#Castells i #sardanes a les portes del 2.0

 Font:
Font:

#Castells i #sardanes a les portes del 2.0

Resum: 

Malgrat que la presència de la cultura popular a les xarxes socials ha crescut, les entitats no han explotat el seu potencial. El relleu generacional acompanyat de la creativitat seran determinants.

Castellers i sardanistes són, preeminentment, les entitats més actives, tot i que reconeixen que cal promoure iniciatives innovadores per arribar a nous públics.

Així es manifesta Guillem Soler, gestor de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. La federació dels castellers porta a les xarxes socials des de 2011 amb l’objectiu principal de fer difusió de notícies d’actualitat, i “esporàdicament fem cobertura en directe d’esdeveniments o jornades rellevants”. Tot i aquest ús moderat, Soler reconeix que Twitter i Facebook han estat “grans aliades del món casteller, ja que han permès donar-nos a conèixer a nous públics i també internacionalment”.

De manera similar opina en David Jané, responsable de premsa de la Federació de Sardanistes de Catalunya. “Amb les xarxes socials hem explicat la sardana en positiu i hem arribat a gent de totes les edats, incloent a molts joves”. Jané destaca que la clau és mantenir-se constantment actiu, cercar l’al·lusió directe de personalitats del sector i aprofitar les oportunitats derivades de l’actualitat. “Vàrem ser molt insistents per aconseguir arribar als 500 i després als 1000 seguidors, convidant a la gent a aquesta particular cursa i fent-los partícips”, conclou.

Aquesta voluntat de buscar el valor afegit acostuma a ser-hi present en les entitats base i, en concret, en les de l’àmbit casteller. Per Guillem Soler, això és degut a que estan gestionades per gent jove que veu amb més nitidesa el potencial d’aquestes eines i pot destinar-ne més temps.

Els Castellers de Vilafranca són probablement la colla més activa. Amb gairebé 8000 seguidors a Twitter i més de 22.000 a Facebook, són constants informant sobre els seus assajos, les seves actuacions minut a minut i altres iniciatives relacionades amb la colla. La darrera, el concurs d’Instagram #5JOVErd que cerca la participació del públic compartint fotografies de la cinquena edició del concurs de castells entre centres educatius de l’Alt Penedès, previst pel proper 17 de maig. L’objectiu: augmentar la presència del projecte a la xarxa i fomentar la participació dels joves, dels professors, dels pares i dels castellers.

Afegeix un comentari nou