Anna Boyé: "En una societat matriarcal es pacta el bé comú"
Comparteix
L’antropòloga i fotoperiodista Anna Boyé organitza un viatge a Sumatra per conèixer els Minangkabau, una societat matriarcal enmig d’un món islàmic.
“Matriarcats” és el projecte impulsat per l’antropòloga i fotoperiodista Anna Boyé i que la porta, des de fa uns anys, a viatjar pel món per conéixer a fons les societats on el conscens entre homes i dones és la clau per a l'estabilitat social des de fa segles. Així, Boyé ha conviscut i retratat les comunitats dels Bijagó (Guinea Bissau); dels Mosuo (Xina); dels Juxitán (Mèxic) i els Minangkabau (Sumatra). Boyé ha volgut obrir l'experiència a persones interessades i ha organitzat un viatge a Sumatra, per conéixer de prop la societat Minangkabau. El viatge serà el mes de maig de 2017 i durarà 14 dies.
Què és un matriarcat?
És una societat on les dones tenen una autoritat reconeguda en l'organització del treball, la gestió de l'economia, la presa de decisions de la comunitat i la llei, sense deixar de banda als homes. No és una autoritat coercitiva. La dona i l'home tenen el seu espai i són complementaris. En un matriarcat, el nom, el prestigi i els béns s'hereden de mares a filles. La societat està basada en "l'ésser" i no en el "tenir", i hi ha un gran respecte pel cos de la dona. Matriarcat no és el contrari de patriarcat, sinó una manera diferent d'organitzar la comunitat, on es mira el bé comú i la profunditat de la mateixa vida.
Quines societats matriarcals existeixen al món?
Hi ha moltíssimes. Jo he conegut la dels bijagó, de Guinea Bissau; la mosuo, de la Xina; les poderoses dones de Juxitán, a Mèxic; els Minangkabau, de Sumatra, i ara, a començament d'any, visitaré els Quero, al Perú.
"Són societats pacífiques. Homes i dones tenen el seu espai".
Afavoreixen l´equilibri entre la comunitat?
Sí, perquè són societats pacífiques. Es mira el bé comú: no n'hi ha uns quants que manin sobre els altres. Homes i dones tenen el seu espai. Són societats més espirituals.
"Els homes estimen les dones per la seva intel.ligència, els seus valors i la seva responsabilitat envers el bé comú".
Els homes se senten menystinguts en aquestes societats?
Tot el contrari: a les societats matriarcals, els homes estan molt contents. Els homes estimen les dones per la seva intel.ligència, els seus valors i la seva responsabilitat envers el bé comú. Els hi reconeixen unes propietats, que ells consideren, no posseeixen. El cos de la dona es contempla com una font de vida creadora molt respectada per tothom.
Què en podem aprendre des de la societat patriarcal dominant a Occident?
A la societat matriarcal Minangkabau de Sumatra, per exemple, em va impactar la idea que tenen del poder. Les dones hereten la terra, la casa, les joies i els béns valuosos de la família. Elles són les que transmeten el llinatge i el nom. I quan els deia que, per tant, tenien molt poder, elles no m'entenien perquè per a elles no és poder, és una manera d'honorar els ancestres. En aquestes societats, el poder és arribar a acords entre les dones i els homes en totes les qüestions de la vida... El pacte estructura la societat minangkabau.
Amb quin objectiu antropològic i/o fotoperiodístic obres les portes al teu proper viatge programat a Sumatra?
Per donar a conèixer un altra manera d'organitzar la vida i la societat. On les dones parlen amb el cor. La societat patriarcal on vivim funciona amb la raó i això ens fa molt mal... El proper mes de maig del 2017 faré el primer viatge antropològic per 12 persones a la comunitat minangkabau de Sumatra. Serà una manera diferent de viatjar, una ruta cap endins d'un mateix. Aquest, vull que sigui el primer d´una sèrie de viatges a les societats matriarcals que hi ha al món. Donar a conèixer aquestes societats és una revolució!
Com és la societat Minangkabau?
Com ells diuen, són un matriarcat enmig d'un món islàmic. Hi ha un lloc al món on les dones hereten la terra. Un lloc en el qual, la casa i els béns de la família, passen de mares a filles i on el llinatge el transmeten les dones. A Sumatra, a l'oest de l'illa, viuen els Minangkabau, una comunitat de més de quatre milions de persones, un lloc on les seves tradicions ancestrals -anomenades Adat- situen a la mare al centre de la societat. El principi matern està arrelat amb tal força entre homes i dones que penetra el cor i la ment de la població, estructurant una societat generosa que es reforça en l'amor. Tot va començar als vessants del volcà Merapi, fa més de 2.500 anys, quan van arribar a Sumatra pobles austronèsis. La seva cultura es va forjar en antics regnes animistes que relacionaven la essència de la vida amb la fertilitat dels camps i la fecunditat de la dona.
"Als infants minangkabau se'ls ensenya que no poden estar enfadat/da amb una persona més de tres dies".
Com recolliràs l'experiència viscuda?
A finals d'aquest mes de novembre estreno un documental sobre la societat matriarcal minangkabau de Sumatra. Vull portar el projecte “Matriarcats” a les escoles. Vull que els nens i les nenes vegin que hi ha altres maneres de fer i viure. Als infants minangkabau se'ls ensenya que no es pot estar enfadat/da amb una persona més de tres dies. També estic treballant en un llibre. I al maig del 2017 faré el primer viatge antropològic amb 12 persones a la comunitat minangkabau.
Afegeix un nou comentari