Amadeu Carbó: "Cremem Barcelona neix del neguit pels obstacles a diverses fogueres històriques de la ciutat"
Comparteix
La nova normativa de les fogueres de Sant Joan, aprovada recentment, inclou les propostes de la plataforma. L'actualització tracta d'agilitzar la petició de permisos per a fogueres i facilitar-ne l'execució d'una forma segura.
Les fogueres de Sant Joan són una part molt important del patrimoni cultural immaterial de moltes ciutats i pobles de Catalunya. L'arribada de la Flama del Canigó, per encendre les fogueres el 23 de juny és un dels actes més esperats de la ciutadania arreu del territori, i l'encesa de les fogueres motiu de festa. És per això que protegir aquesta tradició esdevé obligatori per continuar alimentant la riquesa de la cultura popular del nostre país.
Barcelona és una de les ciutats amb més tradició en aquest sentit. Tot i que en els darrers anys el nombre de fogueres enceses s'ha anat mantenint regular, determinades accions municipals que dificultaven el normal desenvolupament de fogueres que fins al moment no havien tingut problemes de llicències, va motivar el neguit de diverses persones relacionades amb la celebració de la nit de Sant Joan a la ciutat i es van organitzar per crear la plataforma #CrememBarcelona.
L'entitat té l'objectiu principal de promoure i preservar les fogueres de Sant Joan a Barcelona, així com acompanyar iniciatives associatives per tal d'encendre noves fogueres a la ciutat. Un altre dels objectius, tal com explica l'Amadeu Carbó, membre de la plataforma, era el de cercar estratègies d'adaptació de les fogueres a la trama urbana. "La normativa no distingeix les fogueres per diàmetre i càrrega, i, per tant, totes han d'estar separades quinze metres de qualsevol obstacle", quelcom molt difícil de complir en molts barris de Barcelona.
Des de l'entitat se'n van fer una sèrie de propostes que finalment han estat incloses en la nova normativa que recentment ha aprovat l'Ajuntament de Barcelona. Destaca, per exemple, la distinció de tres tipus de fogueres diferents en funció de les seves característiques: la foguera major, sense límit de càrrega de foc; la foguera petita, amb una càrrega de foc no superior als 250 kg de fusta; i la foguera de peveter, amb una càrrega de foc no superior als 25 kg de fusta.
Amb l'actualització, es pretén agilitzar la petició de permisos per a fogueres i facilitar-ne l'execució d'una forma segura.
Des de #CrememBarcelona també s'han dut a terme altres propostes i accions, com ara el desig que les fogueres de Sant Joan siguin declarades un Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), en el seu vessant de l'immaterial, una mesura definitiva i efectiva de preservació de les fogueres a Barcelona. L'entitat també ha fet una feina de recopilació d'informació de totes aquelles fogueres que continuen vives en l'actualitat. A través del seu web, pots consultar la informació de qualsevol de les trenta fogueres dels barris i districtes de Barcelona.
Afegeix un nou comentari