Catàrsia: combatre el racisme a través de l'art

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Imatge del documental 'Descendents' on es mostra l'activitat del col·lectiu. Font: Sicom TV
Imatge del documental 'Descendents' on es mostra l'activitat del col·lectiu. Font: Sicom TV
 Mary Grace Hernandez, una de les membres fundadores de Catàrsia. Font: Carlos Faneca
Mary Grace Hernandez, una de les membres fundadores de Catàrsia. Font: Carlos Faneca
Gemma Ferreón, una de les membres fundadores de Catàrsia. Font: Carlos Faneca
Gemma Ferreón, una de les membres fundadores de Catàrsia. Font: Carlos Faneca

Catàrsia: combatre el racisme a través de l'art

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

L'entitat de joves asiàticodescendents és un col·lectiu activista antiracista, anticolonial, feminista i anticapitalista que realitza projectes d'art i educació, sobretot amb persones joves, cap a una transformació social.

Catàrsia és un col·lectiu de joves asiàticodescendents que va néixer a Barcelona l'any 2018 sorgit de les inquietuds i experiències de tres noies asiàticodescendents que es van conèixer a l'obra de teatre 'Tagó: Filipinas en BCN' sobre la història de la immigració filipina a la ciutat de Barcelona als anys vuitanta. Catàrsia busca incidir, a través de l'art i l'educació, en la transformació social amb eines com el teatre, material audiovisual, intervencions a l'espai públic o un festival d'arts escèniques de les diàspores asiàtiques.

La manca d'un espai on poder expressar les seves vivències patides al voltant del racisme amb altres persones asiàticodescendents les van portar a formar aquesta entitat amb una mirada antiracista, anticolonial, feminista i anticapitalista. "Ens vam adonar que mai a la nostra vida havíem compartit les nostres experiències amb altres persones. Normalment teníem un entorn molt blanc i parlar de racisme en aquest entorn era, si no difícil, impossible", explica la Gemma Ferreón, una de les membres del Catàrsia.

Ferreón i Mary Grace Hernandez, són dues de les membres fundadores d'un col·lectiu que centra la seva tasca en el Teatre Fòrum que busca portar a instituts peces teatrals que tracten temes relacionats amb el racisme social i estructural, els imaginaris colonials, el feminisme interseccional i la identitat. "Vam crear una peça a partir d'experiències nostres, experiències racistes que ens han passat a les votacions, a l'escola, a la nostra família, i una altra adaptada al context escolar. Volíem començar a parlar de racisme dins de les aules", explica Hernandez.

Un altre dels projectes, a través dels quals l'entitat canalitza la seva activitat, és el festival Furiasia. Amb aquest festival d'arts escèniques de les diàspores asiàtiques, l'entitat busca mostrar i visibilitzar el treball de persones asiaticodescendents que, tal com explica Ferreón tenen molt difícil, tant a Catalunya com a la resta de l'Estat, desenvolupar les seves carreres artístiques.

Amb el festival, que va desenvolupar la seva primera edició aquest passat mes de juliol amb molt d'èxit al CCCB, també es tracta de generar nous referents dins de les comunitats asiàtiques i diàspores asiàtiques que hi ha a Barcelona. "Les referents audiovisuals a la televisió o a les sèries, són escasses o estereotipades, i vam pensar que, sobretot per a les noves generacions, era molt important veure's reflectit i reflectida amb persones que no repeteixin aquesta lògica racista", exposa Ferreón.

Un dels reptes del col·lectiu és continuar amb aquest projecte, que no quedi com una activitat puntual i que esdevingui un espai concret que es pugui donar cada any com a referència per als i les artistes asiaticodescendents. A més, tal com explica Ferreón, la idea és seguir construint plataformes on la gent es pugui sentir identificada i es puguin generar sinergies entre les artistes, que generi un treball conjunt, més comunitari, entre persones asiaticodescendents, i que acabi generant projectes que vagin més enllà de Catàrsia.

Afegeix un comentari nou