Carles Pijuan: “Les arts escèniques han perdut la reacció del públic amb la mascareta”
Comparteix
L’Esbaiola’t és un festival d’arts escèniques al carrer que se celebra del 15 al 18 de juliol de 2021 al Pirineu lleidatà.
Des de l’arribada de la Covid-19 el passat mes de març de 2020, la cultura ha patit grans afectacions. Un sector, però, que comença a veure la llum al final del túnel amb la celebració d’esdeveniments i festivals aquest estiu. És el cas de l’Esbaiola’t, un festival d’arts escèniques al carrer organitzat per La Baldufa, que se celebra a Esterri d’Àneu del 15 al 18 de juliol de 2021.
Després d’haver de cancel·lar el festival l’any passat, arriba la catorzena edició amb la participació de vint-i-dues companyies que oferiran un total de vint-i-tres tallers, espectacles i instal·lacions per a tots els públics. Amb un format diferent a causa de la pandèmia, les experiències s’oferiran en espais controlats i amb entrada prèvia a través del lloc web. Parlem del festival i de les arts escèniques al carrer amb un dels tres directors artístics de l’Esbaiola’t, Carles Pijuan.
L’Esbaiola’t arriba aquest 2021 amb la seva catorzena edició. Com es presenta?
Es presenta amb molta il·lusió, després de tot el que hem passat. Amb il·lusió de refer les nostres vides i de poder gaudir tant de l’entorn que ofereixen les Valls d’Àneu com de la cultura i el teatre. En definitiva, amb ganes de tornar a sentir-se viu i que la gent pugui gaudir del festival.
Fins al moment, tot i la Covid-19, segueix en peu el festival del 15 al 18 de juliol després d’haver de cancel·lar el del 2020.
L’any passat vam cancel·lar l’edició ordinària, que ja havíem modificat per la Covid, però que a última hora vam haver de deixar-la córrer perquè van començar a tancar comarques. Per exemple, la comarca del Segrià, que és una comarca que té molta tirada cap al festival, estava confinada. Per responsabilitat i per falta de venda d’entrades vam decidir no fer-ho.
Tot i això, vam fer una edició de tardor, més destinada a la gent local a petita escala. Volíem evitar que no es quedés aquest mal gust de no fer res.
Quines novetats té l’edició d’enguany?
El festival se celebra com cada any, a diferència que si fins ara hi havia algunes activitats obertes gratuïtes, aquest any -per una qüestió d’aforament per la pandèmia- les entrades tenen un preu molt econòmic. Per la mateixa raó, tampoc hi haurà cercaviles al carrer, però les altres activitats teatrals i d'arts escèniques es mantenen com sempre.
A més, també comptem amb tallers o instal·lacions que fan que el festival faci un salt dins de les arts. Volem que la gent pugui gaudir tant del festival com de l’entorn que l’envolta com són les Valls d’Àneu i el Pirineu i que puguin aprofitar al màxim aquesta experiència.
L’Esbaiola’t és un festival per a tots els públics. Quines activitats hi ha pensades per als infants?
Majoritàriament, és un festival per a totes les edats. Per a bebès és molt difícil que hi hagi activitats, però tenim experiències pels nanos que ja tenen una capacitat d’observació per a poder gaudir dels espectacles. És un festival pensat per ser familiar. Tot i això, també hi ha opcions pel jovent. Per exemple, de França ve ‘Têtes de Mules’ amb ‘Parasite Circus’ per a la canalla amb una iniciativa més divertida.
"Volem poder gaudir tant de l’entorn que ofereixen les Valls d’Àneu i el Pirineu com de la cultura i el teatre"
Participen vint-i-dues companyies en vint-i-tres espectacles. Hi ha tres companyies d’Andalusia i tres de França.
De França venen ‘Têtes de Mules’, ‘Toi d’Abord’ amb ‘Encore Plus’, un espectacle molt divertit que combina perfectament el món del pallasso amb les acrobàcies i altres tècniques del circ, i el ‘Cirque entre nous’ que és una formació que treballa les tècniques de circ de manera molt delicada.
D’Andalusia tenim la ‘Rouse Teatro’, una eminència del món teatral a l’estat i ve amb ‘Casa del Abuelo’, una idea molt delicada que apel·la molt al sentiment. Després tenim ‘Vagalume Teatro’, un espectacle de carrer pur amb personatges escocesos que fan paròdia. I per últim, ‘Vaivén Circo’ amb ‘Esencial’, una jornada de circ molt delicada que combina amb un joc visual fent que no sigui tan clàssic.
La resta de companyies són de Catalunya.
Comptem amb gent de tota la vida com pot ser Marcel Gros, un clàssic del teatre amb titelles i contes. Teatre al Detall, per exemple, ve amb l’espectacle ‘La nena dels pardals’ o també tenim el Circ EIA amb una barreja de circ i dansa per gaudir d‘un instant tranquil. Comptem també amb el Circ Vermut amb un punt més pallasso, o Campi qui pugui que venen de les Terres de l’Ebre i estan agafant molta força a les escoles.
Després està Tombs Creatius que sempre ens porten tallers i aquest any venen amb ‘Xics del Xurrac’, una proposta d’instal·lacions i jocs inspirada al món dels castellers. Des d’aquí, des de La Baldufa, portem dos espectacles, un pels menuts que es diu ‘Safari’ i és d’aventures i misteri, i ‘Arrivederci, Confetti’ que és ja un espectacle històric dels tres pallassos que estan de dol perquè han perdut el seu guia, en Confetti. També tenim l’Aquafonia amb un gran músic que proposa com a punt de partida tocar música amb ampolles d’aigua i diverses percussions.
Com està sent la rebuda del festival? S’han venut moltes entrades als diferents espectacles?
Rondem el 60% de les entrades venudes. Segons els altres anys, i si tot continua igual, aquest any també estarem cap al 90% d’assistència. Confiem també en les entrades d’última hora que es puguin vendre. Gràcies a la venda online es podran comprar fàcilment en aquell moment a través del telèfon mòbil.
Us definiu com un festival d’arts escèniques al carrer, però, arran de la pandèmia, no podeu realitzar actuacions i activitats d’accés lliure el carrer, sinó que totes seran en espais controlats. Com us ha perjudicat la Covid-19 en el festival?
El més complicat ha sigut adaptar el format a la Covid. Canviar les activitats d’accés lliure i gratuït pel carrer a haver-les de fer en espais tancats amb límit d’aforament. També, a nivell econòmic, hem hagut de reduir un 25% el pressupost del festival. Hi havia un risc d’anul·lació i, com a organització i direcció artística, des de La Baldufa junt amb l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu es fes o no es fes el festival, ja hi havia algunes coses que s’havien de pagar.
Per això aquest any, com la gent podrà observar, tot i començar dijous amb alguna petita cosa, quan de veritat engega a tota màquina és divendres a la tarda. Volem transmetre la idea que això no és un pas enrere per al festival, que només és una pausa per les condicions d’aquest any. Esperem que el pròxim ja es pugui celebrar amb normalitat amb dijous a la tarda i recuperar el ritme de les últimes edicions.
Es perd l’essència de les arts escèniques al carrer en fer-ho en espais controlats?
Sí. D’una banda tenim que l’aforament és limitat i els espais queden més buits. D’altra banda, pel que fa a les localitzacions, ara et trobes en un espai on hi hauria molta gent i, ara, en canvi, és un grup limitat i la gent que passa pel carrer no s’hi pot sumar. Aquesta gent aporta un moment màgic, i tot això s’ha perdut.
I un altre inconvenient és la mascareta. Hi ha espectacles que són de riure i ara no veus com riu el teu públic. En aquest cas, encara sents les riallades, però els que són d’un somriure o de veure l’expressió a la cara de la gent, perds totalment la reacció. Les arts escèniques han perdut la reacció del seu públic amb la mascareta.
Com han hagut de canviar les dinàmiques dels artistes amb la pandèmia?
Han canviat força. Cada vegada que surts més enllà d’una frontera concreta, has de fer-te proves, quan abans tenies llibertat de moviment. Et trobes contínuament amb protocols, haver de treballar amb mascareta, etc. Però al final no és res diferent que pel que ha de passar tothom, són coses que hem perdut tots.
Però estem agraïts que, malgrat tot, es facin festivals i segueixi la cultura. Volem sortir aviat d’aquí i poder gaudir amb normalitat del nostre ofici i de les arts escèniques.
Quines expectatives teniu amb el festival d’enguany?
Estem molt contents i sabem que la gent té moltes ganes de l’Esbaiola’t. Estem convençuts que serà un èxit.
Hi haurà una quinzena edició?
Sí, i tant. I ja la quinzena edició confiem que serà amb normalitat, amb el 100% del pressupost de sempre, amb espectacles de carrer, de rua, amb espais oberts sense aforament i gratuïts. Estem amb ganes que la gent vingui aquest any, però també que s’ho passin encara millor l’any vinent.
Afegeix un nou comentari