Àmbit de la notícia
Cultural

Albert Català: "Hi haurà pessebres que retardaran l'obertura pels obstacles que pateixen en el muntatge"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Albert Català, president de la Federació Catalana de Pessebristes.
  • Enguany s'havia de celebrar la 50a trobada anual de les associacions.
    Enguany s'havia de celebrar la 50a trobada anual de les associacions.
  • Les exposicions de pessebres podran obrir amb les mesures de seguretat i aforament decretades al PROCICAT.
    Les exposicions de pessebres podran obrir amb les mesures de seguretat i aforament decretades al PROCICAT.

Les mesures de confinament municipal els caps de setmana a Catalunya dificulten la tasca de les associacions a l'hora de preparar els pessebres de cara a l'època nadalenca.

Arriba l'època nadalenca i no hi ha quelcom més tradicional que el pessebre. Des de les associacions de l'àmbit pessebrístic d'arreu del territori ja estan treballant per tenir les exposicions de pessebres preparades perquè des de les persones més grans fins als nens i nenes els puguin visitar en una època tan especial.

Parlem amb el president de la Federació Catalana de Pessebristes, l'Albert Català, sobre els obstacles que estan tenint i tindran les exposicions de pessebres arran del context de pandèmia, així com de les efemèrides que ha complert la Federació el 2020, entre altres coses.

Com esteu vivint la situació actual? Podrem gaudir dels pessebres al Nadal?

La veritat és que està sent una autèntica cursa d'obstacles, i des de la Federació intentem anar saltant-ne tots els que ens trobem. El primer obstacle és l'aforament del 50%. Segons el PROCICAT, entrem dins del que són sales d'exposicions, ja que moltes de les exposicions de pessebres es munten en sales polivalents d'ajuntament, o espais municipals. Així que tenim les mateixes restriccions que les sales d'exposicions.

Com a aspecte positiu podem dir que la majoria podrà dur a terme els pessebres, sempre respectant les mesures de seguretat i aforament, tot i que hi ha entitats que no ho podran fer, ja que les sales que utilitzen, per exemple, no compleixen les característiques necessàries per mantenir les mesures de seguretat, com ara tenir una sola porta per a l'entrada i la sortida.

I el segon obstacle?

El confinament municipal dels caps de setmana. Molta gent pensa que la cultura és només el cine, el teatre o la música, i a les entitats de cultura popular ningú ens consulta res. Així que ens trobem que el cap de setmana, que és quan la cultura popular es mou, no podem fer res. En el nostre cas, per exemple, el confinament de cap de setmana fa que sigui complicat gestionar els muntatges de les exposicions de pessebre, ja que no estem dins de les excepcions. Ningú ho ha tingut en compte, i és una preocupació que les associacions ens han traslladat.

Tot i que és un muntatge que poden fer quatre persones, que no es necessita un gran grup de gent, no podem fer els muntatges en cap de setmana, que és quan la gent pot dedicar-s'hi perquè té lliure. Així que se les ha d'inventar com poden, demanant festa dilluns i dimarts, per exemple.

Amb aquest obstacle, arribaran a temps?

Hi hauran exposicions que hauran de retardar l'obertura per culpa de no haver pogut acabar el muntatge. És molt complicat fer-ho, no es pot fer en cap de setmana. A la nit entre setmana tampoc es pot fer pel toc de queda.

Animeu a la gent a apropar-s'hi quan la situació permeti un moviment entre municipis.

La cultura és segura i farem tot el que calgui perquè les coses funcionin. Hi posarem el nostre granet de sorra perquè tots els pobles i ciutats que tenen exposicions de pessebres les puguin tenir, amb el control d'aforament corresponent i que la gent les pugui visitar sense problema. Animem a la gent a venir també perquè veiem que hi ha persones que estan molt deprimides. Hem de fer una mica de Nadal. El pessebre és una tradició de Nadal i intentem que es puguin mantenir, amb tota la seguretat del món.

Hem de destacar que no hi ha hagut positius en les activitats culturals. A la Federació de pessebristes, que tenim 15.000 associats entre totes les associacions, no tenim positius que s'hagin encomanat fent activitats derivades dels muntatges d'exposicions.

Quines activitats no es podran celebrar?

Doncs activitats que es feien dins de les exposicions de pessebres, com ara els jocs pels nens i nenes. És inviable, necessitaríem una brigada de gent per poder-ho controlar, així que ha quedat aparcat per l'any que ve.

Se celebrarà la Nit del pessebre?

No, sap molt greu, però aquest any no la farem. Amb el toc de queda seria impossible perquè la fem durar fins a la 1 de la matinada. A més, seria molt difícil controlar l'aforament. Ja el farem l'any que ve.

Com us ha afectat la pandèmia?

Aquest any hauríem fet la 50a trobada anual de totes les associacions. L'hem ajornat per fer-la el setembre o l'octubre del 2021. Enguany també celebràvem els trenta-cinc anys de la primera assemblea general de la Federació Catalana de Pessebristes.

Com es va conformar?

Al principi no hi havia Federació. Només hi eren les associacions, que anaven per lliure. Una vegada a l'any les associacions s'ajuntaven per fer una trobada de pessebristes. A l'onzena o dotzena trobada ja va sorgir la intenció de fer una Federació per coordinar les trobades i que cap associació que es comprometés a organitzar-la no pogués fer-ho finalment. I llavors, amb les setze associacions que hi havia en aquell moment, es va constituir la Federació.

El nombre d'associacions van anar augmentant fins a arribar a l'any 2000 quan eren quaranta associacions. Després, a partir del 2010, hi ha hagut una explosió i hem arribat fins a les setanta-sis que hi ha ara, que podrien ser setanta si no fos per la pandèmia. En el moment en què es regularitzi tot, entraran a formar-ne part.

A què es deu aquest 'boom'?

Hem deixat una mica de banda el tema religiós. Ha passat com a les cavalcades de reis. Ho tenim com un fet històric, però el nostre vessant és més artística, de cultura i tradició. I per tant això obre les portes a molta més gent. Moltes de les exposicions es fan a sales polivalents dels ajuntaments, a espais municipals i no tant en esglésies.

El confinament i el context de pandèmia ha fet que les persones que estan a les associacions es desconnectessin?

Des de la Federació sempre hem intentat mantenir el caliu, sigui a través de xarxes o animant la gent, Normalment els associats de les entitats és gent que li agrada el pessebrisme i s'hi troben bé. La gent ho viu, i ara arriba Nadal i la gent s'interessa encara més. Al setembre les entitats ja ens consultaven com solucionar la situació i dur a terme les exposicions. Així que aquesta desconnexió de la qual parles no l'hem notat.

Aquest any no hi haurà pessebre a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

Em sap greu que no es faci. A mi m'agradava. A banda de la polèmica que pot haver-hi, jo sempre he considerat que era un pessebre com una casa. El que hem d'entendre és que són nous llenguatges. Per què el pessebre ha de ser el tradicional? L'expressió del pessebrisme ha d'anar molt més enllà. El que sí que es farà serà el pessebre tradicional del Museu Marès i es farà una exposició de pessebres a l'Ajuntament.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari