Arriba el primer Congrés Nacional de Música d’Arrel
Comparteix
El congrés, que se celebrarà durant el mes de novembre, neix amb la voluntat de ser un espai per conversar, debatre i reflexionar sobre el context actual i les perspectives de futur del sector.
Del 13 al 15 de novembre se celebrarà el primer Congrés Nacional de Música d’Arrel, una iniciativa de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC), amb la col·laboració del col·lectiu La Xeixa i l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. El congrés tindrà lloc al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT), un espai de trobada i centre de referència d’aquest estil musical.
La voluntat de debatre el context actual i el futur de la música d’arrel, i revifar la música al territori català són els objectius principals. Volen posar de manifest que les noves generacions de professionals de la música estan preocupades pel context actual i cal analitzar com ha canviat el món de la música els últims anys. En definitiva, la intenció és convertir el congrés en un espai per conèixer les realitats de sector i en un altaveu per reivindicar la necessitat de treballar en conjunt per a recuperar-ho.
“El que ens va fer impulsar el congrés va ser el malestar dins del sector. Reflexionàvem i sempre arribàvem als mateixos debats, per tant, vam decidir que era el moment de fer una reflexió incloent totes les veus. Volem que sigui un inici per encetar el debat i conèixer la realitat per millorar-la i revifar el sector”, explica una de les membres del col·lectiu La Xeixa, Joana Domènech.
Reforçar la memòria col·lectiva seria també una de les parts més importants del congrés. Remarquen la necessitat de teixir complicitats i de seguir sumant esforços per reactivar el sector, buscant maneres de treballar en xarxa per recuperar la música d’arrel al territori.
El congrés estava planejat el febrer del 2020, però a causa de la Covid-19 va ser ajornat a l’abril. Per les condicions sanitàries, l’organització va decidir posposar-lo per més endavant, fins que es va decidir el mes de novembre. “La nostra intenció és fer-ho amb la màxima presencialitat possible, s’han avançat les hores dels concerts per les noves mesures sanitàries i ens anirem adaptant en tot moment”, detalla Domènech.
Les sessions necessiten inscripció prèvia, adquirint l’entrada fins al 31 d’octubre, amb un preu de quinze euros l’entrada general, que inclou l’acreditació pels tres dies a totes les activitats del congrés.
Ja pots acreditar-te al #congrésmúsicadarrel que se celebrarà el 13, 14 i 15 de novembre. Enllaç a https://t.co/cubbk4jiUt
— Congres Nacional de Música d'Arrel (@congresmusarrel) October 1, 2020
L'entrada inclou l’acreditació pels 3 dies i les ponències, comunicacions i debats i els concerts.
Entrada general: 15€
Entrada general + samarreta: 25€ pic.twitter.com/ZS0YmvEB8R
El congrés: ponències, debats i concerts
El congrés comença divendres 13 de novembre a les 18 h amb l’acreditació de les persones assistents per arribar puntuals a les 19 h a la ponència inaugural a càrrec de la DGCPAC i el CAT. A les 22 h Joana Gomila i Arnau Obiols, dos dels músics més rellevants d’avui dia, són les persones encarregades de l’espectacle inaugural.
Dissabte des de primera hora del matí comencen les ponències sobre la identitat, els models d’organització professional, la comunicació i difusió de projectes i esdeveniments, i la creació artística en la música d’arrel. A les 22 h El Belda i el Conjunt Badabadoc arriben per oferir un concert de “cançons catalanes passades pel túrmix rítmic d’altres estils, molt d’humor i predisposició a moure’s”, asseguren des de l’organització.
El diumenge dia 15 s’inicia amb les xerrades de models pedagògics, llegat i relleu generacional, i la presentació de les escoles de música, festes i festivals que fan música d’arrel. Finalment, el congrés acabarà amb les conclusions i la posterior cloenda a les 18 h. En total, es realitzaran un total de 35 comunicacions durant els tres dies.
Afegeix un nou comentari