El Cafè de Caldes de Montbui, la cooperativa cultural

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Oriol Jordan
La Sala del Cafè del Centre
La Sala del Cafè del Centre
Solé i Sabaté inaugura el curs de la Universitat Popular al Cafè
Solé i Sabaté inaugura el curs de la Universitat Popular al Cafè

El Cafè de Caldes de Montbui, la cooperativa cultural

Autor/a: 
Oriol Jordan
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

La vila termal de Caldes de Montbui acull un dels ateneus més antics del país, El Centre, Ateneu Democràtic i Progressista. Al seu torn, l’entitat alberga una cooperativa que promou la cultura i l'hostaleria en una simbiosi perfecta amb l'ateneu.

Caldes de Montbui, a banda de ser coneguda per les seves qualitats com a vila termal, també té una llarga tradició cultural amb El Centre, Ateneu Democràtic i Progressista, una entitat que ja ronda gairebé els 150 anys, que farà el 2020. El que potser no és tant conegut, és que l’impuls d’aquest ateneu ha donat a lloc a la participació de la Cooperativa Cafè del Centre que condueix el negoci hostaler i, a més dinamitza l’espai social.

La filosofia d’aquesta cooperativa es basa en l’autoorganització i la recerca de l’excel·lència des d’aquest format més socialitzador. L’experiència és equiparable a altres projectes que s’estan desenvolupant a municipis amb realitats diferents com ara Sabadell, Ripoll, Mataró o Sant Celoni. Precisament existeix una iniciativa des de fa tres anys per tal de posar en comú les experiències i mirar de donar contingut als interessos comuns, a través de la Xarxa d’Economia Solidària (XES).

“Hi som perquè hi sou”: cultura més enllà de l’hostaleria

Com dèiem al principi, el Cafè del Centre és una iniciativa que va de bracet amb l’Ateneu Democràtic i Progressista. En aquest camí compartit, hi ha una comissió de dinamització que s’encarrega de programar el seguit d’activitats que s’hi fan. La sala del Cafè, doncs, acull l’activitat cultural conjunta que es genera des d’aquest espai comú amb una sèrie de requisits per als músics que volen fer actuacions en directe, i també un aforament d’aproximadament 120 persones per a presentacions de llibres, o d’altres activitats de format xerrada.

De fet, fa uns dies, el reconegut historiador Josep Maria Solé i Sabaté hi feia la conferència inaugural de la Universitat Popular de Caldes de Montbui. L’ensenyança s’anirà distribuint entre aquest espai en col·laboració amb l’ateneu, les instal·lacions de l’IES Manolo Hugué de Caldes, i la Cooperativa 70 del municipi. Per tant, la dinamització de la cultura a través d’aquesta cooperativa és un pilar important: pel ja cèlebre cafè ja hi ha passat la música de diversos grups com ara La Porta dels Somnis, presentacions de llibres de diversos autors i l’humor de Toni Albà.

Orgull de pertinença

Amb molt d’orgull, les sis persones que actualment formen part de la cooperativa que gestiona aquest cafè branden la capacitat d’autogestió com a mètode per fer revifar aquest espai emblemàtic, que havia quedat en desús després de l’etapa anterior. A partir del 2011 es rescata l’espai i aleshores es comença a bastir el projecte de restauració, no sense alguns entrebancs, com el de la instal·lació elèctrica, refeta gràcies a aquesta autogestió.

Amb la idea de poder tenir un espai més de pensament polític i cultural, el 2014 arriba la consolidació i, a partir d’aquí la il·lusió per donar més ambició al projecte: més persones sòcies-treballadores horitzontalitzant i democratitzant la presa de decisions, sentint ben endins l’essència de la gestió cooperativa i intentant aportar cada vegada més recursos a l’economia social i solidària.

Afegeix un comentari nou