Adifolk inundarà de cultura popular catalana la ciutat austríaca de Villach amb el seu Aplec Internacional

LaviniaNext
Autor/a: 
Marc Bosch
Presentació de la trenta-cinquena edició de l'Aplec Internacional d'Adifolk. Font: Twitter @Adifolk_oficial
Presentació de la trenta-cinquena edició de l'Aplec Internacional d'Adifolk. Font: Twitter @Adifolk_oficial
Els grups participants, a la presentació de l'edició d'enguany de l'Aplec Internacional. Font: Twitter @Adifolk_oficial
Els grups participants, a la presentació de l'edició d'enguany de l'Aplec Internacional. Font: Twitter @Adifolk_oficial
Representants dels grups participants de l'Aplec Internacional 2023. Font: Twitter @Adifolk_oficial
Representants dels grups participants de l'Aplec Internacional 2023. Font: Twitter @Adifolk_oficial

Adifolk inundarà de cultura popular catalana la ciutat austríaca de Villach amb el seu Aplec Internacional

Autor/a: 
Marc Bosch
LaviniaNext

Resum: 

Colles geganteres i sardanistes, agrupacions musicals i diables, entre altres entitats, desembarcaran a Àustria en la 35a edició d'aquest gran esdeveniment per fer gaudir a la gent de Villach amb la nostra cultura.

Un any més, i ja en van trenta-cinc, l'Associació per a la Difusió del Folkore (Adifolk) organitza l'Aplec Internacional per portar la cultura catalana arreu d'Europa. Aquest any se celebra del 16 al 18 de juny a la ciutat de Villach, a Àustria. Enguany, hi participen prop de sis-centes actuants d'un total de vint-i-cinc grups de diferents àmbits de cultura popular i tradicional de Catalunya. Junts conformen un complet programa que es desenvoluparà en diversos espais d'una ciutat que es troba a pocs kilòmetres de les fronteres amb Itàlia i Eslovènia.

El president d'Adifolk, Ivan Besora, detalla que la selecció d'entitats i colles es fa a través d'una convocatòria pública que s'obre coincidint amb la celebració de la gala de l'any de l'associació. S'hi pot presentar "qualsevol grup de cultura popular d'arreu de Catalunya", afirma Besora, que afegeix que enguany han rebut "una vuitantena de propostes". Per fer la tria, es té en compte que hi hagi una representació de les diferents demarcacions catalanes i "del màxim àmbit de la cultura popular".

La programació l'encetarà la presentació oficial el dijous, 15 de juny. I serà divendres, 16 de juny, quan començaran els actes i esdeveniments. Durant tres dies, les ciutadanes de Villach podran veure gegants, capgrossos, ballades de sardanes, cercaviles, concerts (de cobla, d'havaneres i de corals), balls folk, esbarts, mostres del bestiari festiu i una nit del foc amb diables. A més, hi haurà representants del Pubillatge Nacional de Catalunya, degustacions de vins i productes catalans i mostres de jocs tradicionals de casa nostra.

"El punt àlgid serà el dissabte a la nit amb l'espectacle principal de l'Aplec, titulat 'La Festa Major a Catalunya', en el qual fem un tomb per una festa major catalana, amb la participació de totes les sis-centes persones actuants", comenta Ivan Besora. Tots aquests actes es porten a terme al centre històric de la ciutat austríaca, "un avantatge", segons el president d'Adifolk, perquè "propiciarà un bon ambient festiu".

Així mateix, s'instal·larà al palau de congressos un espai més institucional per fer promoció turística de Catalunya, on els visitants podran conèixer a fons les tradicions i aprendre a ballar sardanes o ball de bastons, per exemple. L'esdeveniment d'Adifolk compta amb el suport de la Delegació del Govern català a Europa Central i de catalanes residents a Àustria que fan de voluntàries.

Una ciutat implicada i els grups participants, les claus de l'èxit de l'Aplec

A l'hora de triar una ciutat on fer l'Aplec, hi ha un treball previ de la Delegació de la Generalitat, que és qui fa el primer contacte amb diverses localitats. Quan alguna d'elles mostra el seu interès a participar-hi, es comença a treballar amb l'ajuntament per veure totes les possibilitats i, un cop tancat l'acord, l'entitat catalana viatja fins allà. Per a Besora és essencial que la ciutat escollida estigui implicada "per tal que l'Aplec sigui un esdeveniment de gran ressò per a la ciutat i per al país".

Aquest ha estat el cas de Villach i prova d'això està en el fet que grups locals també hi participaran propiciant, així, una aliança entre les dues cultures, ja que "no només ha de ser una festa de Catalunya a l'exterior, també ha de ser una festa que fusioni la cultura catalana i l'austríaca", declara el president d'Adifolk. Des de l'associació volen destacar l'èxit que cada any té la convocatòria oberta als grups catalans i la seva col·laboració, ja que "sense els grups catalans no hi hauria Aplec".

Afegeix un comentari nou