Els Castellers d'Andorra i els Castellers de Lo Prado compartiran una jornada en streaming el Dia de Sant Jordi.
El proper 23 d'abril, dues de les colles castelleres formades fora del principat alçaran les seves torres humanes en una mateixa actuació. Els Castellers d'Andorra i els Castellers de Lo Prado compartiran una jornada molt especial, ja que la ciutat dels Pirineus celebrarà la seva capitalitat de la cultura iberoamericana organitzant una diada conjunta. La peculiaritat serà que les colles actuaran separades, a 11.000 quilòmetres de distància, i que el contacte es farà per streamin' i a través d'unes pantalles gegants.
El 16 de setembre del 2014, va néixer oficialment la Colla Castellera d’Andorra. Els de la camisa burdeus assagen setmanalment al Gimnàs de l’Escola Andorrana de Santa Coloma.
Juli Peña és el president de la Colla Castellera d’Andorra:
Com està la salut de la Colla d’Andorra dos anys després del seu impuls?
Tot just ara ha començat el segon any de la colla. Si l'any passat va ser el de la il·lusió, aquest ha de ser el de la consolidació. Som 145 castellers, dels quals uns vint-i-cinc són nens. A banda, a cada actuació sempre ens ve un grup important d'acompanyants que ens fa pinya. Enguany ens ha deixat gent que veia que no podia assolir el grau de compromís que implica una colla castellera o, simplement, no els hi agradava. No obstant el darrer mes ha començat a entrar gent nova i això és molt important.
D’on sorgeix la idea de coordinar una jornada transpirinaica en streaming?
Aquest 2016, Andorra La Vella es la Capital de la Cultura Iberoamericana i ens van demanar que presentéssim alguna activitat per aquesta cita. Pensant en què fer, no volíem oferir una actuació castellera normal, que es pot veure a qualsevol festa major, per exemple, sinó una cosa diferent i que fos adient per a aquesta celebració. Tenint coneixement de l'existència d'una colla castellera a Xile, els Castellers de Lo Prado, vàrem tenir clar que s'havia de fer una actuació amb ells, però hi havia la dificultat de la distància. Fer que vinguessin era difícil, tant per logística com per pressupost, així que vàrem pensar que es podria fer una actuació conjunta via streaming, amb una pantalla a Andorra La Vella i una altra a Santiago de Xile. Es va contactar amb ells i els hi va semblar una proposta fantàstica.
Com s’està gestant?
De moment, els preparatius van bé, estem treballant conjuntament amb Xile amb el tema tècnic i també comptem amb l'ajut del Comú d'Andorra La Vella, que ens dóna una subvenció, Andorra Televisió que esperem que ens faciliti mitjans tècnics i Andorra Telecom que ens ajudi amb la connexió.
"Esperem que amb aquesta actuació, s'obri una porta a les colles castelleres que estan lluny i que tinguin un mitjà per estar més a prop de la resta de colles."
Hi ha interès en el món casteller fora del principat, és evident. L’heu detectat especialment a Llatinoamèrica?
Ells estan molt il·lusionats. Si des d'Andorra ja notem la distància, tenint la colla castellera més propera a 100 quilòmetres, imagina't si estàs a 12 mil... Esperem que amb aquesta actuació, s'obri una porta a les colles castelleres que estan lluny i que tinguin un mitjà per estar més a prop de la resta de colles. L'expansió internacional del món casteller és un fet que es pot veure amb la creació de colles a París, Londres, Copenhague... Esdeveniments com aquest penso que ajuden moltíssim.
Quins actes més s’estan preparant a Andorra per ser capital de la cultura iberoamericana?
En tenen preparats molts: concerts, col·loquis, festivals, i tot el que vagin preparant les diferents entitats del país. Esperem que la nostra actuació sigui una de les més especials.
Afegeix un nou comentari