Barcelona ja té la seva primera bèstia infantil inclusiva

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La nova bèstia festiva construïda per l’artista Olga Malavia a partir del disseny de l’il·lustrador Xavier Malet. Font: Twitter @Cultupopularbcn
La nova bèstia festiva construïda per l’artista Olga Malavia a partir del disseny de l’il·lustrador Xavier Malet. Font: Twitter @Cultupopularbcn
Torna un any més la 'Mostra de Dracs i Bèsties' al Born CCM. Font: Ajuntament de Barcelona
Torna un any més la 'Mostra de Dracs i Bèsties' al Born CCM. Font: Ajuntament de Barcelona
La mostra 'Dracs i bèsties festives de Barcelona' la protagonitzen bèsties de tota mena. Font: Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya
Al voltant de la mostra es duran a terme un seguit d'activitats paral·leles. Font: Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya

Barcelona ja té la seva primera bèstia infantil inclusiva

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Seran els nens i nenes de la ciutat els que proposaran el nom d'aquesta nova figura pensada perquè la puguin portar infants amb diversitat funcional.

La cultura popular de Barcelona és ara una mica més integradora. La capital catalana ja té la seva primera bèstia infantil inclusiva, una figura adaptada perquè la puguin portar nens i nenes amb diversitat funcional. La bèstia encara no té nom, però des de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, com a impulsora de la figura, pretenen que siguin els mateixos infants de Barcelona els que el proposin. Aquest nom, però, haurà de ser neutre i vàlid, representatiu de tots els gèneres.

La nova bèstia, que té forma de drac de tres caps i té un bocí de cadascuna de les bèsties infantils de la ciutat, ha estat construïda per l'artista Olga Malavia a partir del disseny de l'il·lustrador Xavier Malet. La figura està feta d'un material molt lleuger, com és l'espuma de poliuretà, que permet que es pugui portar amb cadira de rodes. Com no podia ser d'una altra manera, la bèstia també tindrà ball propi. Joan Gómez ha estat l'encarregat de compondre la melodia, mentre que l'Esbart Català de Dansaires han creat una coreografia inclusiva.

Mercè Ayora, vicepresidenta de l'Agrupació del Bestiari, destaca la creació d'aquesta bèstia, ja que considera que, malgrat que les festes populars haurien d'arribar a tothom, no sempre és així. Per tant, la nova figura iniciarà un nou camí per arribar a ser inclusiva en tots els seus aspectes, així que passarà per diferents centres de la ciutat, que treballen amb persones amb diversitat funcional, per recollir el seu coneixement i experiència, i continuar adaptant la figura a tots els nens i nenes.

Per tal que de donar suport tant a les colles de cultura popular catalanes que vulguin treballar la diversitat funcional, a través de la imatgeria zoomòrfica, com als centres educatius d’infantil i primària que així ho desitgin, el drac de tres caps també anirà acompanyat d’una guia didàctica per tal de donar-ne suport.

'La Mercè, més inclusiva?'

La presentació de la nova bèstia festiva es realitzarà en el marc de la jornada 'La Mercè, més inclusiva?', que impulsen l’Agrupació del Bestiari i l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). La jornada es durà a terme el dissabte 10 de setembre, de 10 a 14 h, a la plaça Comercial de la capital catalana, a tocar del Born Centre de Cultura i Memòria (Born CCM), coincidint així amb la 'Mostra de Dracs i Bèsties', una exposició d'una cinquantena de bèsties barcelonines que, amb motiu de la Mercè, es poden visitar al Born CCM del 6 al 25 de setembre.

Per tant, la bèstia inclusiva, que es revelarà a les 13 h, estarà acompanyada d'altres figures, i serà apadrinada pels gegants adaptats Normag d’Aspasim i l’Ocellaire de l’Eixample, a més del Drac de l’Agrupació.

Durant tot el matí, hi haurà disponibles diversos jocs tradicionals gràcies a la col·laboració de la Federació Catalana del Joc Tradicional. La jornada inclourà una ponència de Fàtima Ahmed, fundadora de l'Associació Intercultural Diàlegs de Dona, i una ponència sobre imatgeria festiva inclusiva per part d'algunes entitats.

Afegeix un comentari nou