Castelló, el nucli despoblat d'origen medieval que una entitat ha recuperat
Comparteix
L'Associació Masia de Castelló va néixer el 1998 amb el propòsit de donar vida a aquest nucli situat entre Masboquera i Vandellòs, un poble on, actualment, l'entitat organitza esdeveniments com el pessebre vivent.
En pocs anys, el nucli despoblat de Castelló, un poble d'origen medieval que es troba al municipi de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, ha passat de ser un territori molt deteriorat, pràcticament abandonat, a ser un lloc recuperat i que torna a gaudir de vida, especialment, durant els diversos esdeveniments que se celebren al poble al llarg de l'any. I tot ha estat gràcies a l'Associació Masia de Castelló, una entitat que va néixer l'any 1998 amb l'objectiu de recuperar la història de Castelló.
Situat entre Masboquera i Vandellòs, sota la cinglera dels Dedalts, al vessant septentrional, Castelló va quedar despoblat a mitjans del segle passat. Tal com assenyala Xavi Espelta, vocal de l'entitat, les famílies van anar abandonant el poble per les dures condicions de vida a les muntanyes. Vandellòs va començar a créixer, amb escoles, botigues i altres serveis, en definitiva, amb condicions que milloraven les de Castelló, motiu pel qual les famílies van deixar les seves cases.
"Castelló està rodejat de muntanyes i hi ha poc terreny fèrtil", explica Espelta, que va ser durant diversos anys president de l'Associació Masia de Castelló. "Les condicions a la muntanya són dures i només les cases importants tenien les finques més bones. La gent que naixia en cases més pobres s'havia d'espavilar a buscar altres maneres de viure", manifesta. Des d'aquell moment, el poble va quedar cobert per vegetació, runa i silenci.
Recuperar la història de Castelló
L'any 1997 es va recuperar, per primer cop, la Festa Major de Castelló, festivitat que se celebra al voltant del 13 de desembre en honor de la seva patrona, Santa Llúcia. Aquell mateix dia, un grup de persones, que van pujar al poble per celebrar la festivitat, van decidir reconstruir a poc a poc Castelló. Pocs dies després es va constituir l'Associació Masia de Castelló amb la finalitat de recuperar el patrimoni històric, arquitectònic i cultural del poble abandonat de Castelló i els voltants.
"El poble estava molt deteriorat, i el primer que vam fer va ser treure la vegetació que cobria tot el nucli", explica el vocal de l'entitat. "En un següent període vam treure tota la runa de les cases i començar a aixecar parets", afegeix. Al cap dels anys, i amb molt d'esforç de persones voluntàries de l'entitat, es van construir cinc teulades, quelcom molt important per poder recuperar les cases del poble. Actualment, l'Associació disposa de tretze cases. "Estem molt contents perquè veiem com s'està recuperant Castelló", diu Espelta.
El vocal de l'entitat exposa que la gent que visita el poble se sorprèn molt, sobretot aquelles que pugen per primera vegada. "A la nit, el poble il·luminat, amb les parets de pedra, la fusta i les teules, té molt d'encant. I per això agrada tant", afirma Espelta, que afegeix que la gent valora molt l'esforç que hi ha darrere. "Som una entitat sense ànim de lucre, no tenim cap intenció econòmica, i l'únic que volem és que sigui un espai públic, que no caigui en mans particulars, i que tothom pugui gaudir", manifesta.
Activitats de l'entitat
A banda de recuperar el poble, des de l'associació s'organitzen diversos esdeveniments que ajuden a omplir de vida el poble, com ara la Rústic Festa, Santa Llúcia, actes de les jornades culturals de Vandellòs, camps de treball a l’estiu o excursions. Però l'activitat més coneguda és el Pessebre dels Estels, un pessebre vivent que es desenvolupa a Castelló. El pessebre, a banda de reproduir les escenes bíbliques, també recupera antics oficis que es realitzaven als pobles de muntanya, com Castelló.
Tal com assenyala Espelta, aquest, a més de ser l'activitat més antiga que es fa al nucli des de la seva recuperació, és la que més èxit té. Enguany, però, ha superat totes les expectatives, i més de 5.000 persones van gaudir del pessebre que es va haver d'adaptar a les restriccions i mesurs de seguretat necessàries en aquell moment pel context de pandèmia.
Un dels reptes de l'entitat és fer un alberg al poble perquè la gent pugui quedar-se a dormir. "Volem continuar amb aquesta il·lusió, treballar i que vagin les coses com ens han anat fins ara", comenta Espelta.
Un poble d'origen medieval
La història de Castelló és ben curiosa i queda recollida al llibre de la filòloga Meritxell Blay ‘Castelló: mirador del Camp de Tarragona des de les muntanyes de Vandellòs’. Des de l'entitat, que es van implicar amb la realització d'aquest llibre, expliquen que, tot i ser un poble petit, enmig de muntanyes, hi ha prou informació sobre la seva història. El document més antic que es vincula a Castelló és del 1153. L'origen medieval d'aquest nucli de Vandellòs queda demostrat amb les torres del poble i que indicarien l'existència d'una fortificació.
"És important no deixar oblidar pobles com Castelló perquè forma part d'un passat nostre, no tan llunyà, dels nostres avis. Així també es dona a conèixer el què havíem sigut fins ara, que no cal estar tots amuntegats a la ciutat, i que la gent es guanyava la vida al camp, al bosc, i era possible", detalla Espelta. "Esperem que algun dia torni a ser possible això i que la gent del territori es pugui quedar al lloc on va néixer i es pugui guanyar la vida al seu territori", sentència.
Afegeix un nou comentari