'Apadrina el teu equipament', deu anys unint cultura i educació al Raval de Barcelona

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
El projecte posa a disposició dels centres educatius la riquesa cultural, els llenguatges artístics i els recursos pedagògics d’equipaments culturals com el MACBA. Font: Miquel Taverna
El projecte posa a disposició dels centres educatius la riquesa cultural, els llenguatges artístics i els recursos pedagògics d’equipaments culturals com el MACBA. Font: Miquel Taverna
El projecte reivindica la importància de la cultura i les arts en l'educació. Font: Museu Marítim de Barcelona
El projecte reivindica la importància de la cultura i les arts en l'educació. Font: Museu Marítim de Barcelona
Cada projecte o apadrinament és singular, fruit d’un treball conjunt entre els diversos actors. Font: Tot Raval
Cada projecte o apadrinament és singular, fruit d’un treball conjunt entre els diversos actors. Font: Tot Raval

'Apadrina el teu equipament', deu anys unint cultura i educació al Raval de Barcelona

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Una exposició itinerant, que es podrà visitar a equipaments culturals i centres educatius, repassa els deu anys del projecte que dinamitza la Fundació Tot Raval conjuntament amb els equipaments culturals del barri.

El treball comunitari i en xarxa és una de les tasques que millor defineixen la trajectòria de la Fundació Tot Raval, una organització formada per una cinquantena d'entitats socials, centres educatius, institucions culturals, associacions comercials i persones vinculades al barri del Raval de Barcelona. Aquest vessant el podem trobar en la majoria dels projectes que impulsen amb altres actors del barri, sempre amb l'objectiu de millorar la cohesió social, la convivència i la qualitat de vida en un dels barris més emblemàtics de la ciutat.

En aquest àmbit, cal destacar 'Apadrina el teu equipament', un projecte dinamitzat per la Fundació Tot Raval, conjuntament amb els equipaments culturals, que aprofita la gran riquesa cultural del barri per posar-la a disposició dels centres educatius del Raval. La finalitat és la de crear propostes educatives de llarga durada adaptades a la realitat de l'alumnat a través de les diverses formes d'expressió d'art i cultura que ofereix el Raval de Barcelona.

Enguany, aquest projecte arriba als deu anys i des de la Fundació Tot Raval ho celebren amb una exposició itinerant que repassa la trajectòria de la iniciativa. Emmarcada en el dia Internacional de l'Educació, la inauguració de la mostra es durà a terme a un dels centres amb més participació del projecte, l'institut Miquel Tarradell. Serà en aquest centre educatiu del barri on l'exposició farà la seva primera parada fins al 10 de febrer.

"Amb l'exposició volem destacar la importància del treball comunitari en l'àmbit de l'educació i fer valdre que hi hagi equipaments culturals de prestigi al barri que es posen a disposició dels centres per incorporar la cultura i l'art, nous tipus d'aprenentatge, dins del currículum acadèmic", explica Gemma Ferreón, una de les tècniques del projecte. "En el context actual, cal que les arts i la cultura tinguin la importància que es mereixen, ja que competències com la creativitat o la imaginació les necessitarem més que mai per buscar solucions i respostes col·lectives", afirma Ferreón.

Durant els mesos vinents, l'exposició, que és gratuïta, es traslladarà a altres espais del barri barcelonès del Raval. Així, la mostra s'exhibirà a llocs com l'Escola Massana, el Museu Marítim o el Palau Güell, entre d'altres. La mostra arribarà a la seva fi el 12 de maig, quan se celebrarà la cloenda de l'edició d'enguany de l''Apadrina el teu equipament', i es presentaran alguns dels apadrinaments més representatius duts a terme durant el curs 2022-23.

"El que mostrem són els moments més destacats de cada edició, una selecció d’imatges que representin l'essència del projecte, com l’alumnat entra i viu els espais dels equipaments culturals, d’una manera diferent, i com se’ls fa seus", afirma Ferreón. "Es va decidir que l'exposició fos itinerant per fer-la accessible des de diversos llocs, i que molts espais tinguessin l'oportunitat d'acollir-la", explica la tècnica de la Fundació Tot Raval.

Una edició de rècord

El CCCB, el MACBA, el Gran Teatre del Liceu, el Museu Marítim de Barcelona, l'Institut Català de les Dones, La Filmoteca de Catalunya o el Palau Güell, són alguns dels equipaments culturals que participen en l'edició d'enguany del projecte 'Apadrina el teu equipament'. El nombre d'aquests espais ha anat augmentant al llarg d'aquests deu anys de vida de la iniciativa, fins a arribar als deu actuals tot posant de manifest la implicació d'aquests espais de prestigi internacional amb el barri.

Els centres educatius que participen en aquesta edició, que va començar amb l'inici del curs el setembre passat, són tretze, entre escoles bressol, escoles de primària i instituts. La majoria d'ells estan situats al Raval, tot i que també hi participen centres d'altres barris propers com Sant Antoni, l'Eixample o el Poble-Sec. Enguany destaquen dues incorporacions, com ara l'Escola Massana, un dels espais més reconeguts del Raval, i el CEIR Arco Villarroel.

Juntament amb aquests dos actors, el projecte també compta amb la col·laboració d'una desena d'entitats socioeducatives i sociosanitàries del Raval. Aquestes entitats participen dels projectes en modalitat d'Aprenentatge i Servei.

La demostració que el projecte gaudeix de bona salut és que, en la seva desena edició, es duran a terme dins 26 apadrinaments, una xifra de rècord respecte a les edicions anteriors. Tal com explica Ferreón, el projecte té la característica que cadascuna d'aquestes propostes són singulars, fruit d'un treball conjunt entre professionals dels serveis educatius dels equipaments culturals i de les docents. "No s'homogeneïtzen els aprenentatges, sinó que s'adapten a les necessitats i interessos de cada nivell i a cada grup", afirma la tècnica.

Afegeix un comentari nou