Arriba la temporada de Passions 2023 entre la innovació i la tradicionalitat

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La Passió d'Esparreguera és el tret artístic, cultural i social més important i distintiu del municipi. Font: La Passió d'Esparreguera
La Passió d'Esparreguera és el tret artístic, cultural i social més important i distintiu del municipi. Font: La Passió d'Esparreguera
La Passió de Cervera, la més antiga documentada de Catalunya. Font: Geogina Puig
La Passió de Cervera, la més antiga documentada de Catalunya. Font: Geogina Puig
La presentació de la temporada de Passions es va fer al Monestir de Santa Maria de Poblet, a la Conca de Barberà. Font: Federació Catalana de Passions
La presentació de la temporada de Passions es va fer al Monestir de Santa Maria de Poblet, a la Conca de Barberà. Font: Federació Catalana de Passions

Arriba la temporada de Passions 2023 entre la innovació i la tradicionalitat

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Fins al 4 de juny, la vintena d'entitats membres de la Federació Catalana de Passions, representaran més de seixanta funcions a vint-i-quatre municipis d'arreu de Catalunya.

Com cada any a les portes de l'inici de la Setmana Santa, diversos municipis celebren les Passions, unes representacions teatrals que mostren la vida, mort i resurrecció de Jesucrist, basada en els evangelis, i que ja s'han convertit en tradició al nostre país. Algunes de les vint entitats que formen part de la Federació Catalana de Passions ja han iniciat les primeres funcions que marquen l'estrena de la temporada de Passions 2023. Enguany, fins al 4 de juny, es representaran seixanta-tres funcions a vint-i-quatre municipis d'arreu de Catalunya.

Iniciativa, força, il·lusió i moltes novetats. Aquests són alguns dels aspectes que la Federació Catalana de Passions destaca de la nova temporada. I és que enguany les entitats han pogut treballar les representacions amb temps, des del mes de novembre, uns terminis que s'han vist alterats durant els tres darrers anys a causa de la pandèmia, i que no han permès a les entitats treballar amb normalitat i en grup fins aquesta temporada.

Un cop recuperada la normalitat en les funcions de l'any passat, així com el treball en grup per preparar-les enguany, Jordi Carapuig, president de la Federació Catalana de Passions, manifesta que cal anar en la mateixa línia que la temporada passada. I és que, tal com assegura Carapuig, les representacions de la temporada passada van tenir una gran acollida que s'espera que enguany es repeteixi. "La majoria d’espectacles van tenir més públic l'any passat que el que es va registrar el 2019", assegura Carapuig.

El president de la Federació Catalana de Passions assegura també que cal continuar reforçant la innovació que durant els darrers anys han anat abraçant les entitats, que any rere any proposen apostes valentes i trencadores, sense deixar de banda, això sí, la tradicionalitat d'aquest espectacle. "Aquestes representacions tradicionals tenen més de cinc-cents anys d'història, i és cert que la gent ve a gaudir-lo des del punt de vista religiós, però també des del punt de vista històric, tècnic, i com a representació teatral i tradicional", explica Carapuig.

"L'espectacle s'ha anat adobant amb uns mitjans tècnics espectaculars", diu Carapuig, qui destaca les projeccions en tres dimensions, els efectes especials o els efectes de llum. A més, en el cas de les Passions que es representen a l'exterior, l'elecció de llocs emblemàtics també fan ressaltar aquests espectacles que, assegura Carapuig, els grups professionals no podrien fer. "Quin grup professional pot ajuntar dues-centes persones dalt d’un escenari per actuar en un espectacle d'aquestes característiques?", es pregunta.

La presentació de la temporada 2023 es va dur a terme al Monestir de Poblet, i va comptar amb la presència de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme de la Generalitat de Catalunya, Adelaida Moya, i la secretària de Feminisme del Departament d'Igualtat i Feminisme de la Generalitat, Montserrat Pineda. La presentació de la temporada vinent es farà a la Sagrada Família de Barcelona, mentre que la temporada 2025 es presentarà al Monestir de Montserrat.

Representacions fetes per la gent del poble per al poble

Les Passions tenen una importància cabdal per a Catalunya, la cultura catalana, la cultura tradicional i l'associacionisme. "Són representacions fetes per la gent del poble per al poble", afirma el president de la Federació Catalana de Passions. Són representacions que compten amb la participació d'actors i actrius amateurs, totalment intergeneracional, amb famílies senceres a les entitats, etcètera. En total, les entitats estan formades per unes quatre mil persones col·laboradores directes.

Les Passions també són un punt de trobada per a les persones nouvingudes. Aquestes representacions són una manera que tenen per integrar-se dins la societat dels pobles i aprendre l'idioma. En definitiva, "són llocs d’acollida i integració, d'aprenentatge de l’idioma i de convivència, i aquesta és una de les seves riqueses", diu Carapuig.

Durant aquesta temporada es representaran les Passions d'Olesa de Montserrat, d'Esparreguera, de Cervera, d'Ulldecona, de Mataró, de Llinars del Vallès, d'Argentona, de Vilanova i la Geltrú, de Castellvell del Camp, de Constantí, de La Cava, de Cunit, de Sant Climent Sescebes, de Vila-sacra, de Vilalba dels Arcs i de Vilassar de Mar; els Via Crucis vivents de Castelló d'Empúries, de l'Escala i de Sant Hilari Sacalm, i l'Auto Sacramental de Sant Vicenç dels Horts. El llibret de la temporada inclou la informació de totes les funcions.

Afegeix un comentari nou