Barri Viu Fest, una iniciativa cultural de cohesió veïnal

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Josep Carbonell
 Font: Castellers de Sants
Imatge del Barri Viu Fest, un espai permanent de trobada i socialització veïnal impulsat pels Castellers de Sants. Font: Castellers de Sants
Els Castellers de Sants són un referent i un mitjà de cohesió social al barri barceloní. Font: Castellers de Sants
Els Castellers de Sants són un referent i un mitjà de cohesió social al barri barceloní. Font: Castellers de Sants

Barri Viu Fest, una iniciativa cultural de cohesió veïnal

Autor/a: 
Josep Carbonell
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

Els Castellers de Sants ofereixen un espai de trobada i socialització al barri barceloní amb sessions gratuïtes de música en viu i programació infantil fins al 9 d’octubre.

Les places són buides i l’activitat castellera es manté aturada a causa de la pandèmia generada per la Covid-19. No obstant això, són moltes les colles que han decidit reinventar-se i mantenir la seva activitat associativa ben viva. N’és un exemple el Barri Viu Fest, un espai permanent de trobada i socialització veïnal impulsat pels Castellers de Sants.

Barri Viu Fest se celebra en un espai obert situat al carrer Viriat, a tocar de l’Estació de Sants de Barcelona, i ofereix sessions de música en viu de petit format i programació infantil de l’11 de setembre al 9 d’octubre.

Una comissió dels Castellers de Sants és l’encarregada d’organitzar aquesta iniciativa, que busca reactivar el sector cultural al barri, oferir un espai de trobada i socialització, mantenir viva l’activitat i la cohesió entre els membres de la colla i oferir una oferta cultural específica per a la canalla santsenca.

La cultura, eina de socialització

La iniciativa va néixer a principis d’estiu quan, arran de la crisi generada per la Covid-19 i davant la manca d’oferta cultural i d’espais de socialització, des dels Castellers de Sants sorgeix la idea d’oferir al veïnat un espai permanent de trobada al voltant de la cultura.

Com expliquen des de la Comissió organitzadora, el Barri Viu Fest havia d’iniciar-se el 18 de juliol, però la manca de coordinació amb el consistori de la ciutat i el PROCICAT, els va privar dels permisos i es van veure obligats a ajornar-lo.

Des de l’11 de setembre i fins al pròxim 9 d’octubre, qui ho vulgui pot gaudir de concerts gratuïts cada divendres, de les 19.30 a les 23.00 hores. A més, en col·laboració amb el mercat de Sants, el Barri Viu Fest també proposa activitats pels més menuts els dies 18 de setembre, amb la presència de l’animador infantil Jaume Barri, i el 2 d’octubre, amb els Vivim del Cuentu.

Aquest festival de petit format també compta amb la seva vessant solidària amb l’obertura d’un punt de recollida d’aliments: “En una situació de pandèmia com la que estem vivint, on moltes famílies es veuen abocades a la misèria, hem d’actuar. És per això que hem convertit el Barri Viu Fest en un punt més de recollida d’aliments de la Xarxa Solidària d’Aliments de Sants” expliquen des de la Comissió organitzadora.

Un espai obert de cultura segura

Tota la programació del Barri Viu Fest està dissenyada per dur-la a terme en un espai delimitat, obert i segur. Per assistir cal reserva prèvia i l’aforament és limitat.

L’organització també posa al servei de les persones assistents punts habilitats amb gel hidroalcohòlic i és obligatori l’ús de la mascareta. D’altra banda, les taules estan separades respectant la distància de seguretat i estan degudament desinfectades.

Els Castellers de Sants, un model de cohesió social al barri

Més enllà de la seva activitat com a colla castellera, els altrament coneguts com a ‘Borinots’ de Sants, s’han erigit en un referent i un mitjà de cohesió social al barri barceloní. Com expliquen des de la comissió organitzadora del Barri Viu Fest, “sempre hem intentat participar i donar suport a les diferents iniciatives que sorgeixen al barri o crear-ne de noves” i afegeixen que “a la colla hi trobem una representació fidel del barri de Sants i és per això que és tan important per a nosaltres formar part del teixit associatiu del barri”.

Com a exemples de la seva implicació diària amb el territori, els castellers de Sants donen suport a la Xarxa d’Aliments de Sants i a la Plataforma Stop Tanatori.

Sobre el futur del Barri Viu Fest, des de l’organització asseguren que “si té resposta i el format agrada, ha vingut per quedar-s’hi”.

I és que per als Castellers de Sants, la cultura i el territori formen part del seu ADN i fer pinya per mantenir viu el barri serà sempre part de la seva raó de ser.

Afegeix un comentari nou