Àmbit de la notícia
Cultural

‘Blau’, un conte per explicar el drama que es viu al Mediterrani

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Sofía Martín
  • 'Blau. Què amaga l'horitzó' és un conte per a petits i grans.
    'Blau. Què amaga l'horitzó' és un conte per a petits i grans. Font: Miriam Núñez
  • D'esquerra a dreta: Mònica Ortega (coautora), Laia Roca (coautora) i Mar Sabé (comunicació d'Open Arms).
    D'esquerra a dreta: Mònica Ortega (coautora), Laia Roca (coautora) i Mar Sabé (comunicació d'Open Arms). Font: Miriam Núñez
  • Al mateix volum, el conte està en català i en anglès.
    Al mateix volum, el conte està en català i en anglès. Font: Miriam Núñez

‘Blau. Què amaga l’horitzó?’ està escrit en català i anglès al mateix volum i tots els beneficis de la venda es destinen a l’ONG Open Arms.

Blau’ és molt més que un conte. És un projecte de denúncia que vol arribar al màxim de gent possible perquè no s’oblidi la memòria de les persones que es deixen la vida quan creuen el Mediterrani. Les seves autores, dues professores de llengua, la Mònica Ortega i la Laia Roca, no s’imaginaven que la història que volien escriure a quatre mans agafaria tanta volada. La van escriure, primerament, per a l’escola dels seus fills, però en veure el resultat van creure necessari anar més enllà i fer el projecte més gran.

Les il·lustracions del conte, creades per Gemma Aguasca, omplen el llibre del blau del mar amb imatges plenes de tendresa que amaguen una realitat dramàtica. Tal com apunta la Mònica, el conte té moltes lectures, en funció de si el llegeix un públic més infantil o més juvenil: “Si l’agafa un nen més petit, gaudirà amb les imatges, que són súper tendres, i en farà una lectura més superficial. Si el llegeix un nen de 9 anys, li podrà donar resposta a les preguntes que es plantegi”.  

Tres eixos de denúncia

A través dels protagonistes del conte, ‘Blau’ fa un crit d’alarma en tres direccions. La primera, en relació amb les tones de brutícia que llencem al mar; la segona i més important, se centra en denunciar les morts que no cessen al Mediterrani; l’últim crit reivindica el dret a la memòria de les persones mortes perquè no siguin oblidades.

En aquest sentit, la Mònica recorda que “són vides tan valuoses com les nostres i cauen en l’oblit. Estem acostumats a sentir que moren números de persones, no són persones amb noms i cognoms, i el tenen. Són 56 víctimes, són 115 víctimes... I s’oblida que són persones”.

Inclou una guia per a pares i mestres

El conte vol esdevenir una eina educativa útil per a mestres, pares i mares. Per això, inclou un glossari de termes i una guia didàctica elaborada per Open Arms perquè tots aquells que estan educant puguin fer-ne ús per donar resposta a les possibles preguntes dels petits lectors i lectores.

“El conté té un llenguatge, a propòsit, una mica més elevat perquè en realitat el nostre missatge va adreçat als pares. Potser a partir del conte, el tema entra a les cases i se’n parla, es visibilitza i els pares i les mares s’ho pensen dues vegades a l’hora de fer segons quins comentaris sobre aquestes persones”, explica la Mònica, una de les cocreadores del conte.

Ara, els esforços se centren a fer el projecte el més gran possible i fer-ne difusió: “Volem que, almenys, un exemplar del llibre entri a totes les escoles de Catalunya, encara que sigui en versió PDF, i a totes les biblioteques perquè els nens i les nenes puguin saber la realitat de què hi ha més enllà de l’horitzó”.

Beneficis per a Open Arms

Qui el vulgui comprar el trobarà a múltiples punts de Catalunya aquest Nadal: Espai Contrabandos (Barcelona), Racó de les Paraules (Sant Joan de Vilatorrada), Muntanya de llibres (Vic), Gralla (Granollers), Geli (Girona), La Ciutat Invisible (Barcelona), Taifa (Barcelona) i Pol·len edicions (Barcelona). A partir del gener, es podrà adquirir també a altres llibreries.

Tots els beneficis de la venda del llibre es destinaran a Open Arms. Tot i que per a les autores i per a la pròpia ONG el més important no són els diners, sinó que el missatge arribi al màxim de persones possibles: “Els diners els acabes trobant, el més important d’aquest projecte és que corri el missatge, que no s’oblidi”, puntualitza la Mònica.

El fons del mar, al centre de l’argument

Blau’ porta els lectors i lectores a un paisatge fet d’escombraries. De la mà dels protagonistes, els més petits descobriran una sèrie d’éssers encarregats de disposar la brossa fent rèpliques del fons del mar. Un d’aquests éssers d’aigua els cantarà una cançó que parla de les persones que perden la vida intentant travessar la mar Mediterrània.

El conte ha estat possible gràcies a una iniciativa de crowdfunding que ha permès recaptar els diners suficients per pagar una part del cost de la impressió del llibre. També ha comptat amb la complicitat de Pol·len edicions,  una editorial cooperativa ubicada a la ciutat de Barcelona que publica llibres de pensament crític seguint criteris d'ecoedició.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari