font: Associació de Pessebristes de Barcelona
  • Detall del pessebre guanyador del primer 'Concurs de Pessebres' organitzat pels Pessebristes de Moià.
    Detall del pessebre guanyador del primer 'Concurs de Pessebres' organitzat pels Pessebristes de Moià. Font: Pessebristes de Moià

La Federació Catalana de Pessebristes i les diferents entitats culturals, ens i institucions del territori preparen un programa especial per commemorar la història d’aquesta especial tradició nadalenca, originada el 1223.

Una de les coves de la petita població italiana de Greccio, situada a la província de Rieti, és l’escenari on Sant Francesc d’Assís va plasmar la primera representació del naixement de Jesús, la nit de Nadal de 1223. Aquesta fita és la que marca la creació del pessebre. La tradició ha perdurat en el temps i ha arrelat a diferents zones d’arreu del món, sent Catalunya un dels territoris on ha desenvolupat una significació important.

“Un exemple clar de l’arrelament del pessebre a Catalunya és la Fira de Santa Llúcia: es va crear l’any 1786. Vol dir que ja hi havia un interès, la necessitat d’un mercat i l’evidència que, a escala popular, ja era una tradició establerta”, explica Ramon Albornà, president de la Federació Catalana de Pessebristes. Aquí, el pessebre va arribar de la mà de l’orde dels franciscans.

El Nadal d’enguany se celebra el vuit-cents aniversari del naixement d’aquesta tradició i emblema cultural, artístic i històric. “Per a nosaltres, és molt crucial i especial commemorar aquesta pràctica, símbol del nostre patrimoni cultural”, detalla Albornà. De fet, la Federació Catalana de Pessebristes es va constituir el 1985 per convertir-se en el punt de trobada del pessebrisme català.

El seu objectiu principal sempre ha estat la divulgació, promoció i visibilització d’aquesta tradició i configurar accions per la seva salvaguarda i protecció. Cada any, juntament amb el suport de diferents entitats culturals del territori, s’encarreguen de l’organització de diferents activitats i exposicions amb el pessebre com a element central, com és la Biennal del Pessebre Català.

Un programa de commemoració que repassa el recorregut de la tradició

Enguany, però, el programa compta amb un ampli ventall de celebracions per commemorar l’efemèride. Gràcies a la formació del Comitè Organitzador a Catalunya dels 800 Anys del Pessebre, hi ha disponible una programació extensa amb diferents activitats, conferències i exposicions arreu del territori. El comitè està conformat per associacions culturals, ens i institucions de Catalunya.

“El pessebre té diferents expressions i vessants, i també hem intentat treballar-lo des de tots els seus àmbits en aquesta commemoració”, aclareix Albornà. I afegeix que, un dels objectius és donar relleu i visibilitat a les prop de cent vint exposicions i pessebres públics que hi ha a tot Catalunya, impulsats per pla setantena d’entitats federades.

Pel que fa als actes principals de la commemoració, trobem: per una banda, la celebració de la XIX Biennal del Pessebre. S’inaugura el 28 de novembre i es podrà visitar al Reial Centre Artístic de Barcelona fins al 14 de gener. L’exposició mostrarà els pessebres d’una trentena d’entitats federades, per tant, és un aparador del moment artístic actual del pessebrisme de Catalunya.

Tres fites clau en la història del pessebrisme

La sala Martí l’Humà del Museu d’Història de Barcelona acollirà la segona exposició extraordinària, ‘Greccio, Barcelona, patrimoni cultural internacional’, amb inauguració, també, el 28 de novembre. La mostra està més centrada en el paper històric de Barcelona i Catalunya en el pessebrisme.

Hi ha tres fites importants que es recuperaran. Una d’elles és la creació de l’Associació de Pessebristes de Barcelona, l’any 1863, “una entitat que ja compta amb cent seixanta anys d’història i és la més antiga que tenim documentada a tot el món”, explica Ramon Albornà.

La segona fita posa en valor la tècnica pessebrista del diorama, creada a Barcelona de la mà d’Antoni Moliné, el qual també va estendre la perspectiva en el muntatge dels pessebres i l’ús de nous materials, la qual permet que s’adaptin a espais més reduïts conservant la sensació de grandària. És reconeguda internacionalment com a Escola de Barcelona i diversos països han adoptat la tècnica al llarg dels anys.

La tercera fita que repassa l’exposició és la fundació de la Universalis Foederatio Praesepristica (Un Froe Prae), l’any 1953, a la Casa de l’Ardiaca de Barcelona. “Aquesta voluntat catalana de promoure a Europa el pessebre, de visibilitzar-lo i de treballar-lo a escala global, queda palesa”, afirma Albornà. A més, es podran visitar figures de pastores d’arreu del món, per mostrar la diversitat i la projecció del pessebrisme.

El valor de la feina de les artesanes i la celebració a Rieti

La tercera i quarta exposició se celebren a les instal·lacions de la Casa dels Entremesos de Barcelona. ‘Pessebrisme i patrimoni, les figures de pessebre’, posarà més èmfasi en les artesanes de les figures de pessebre i la tradició a Catalunya. “Hi haurà una mostra de diorames de grans pessebristes que ha tingut Catalunya en les darreres dècades”, assenyala el president de la Federació Catalana de Pessebristes. També es podrà gaudir de la mostra ‘Pessebrisme català, art i tradició’.

La província italiana de Rieti, on se situa Greccio, també celebra de manera especial, aquest vuit-cents aniversari. S’organitza una exposició internacional, de la mà de la federació internacional Un Foe Prae, i serà la primera vegada que es realitzarà una mostra tan global. És del 25 de novembre al 2 de febrer, dia de la Candelera, i l’Associació de Pessebristes de Barcelona ha participat en el seu desenvolupament.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari