Àmbit de la notícia
Cultural

Rere el rastre del déu Hermes!

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Luci Vega
  • Membres de 'Caçadors d'Hermes' en una de les seves trobades per Barcelona.
  • L'associació organitza rutes perquè les i els barcelonins coneguin millor la seva ciutat amb l'excusa de "caçar" Hermes.
    L'associació organitza rutes perquè les i els barcelonins coneguin millor la seva ciutat amb l'excusa de "caçar" Hermes.
  • El llibre 'La Barcelona d'Hermes' proposa recorreguts culturals per la ciutat amb Hermes com a element comú.
    El llibre 'La Barcelona d'Hermes' proposa recorreguts culturals per la ciutat amb aquest déu com a fil conductor
  • Conferències i exposicions són altres de les activitats que organitza l'entitat.
    Conferències i exposicions són altres de les activitats que organitza l'entitat.

Els 'Caçadors d'Hermes' recorren Barcelona cercant representacions d'aquest déu, cofundador de la ciutat. Les seves trobades són l'excusa per descobrir els secrets i la història de la capital catalana amb uns altres ulls.

Només a la plaça Catalunya s'hi poden comptabilitzar més d'una quarantena de representacions del déu Hermes. A la Casa Xifré, al costat del port, n'hi ha fins a 200 i es calcula que per tot Barcelona, podem trobar-ne milers en forma d'escultures, relleus, pintures i vidrieres.

Tot i així, sobta el contrast entre l'omnipresència d'aquesta divinitat i el desconeixement que cap a la seva figura tenen la majoria dels barcelonins. Més encara si tenim en compte que, segons la llegenda fundacional de Barcelona, van ser Hèrcules i el seu germà Hermes (Mercuri en la tradició romana) qui van crear-la.

Des de Caçadors d'Hermes intenten apropar aquest personatge i difondre la seva història i el perquè de la seva destacada presència. “L'objectiu de la nostra associació és despertar la curiositat cap a ell i reivindicar-lo com a cofundador de la nostra ciutat” afirma Xavi Soro, un dels membres de l'entitat. 

La iniciativa va néixer fa sis anys, quan un grup de blocaires amants dels aspectes curiosos de Barcelona van reunir-se per conèixer-se i fer una ruta amb la idea de trobar i “caçar” fotografies d'Hermes, 'hobby' al qual un d'ells era aficionat. Aquest interès va contagiar-se i, a partir d'aleshores, van decidir trobar-se per descobrir noves figures d'aquesta divinitat, fàcil d'identificar pel seu casc i sandàlies amb ales i el caduceu amb dues serps entrellaçades.

“Hermes és el déu del comerç i del progrés i, per això, a mitjans del segle XIX la burgesia catalana va començar a representar-lo als seus edificis, a les fàbriques i als espais d'intercanvi comercial com bancs, mercats i llotges” revela Soro. Per aquest motiu, les seves imatges es concentren sobretot a l'Eixample, però també a Ciutat Vella, al Poblenou i al voltant del port, entre d'altres zones.

Des de l'associació periòdicament s'organitzen rutes obertes en les quals Hermes esdevé el fil conductor dels recorreguts durant els quals també s'aprofundeix en altres aspectes singulars i històrics dels diferents indrets visitats. Segons Xavi Soro, “la idea és que la gent que viu a Barcelona miri la seva ciutat amb uns altres ulls”.

A banda de les rutes, l'associació organitza xerrades, exposicions fotogràfiques i ha publicat un llibre que, amb el títol 'La Barcelona d'Hermes', convida a fer passejades pels diferents barris seguint el seu rastre. Actualment, també estan treballant per apropar aquesta figura a les escoles, “una excusa per fomentar la curiositat entre els petits i ajudar-los a descobrir el seu entorn”. 

Per a tots aquells i aquelles que vulguin saber-ne més sobre aquest personatge tan present però alhora tan desconegut, a través del Facebook i Twitter de l'entitat poden seguir les seves convocatòries i unir-se a aquestes particulars 'caceres culturals'.
 

Comparteix i difon

Comentaris

Albertí Editor

(Usuari no registrat)

Si voleu llegir un capítol del llibre "La Barcelona d'Hermes", veure imatges... http://albertieditor.cat/index.php?route=product/product&path=89&product_id=75

Afegeix un nou comentari