Àmbit de la notícia
Cultural

Antònia Robles: “La realitat dels centres de cultura de proximitat ha canviat molt”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
  • Antònia Robles ha treballat anteriorment en projectes d'educació en el lleure a diferents districtes de la ciutat.
    Antònia Robles ha treballat anteriorment en projectes d'educació en el lleure a diferents districtes de la ciutat. Font: Marcelo Aurelio. Font: Marcelo Aurelio
  • El Pati Llimona forma part de la xarxa de 52 centres cívics de la ciutat de Barcelona.
    El Pati Llimona forma part de la xarxa de 52 centres cívics de la ciutat de Barcelona. Font: Marcelo Aurelio. Font: Marcelo Aurelio

La directora del Pati Llimona fa un repàs dels projectes que hi ha actualment al centre cívic i reflexiona sobre el teixit associatiu de la ciutat de Barcelona.

Gestora cultural i educadora social, Antònia Robles dirigeix el Pati Llimona des de l’any 2007. Un centre cívic ubicat a ple barri Gòtic de Barcelona, al carrer Regomir. La seva rehabilitació va suposar l’alliberament d’un tram important de la muralla romana. I és que el Pati es troba en l’anomenat Palau Marc: història viva de la ciutat.

Qui és Antònia Robles?

Actualment, sóc la directora del centre cívic Pati Llimona. Assumeixo aquest càrrec des de l’any 2007. Abans havia treballat en altres projectes d’educació en el Lleure amb infants, joves i amb persones amb discapacitat a diferents districtes de la ciutat.

En aquests anys la realitat dels centres de cultura de proximitat ha canviat molt a millor. Sobretot en la millora de recursos d’infraestructures i la bona imatge que s’ha aconseguit entre la ciutadania. Un valor afegit important són les persones que estem al capdavant, ara molt més formades en aquest àmbit. A més, no deixem de formar-nos. Jo mateixa, al llarg d’aquests anys, he fet el màster en gestió cultural i altres formacions relacionades amb el tercer sector.

Pots explicar una mica què és el Pati Llimona i a què us dediqueu?

El Pati Llimona forma part de la xarxa de 52 centres cívics de la ciutat de Barcelona. El darrer any, el centre ha fet 30 anys de la seva inauguració. Com a edifici té una particularitat  destacable i és que està construït sobre restes romanes, la qual cosa fa que tingui un valor patrimonial rellevant. El centre està especialitzat en fotografia i paraula, tot i que el cinema també té un pes rellevant dins de la programació. Com a centre de cultura de proximitat ens devem a la ciutadania.

Hi ha una extensa programació al llarg de tot l’any on participen col·lectius i entitats vinculades al projecte. També professionals especialitzats, sobretot en fotografia i cinema. Aquests professionals aporten contingut a la programació cultural del centre. La majoria d’activitats i serveis són obertes al públic, gratuïtes o amb un preu molt assequible, donat que són preus públics. Actualment, hi ha un equip de 15 persones de diferents perfils professionals: educadores, que gestionen el casal infantil i d’adolescents, informadores i programadores dedicades a què aquest centre sigui el que és avui dia.

Feu activitats com ara tallers d’estiu. Establiu aliances amb altres entitats perquè col·laborin amb vosaltres en aquest aspecte?

Els tallers es fan al llarg de tot l’any amb professionals de diferents àmbits. Aquests professionals normalment tenen contracte laboral o bé són autònoms. Sí que col·laborem amb algunes entitats i associacions sense ànim de lucre que són del barri o participen amb gent del barri. Aquestes ofereixen les seves activitats al centre, com per exemple Sense Gravetat, l’Associació Esportiva de Ciutat Vella o Tot Història Associació Cultural.

També organitzeu festivals com Enfocats i Llimonades. En què consisteixen?

El Festival Enfocats va néixer fa 12 anys com una gran trobada per als amants de la fotografia, tan professionals com afeccionats. Va ser una proposta per fer confluir els usuaris de fotografia de tallers, de laboratori analògic i plató, amb els autors i autores que exposaven al centre cívic i evidentment els col·lectius de fotografia vinculats al centre. Avui, el festival Enfocats s’ha consolidat com un projecte anual del Pati Llimona que, a través de fotografia i els audiovisuals, entitats i col·lectius habituals com Ruido Photo, Fotomovimiento, o l'Observatori de Drets Econòmics, Socials, Culturals i Ambientals( ODESC) contemplen aquestes dues expressions com a eina per a la transformació social.

El Festival Llimonades s’ha convertit en una cita imperdible per al veïnat i usuaris del Pati Llimona. S’ofereix una programació fresca, cultural i lúdica a diversos espais del Gòtic com cinema, concerts o el campionat de futbolí, tant el familiar com el d’adults. També acompanyem les iniciatives dels col·lectius i entitats del barri per facilitar la gestió de les activitats, com per exemple el San Fermín del Gòtic.

Quins avantatges pot tenir una entitat que vulgui treballar conjuntament amb el Pati Llimona o fer les seves activitats allà?

Al Pati Llimona tenim tres despatxos amb unes 12 entitats residents, totes sense ànim de lucre. Hi ha associacions del barri, però també d’altres relacionades amb les especialitats del centre. Aquestes faciliten un contingut al centre alhora que obren al públic les seves activitats. Treballem conjuntament. Són aliances on totes dues parts en sortim beneficiades.

Recordes algunes col·laboracions amb entitats sense ànim de lucre que s’hagin dut a terme al Pati?

La majoria d’entitats que fan ús del Pati Llimona són sense ànim de lucre. El servei de cessió d’espais és una bona entrada per fer noves aliances amb les entitats. Actualment, Tot Història, SOS Monuments, Ponts culturals, o Cuinant Cultures són associacions i col·lectius que, entre altres, programen les seves activitats al Pati Llimona.

Antònia Robles: "La majoria d’entitats que fan ús del Pati Llimona són sense ànim de lucre".

Hi ha un projecte vostre molt interessant que s'anomena Regenera’t. De què va exactament?

El ReGenera’t va començar fa quatre anys, amb la idea d’oferir un espai de reflexió i debat sobre les identitats de gènere i la diversitat sexual. Encara avui moltes persones pateixen discriminació per motius d’orientació sexual i de gènere. El cicle ReGenera’t pretén ser un espai per visibilitzar aquestes discriminacions i combatre-les. La proposta d’activitats inclou xerrades, projeccions de documentals, tallers i work-shops. Al llarg de l’any i per trimestres tractem Elles (hivern), LGBTIQ+ (primavera) i Masculinitats (tardor).

En aquest projecte oferiu, per exemple, xerrades sobre llenguatge no discriminatori. Qui les fa i quin és l’objectiu?

Aquest és un tema ben transversal a tota la programació del centre. Intentem vetllar per un llenguatge no sexista i no discriminatori. L’objectiu és ser un centre inclusiu i visibilitzar tant a dones i homes com a altres identitats. A l’hora de programar el Regenera’t, contactem amb persones especialistes en el tema que volem tractar. Pel Pati Llimona han passat la Brigitte Vasallo, el Manu Badás o el Ritxar Bacete, autor del llibre “Nuevos hombres buenos”. Amb tot, hem aconseguit tenir un públic fidel que participa i valora aquest tipus de propostes dins d’un centre de cultura.

Com a experta en el tema, què penses del teixit associatiu de la ciutat?

Barcelona és una ciutat amb molt moviment associatiu. L’any passat, l’Ajuntament de Barcelona va fer un estudi sobre la participació ciutadana en la vida de la ciutat. Van identificar l’evolució de l’associacionisme formal i el no formal. El primer es dona entre les classes mitjanes amb un nivell socioeducatiu suficient, ja que són les que disposen dels recursos per organitzar-se i impulsar iniciatives.

Antònia Robles: "L’informe assenyala que a aquells barris amb menys recursos hi ha manca d’un teixit social estructural".

Les no formals són aquelles destinades a satisfer necessitats i les que són més reivindicatives. L’informe assenyala que a aquells barris amb menys recursos hi ha manca d’un teixit social estructural. Crec que l’administració pública ha d’oferir més suport a aquestes iniciatives i vetllar perquè hi tingui cabuda de manera horitzontal tota la ciutadania, que no quedin excloses de participar les persones pel fet de tenir un nivell socioeducatiu més baix.

Creus que les entitats treuen tot el suc que podrien al treball en xarxa i a les aliances?

Depèn de l’àmbit on et moguis, costa fer xarxa. Hi ha entitats que són molt territorials i els costa poder construir aliances amb altres, encara que l’objectiu de les associacions sigui el mateix. Si, realment crec que es podria millorar.

Alguna cosa que vulguis anunciar en els següents mesos al Pati?

Estem a la recta final de curs i aquests dies inaugurem el Festival Llimonades. Us convido a acostar-vos al barri Gòtic a gaudir de les propostes culturals i lúdiques fins al 16 de juliol. Podeu consultar el programa al nostre web.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari