Carnavals que no et pots perdre

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Carnavals que no et pots perdre

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Et proposem visitar, entre el 4 i el 10 de febrer, els Carnavals de Sitges, Vilanova i la Geltrú, Roses, Solsona, Tarragona o Torelló.

El mes de febrer porta la disbauxa a carrers i viles catalanes amb l'arribada del Carnaval. Cercaviles i rues de màscares i disfresses combaten el fred per cedir el protagonisme a sa Majestat el Rei Carnestoltes que, durant uns dies, es fa amb el govern del poble pagà i la sàtira és l'única norma. I és que per Carnaval, tot s'hi val!

Xarxanet.org et proposa Carnavals que no et pots perdre aquest 2016 (si cliques damunt de les poblacions, accediràs als programes):

  • Carnaval de Sitges i de Vilanova i la Geltrú: és difícil decidir quin municipi hauria d'encapçalar el llistat del millor Carnaval de Catalunya, en funció de les amistats que hom desitgi conservar en aquestes poblacions veïnes i rivals eternes pel que a Carnaval es refereix. Per no tancar-nos portes al Garraf, ho deixarem en una treva còmoda que garanteix festa grossa des de Dijous Gras fins a Dimecres de Cendra. A la capital, Vilanova, els hi encanta embrutar-se a la Merengada; donar la benvinguda al Rei Carnestoltes a l'Arrivo amb una desfilada de carrosses satíriques; les esbojarrades Comparses de diumenge, gran guerra de caramels; Nit de Coros; el Vidalot i l'enterro de la Sardina. A Sitges, enguany recuperaran elements que s'havien liquidat com "Telefot", televisió que només emetia per Carnaval; 300.000 persones s'esperen de públic entre les rues multitudinàries de la Disbauxa (diumenge 7) i de l'Extermini (dimarts 9). El que tenen en comú és que ambdós Carnavals s'organitzen des de les entitats culturals dels municipis.
  • Carnaval de Roses: des de la cercavila de benvinguda de Carnestoltes, s'organitza la festa de la Joventut Rosinka; la passada de divendres; discomòbils per a infants i adults; arrossada popular; enterrament de la sardina i espectacle pirotècnic; i el lliurament de l’Ànec d’or en reconeixement al foment de les tradicions locals per part de l’Associació d’Amics de les Festes i les Tradicions.
  • Carnaval de Solsona: el 'xupinasso' i el sopar gras, el dia 4, donen el tret de sortida a set dies ininterromputs de gresca per a un dels carnestoltes més populars del país. L'Associació de Festes del Carnaval de Solsona i desenes de comparses atapeeixen la setmana amb una quarantena d'actes per a tots els públics, entre els quals són protagonistes les convocatòries de carrer diürnes, amb la manifestació gegantera com a pal de paller, i les cites de nit a la Sala Polivalent. Enguany el cartell presenta formacions com Strombers (divendres 5), Catarres i Gertrudies (dissabte 6) i Les Absentes (dilluns 8), entre molts d'altres.
  • Carnaval de Tarragona: aquesta setmana es presenten el Ninot i la Ninota; es fa el bastiment de la Bóta, que es cremarà per finalitzar el Carnaval; arriben el Carnestoltes i la Concubina; gastronomia; concurs de disfresses... I enguany, l’Agrupació Fotogràfica de Tarragona obre la memòria del passat carnavalesc a la ciutat a través dels objectius dels seus socis, amb una exhibició retrospectiva de 44 obres; gastronomia i concurs de disfresses.
  • Carnaval de Torelló: el Carnaval de terra endins! El XIX Pullassu amb concentració de margalefassians; el pregó del Rei Carnestoltes al balcó de la Casa de la Vila; Cercavila Lúdico-festiva-sexual fins a la plaça Vella; ritual de la Rauxa i gresca. La Rua de l’Índia-pendència; el ball de Carnaval i els premis de disfresses són dels actes més concorreguts i indisciplinats.

Afegeix un comentari nou