Àmbit de la notícia
Cultural

Anna Gené Ariño: “L'equip humà de Sala Cabanyes és el que li dona vida”

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a
Olivia Poirier
  • Foto de l'Anna Gené rebent la Creu de Sant Jordi el 2016
    Anna Gené rebent la Creu de Sant Jordi el 2016. Font: Anna Gené.
  • Interior de la Sala Cabanyes a Mataró
    Interior de la Sala Cabanyes a Mataró. Font: Sala Cabanyes.

Entrevista amb Anna Gené Ariño, presidenta de la Sala Cabanyes del 2014 fins al 2024.

La Sala Cabanyes de Mataró és una entitat històrica del municipi, a més d’un exemple d’associacionisme cultural. Té més de 525 membres en actiu, tots voluntaris/es. Ofereixen programació teatral i formació artística amb una forta vinculació a les festivitats i tradicions locals. Parlem amb l’Anna Gené Ariño, membre de la Junta des del 2009 i Presidenta de la Sala Cabanyes del juny 2014 fins al juliol 2024.

Explica'ns una mica l'evolució de la Sala Cabanyes en els 10 anys durant els quals has sigut Presidenta. Com vas arribar a aquest càrrec? 

Jo vaig entrar a la Junta l'any 2009 com a vicepresidenta, i durant aquests cinc anys, vaig poder conèixer bé el funcionament de Sala Cabanyes, la gestió i el seu dia a dia, que va molt més enllà de pensar i atendre la temporada teatral

L'any 2014 amb el canvi de presidència se'm presenta l'oportunitat de passar a la presidència, amb bona part de les persones amb qui ja formaven part de la Junta fins llavors i amb qui havia treballat bé. Així doncs, decideixo fer el pas i em presento al càrrec de presidenta el juny del 2014 fins aquest passat juliol que vaig deixar el càrrec, després de 3 renovacions.

Com ha canviat l'entitat des de llavors?

No crec que l'entitat hagi canviat molt durant aquests anys: sempre ha tingut la voluntat de ser una entitat oberta a la ciutat, a la ciutadania i amb capacitat organitzadora. S'ha anat adaptant als temps actuals, oferint espectacles per a tots els públics. Des de fa molts anys que presenta una temporada estable d'entre 7 i 9 muntatges, i això dona cabuda a molta gent a participar-hi. En aquests últims anys també s'ha donat la possibilitat a formar-ne part sense ser-ne associat, i això ha permès que el nombre de persones anés augmentant més. 

Perquè una vegada ets a dins i participes en algun muntatge, trobes el gust a fer teatre com activitat lúdica i t'enganxes a algun altre muntatge, fins que sense adonar-te passes a formar part de la família de Sala Cabanyes fent-te soci. Un altre aspecte que ha anat evolucionant és tota la part tècnica, on cada vegada s'utilitzen maquinàries i equips tècnics (so i llum) més professionals per tal que els muntatges que oferim tinguin més impacte als espectadors/es.

Amb més de 525 membres en actiu, tots ells voluntaris/es, brilla la capacitat de la Sala Cabanyes per implicar a tantíssimes persones. Quines són les claus per organitzar-se en una entitat voluntària a aquesta escala?

Sala Cabanyes té una manera de treballar molt organitzada i estructurada. Es formen equips, i cadascun té tota l'estructura d'un muntatge (direcció, producció, regidoria, equip d'escenografia, d'estilisme, so i llum, attrezzo...). Com que tenim la sort de ser molts, mirem que en bona part les persones que estan en un muntatge no estiguin en un altre. Això a vegades no és possible per la capacitat de cadascú d'estar en un lloc o un altre, però normalment es poden fer equips amb diferents persones. 

Aquesta manera organitzativa afavoreix que tothom trobi el seu lloc, estigui actiu dins l'entitat i se'n senti partícip, que crec que és la clau de Sala Cabanyes. Sentir-te que en formes part i que la teva feina, sigui la que sigui, és important perquè tot l'engranatge funcioni. Si tothom pensés "si no hi vaig no passarà res", segurament no podríem arribar on arribem, presentant una producció anual àmplia i amb la participació de tantíssimes persones.

Com ho han fet els/les principals organitzador/es per perdurar tants anys actius i per no deixar de ser un element integrador i d’agitació cultural al municipi?

Crec que el fet de representar Els Pastorets de Mataró és el motor que fa funcionar Sala Cabanyes any rere any. Des de 1916 que es fan els Pastorets i l'espectacle en si és l'element integrador de l'entitat, ja que més del 75% de les persones que formem part de la Sala hi estem immersos des d'un àmbit o altre. Per tant, a la Sala tot gira al voltant d'Els Pastorets, que tenen una activitat d'entre 5 i 6 mesos. Comencem a assajar al setembre i les funcions s'allarguen fins a final de gener. Això fa que l'activitat sigui constant, i és la clau per poder perdurar.

També hi ha un altre aspecte que es té molt en compte que és la part social paral·lela als muntatges. Durant l'any anem proposant activitats que no siguin pròpiament de teatre, assajos, funcions... Sinó que siguin moments de trobades, sopars, caminades, festes internes, on també ens puguem trobar i compartir estones. L'equip humà de Sala Cabanyes és el que li dona vida i alhora és la gran sort que té l'entitat.

Quins són alguns dels teus records favorits d'esdeveniments organitzats a la Sala Cabanyes?

Moments importants en 10 anys n'hi ha hagut moltíssims, només faltaria! Per mi cada vegada que hem fet una estrena d'un muntatge ha estat un molt bon moment, perquè sé tota la feina que hi ha hagut fins a arribar a aquell moment. Un moment que també recordo força va ser quan es van començar a tirar enrere totes les mesures restrictives derivades de la COVID, i a poc a poc vam anar veient com la gent anava tornant a la Sala. Cada vegada que veiem una nova cara que tornava, es generava la confiança que podríem tornar on érem abans.

Per últim, un moment molt important que recordo amb especial tendresa és poder representar com a presidenta tots els actes que vam celebrar durant el centenari de la Sala l'any 2016. Amb especial emoció recordo quan vaig recollir aquell any la Creu de Sant Jordi, concedida per la Generalitat de Catalunya, perquè representava tota la feina feta durant dècades per poder arribar on som ara. Sempre és important recordar que som on som perquè les generacions anteriors van treballar de valent, perquè Sala Cabanyes pogués ser un referent a nivell de teatre amateur, i caldrà continuar fent-ho per les generacions que vindran.

Lloc web de la Sala Cabanyes a Mataróhttps://salacabanyes.cat/ 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari