Àmbit de la notícia
Cultural

90 anys de la mort de Francesc Macià: una plataforma cívica reclama no deixar abandonada la Casa Vallmanya

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marc Bosch
  • Francesc Macià va passar a gestionar la casa després de casar-se amb Eugènia Lamarca, filla del llavors propietari.
    Francesc Macià va passar a gestionar la casa després de casar-se amb Eugènia Lamarca, filla del llavors propietari. Font: Twitter @SalvemCalMacia
  • La Casa Vallmanya, també coneguda com a Casa Macià, es troba al terme municipal d'Alcarràs.
    La Casa Vallmanya, també coneguda com a Casa Macià, es troba al terme municipal d'Alcarràs. Font: Twitter @SalvemCalMacia
  • La plataforma cívica #SalvemCasaVallmanya denuncia l'estat d'abandó de la finca.
    La plataforma cívica #SalvemCasaVallmanya denuncia l'estat d'abandó de la finca. Font: Twitter @SalvemCalMacia

El dia de Nadal del 1933 moria Francesc Macià. Noranta anys després, dues iniciatives exigeixen preservar dues cases que van ser molt importants en la vida de l'expresident de la Generalitat: Casa Vallmanya (o Casa Macià) i Vil·la Denise.

El desembre del 2020 sortia a la llum que un empresari català havia comprat Vil·la Denise, a Prats de Molló (el Vallespir, Catalunya Nord). Es tracta de la casa on, el 1926, Francesc Macià va planejar els coneguts 'Fets de Prats de Molló', una operació armada contra la dictadura de Primo de Rivera que la Gendarmeria francesa va aturar. La intenció d'aquesta compra és rehabilitar-la i convertir-la en un centre d'interpretació i un museu de la cultura catalana.

Però Vil·la Denise no és l'única finca relacionada amb l'expresident de la Generalitat de Catalunya, ja que a Alcarràs es troba la Casa Vallmanya (o Casa Macià), datada del 1168. Macià va passar a gestionar-la després de casar-se amb Eugènia Lamarca, filla del llavors propietari de la possessió. El pas dels anys ha fet estralls a la casa i, actualment, es troba en un estat de conservació precari. Per aquest motiu, i esperonats per la notícia de Vil·la Denise, un grup de persones es va unir per reivindicar Casa Vallmanya i instar les administracions a salvar-la.

D'aquesta empenta va néixer la plataforma cívica #SalvemCasaVallmanya, formada per ciutadanes i entitats que defensen "la conservació i la dinamització de la casa pairal del President Francesc Macià", tal com apunten des del seu lloc web, en què tothom pot adherir-se a la iniciativa. Les impulsores van elaborar un manifest per denunciar les condicions "deplorables" en les quals es troba la casa i demanen a les institucions públiques que portin a terme "les accions necessàries" per preservar aquest bé cultural d'interès local.

Com a solució al problema proposen que l'Ajuntament d'Alcarràs, municipi al qual pertany Vallmanya, compri la casa i que "les institucions provincials i nacionals ajudin econòmicament a la seva restauració". En últim lloc, destaquen el seu valor patrimonial, artístic, arquitectònic i memorial i la importància que pot tenir per difondre "la història del món agrari català" i la història de les famílies Macià i Lamarca.

Noranta anys de la mort de Macià

Tota aquesta reivindicació encara agafa més pes enguany, quan es commemora el norantè aniversari de la mort de Francesc Macià, el 25 de desembre del 1933. Coincidint amb l'efemèride, Pagès Editors ha publicat el llibre 'Vallmanya, el paradís perdut de Francesc Macià', escrit per Francesc Canosa, Ferran Dalmau, Joan-Ramon González, Marc Macià, David Sancho, Quim Torra i Alberto Velasco. L'obra fa un repàs dels esdeveniments històrics més importants que s'han viscut a la casa.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari