Celebrada la gala de la 34a edició dels Premis Ateneus

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
Tots els premiats dels Premis Ateneus 2023 Font: Toni Galitó
Tots els premiats dels Premis Ateneus 2023 Font: Toni Galitó
El Casal del Conflent rep el primer premi a la Creativitat Artística Font: Toni Galitó
El Casal del Conflent rep el primer premi a la Creativitat Artística Font: Toni Galitó
Elisenda Pineda presenta la gala, que dinamitzen els integrants del Circ Pistolet Font: Toni Galitó
Elisenda Pineda presenta la gala, que dinamitzen els integrants del Circ Pistolet Font: Toni Galitó
La Federació d'Ateneus celebra els 40 anys de la seva fundació a la gala dels Premis Ateneus Font: Toni Galitó
La Federació d'Ateneus celebra els 40 anys de la seva fundació a la gala dels Premis Ateneus Font: Toni Galitó

Celebrada la gala de la 34a edició dels Premis Ateneus

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Els 'Kamishibais' en català del Casal del Conflent, el Triangle Inclusiu del Centre de Sarrià i el festival Lliksound, entre els premiats del 2023.

Dimarts 12 de desembre, es va celebrar, a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats de Barcelona, la 34a Gala dels Premis Ateneus, que, des de 1989, convoca anualment la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) amb l’objectiu de reconèixer la creativitat, l’originalitat, la qualitat i l’esforç que fan les diferents associacions culturals, les persones i les empreses del país per promoure la cultura i l’associacionisme cultural.

Elisenda Pineda va ser l’encarregada de conduir una gala plena de circ i humor, que va comptar amb les actuacions dels artistes del Circ Pistolet, i en la que es van lliurar 14 premis corresponents a 5 categories, a més del Premi Honorífic a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) com a reconeixement per la seva vocació de servei públic a tot el territori català i per tenir en compte l’essencialitat de les associacions socioculturals catalanes, especialment dels ateneus. A més, es dona la feliç coincidència que tant la CCMA com la Federació d’Ateneus commemoren enguany el seu 40è aniversari.

Entre els premiats destacats d'aquesta edició, hi ha el projecte "'Kamishibais' al Conflent: ponts de paper, paraules i tradicions catalanes", del Casal del Conflent (Catalunya Nord), guanyador del primer premi a la Creativitat Artística, que el jurat ha volgut reconèixer per ser una proposta original i única, que esdevé un pont d’unió entre innovació i tradició, entre orient i occident, i entre passat i present, tot contribuint a la recuperació de la tradició oral local en català rossellonès.

Els 'Kamishibais' són petits teatres de fusta, amb il·lustracions impreses en làmines de paper, de tradició japonesa, que serveixen per explicar històries a petits i adults. El Casal del Conflent va publicar, el setembre de 2023, tres contes 'Kamishibais', amb llegendes recollides de la gent gran del territori del Canigó, el Conflent i la Catalunya Nord. L’edició d’aquests Kamishibais, els únics editats en català del món, és una iniciativa que fa anys que du a terme el Casal del Conflent, gràcies a Didier Payré, que s’ha encarregat de recollir i adaptar contes i llegendes de la Catalunya Nord a aquest format. L’il·lustrador habitual d’aquests contes, Alexandre David, va traspassar aquest any de forma inesperada i el Casal va haver de buscar relleu per acabar els tres projectes previstos: va contactar amb les joves artistes Irene Pereira i Iris Tubert, que van decidir iniciar una nova línia d'estil basat en l'ús de la intel·ligència artificial.

Violeta Tubert, del Casal del Conflent, explica un dels 'Kamishibais' editats per l'ateneu

Per la seva banda, el Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià ha estat guardonat amb el primer premi Treball en xarxa per "10 anys del Triangle Inclusiu", un projecte que, mitjançant les arts escèniques, trenca estereotips i posa en contacte joves de 14 i 15 anys amb persones adultes en risc d'exclusió per diferents causes: immigrants, persones sense llar, persones amb problemes de salut mental, dones que han patit violència de gènere, etc.

El projecte es va iniciar l’any 2013 amb motiu de l’atac que van patir dues persones sense llar que dormien en el caixer automàtic de la plaça de Sarrià, quan dos joves estudiants els van donar galetes amb pasta de dents.

Escena d'un dels espectacles del 'Triangle Inclusiu' del Centre i Teatre de Sarrià

Pel que fa a la categoria Premi Jove. Memorial Ricard Julià, el primer premi de la modalitat Jove, proposa! l’ha guanyat l’Ateneu l'Aliança de Lliçà d'Amunt per "Lliksound", un festival de bandes emergents, amb la programació de gairebé 20 concerts a la sala de l’ateneu. Una iniciativa apassionada impulsada per joves, que promou la creativitat, l’art i la col·laboració entre les generacions, i que crea oportunitats per als músics emergents.

Per la temporada 2023/24, s’oferirà un concert mensual que inclourà un mínim de 3 actuacions destacades per a cada concert. A més, s’organitzarà "La nit del trap", que reunirà prop d’una desena de grups joves d’aquest gènere musical, en una experiència que s’estendrà a més de 8 hores seguides.

Tots els guardonats als Premis Ateneus 2023

Comunicació associativa

 1. Fem Ateneu, de la Lliga de Capellades
 2. Els cursos del Centre, del Centre Moral d'Arenys de Munt
 3. Emissora de Ràdio Cercle Català de Madrid en col·laboració amb RAB Ràdio, del Cercle Català de Madrid

Creativitat artística

 1. Kamishibais al Conflent: ponts de paper, paraules i tradicions catalanes, del Casal del Conflent
 2. Dansa contemporània i salut mental, de l’Associació de Cultura del Comú de Particulars
 3. Llemenart - 1a Trobada d’Artistes de la Vall de Llémena, de l’Ateneu de la Vall de Llémena

Premi Jove. Memorial Ricard Julià

Modalitat ‘Jove, proposa!’

 1. Lliksound, de l’Ateneu l’Aliança de Lliçà de Munt
 2. Matinals Infantils, del Centre, de Llorenç del Penedès

Modalitat ‘Temps lliure i valors’

 1. Comissió Escola: una perspectiva de l’educació i el lleure a través de les arts, de l’Associació el Casal Cultural d’Olesa
 2. Casal d’estiu de cultura popular i tradicional, dels Lluïsos de Gràcia

Treball en xarxa

 1. 10 anys del Triangle Inclusiu, del Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià
 2. "No ho llencis!" Campanya contra el malbaratament alimentari, de l’Ateneu Santcugatenc
 3. La música i el ball a l’Argentera: Projecte de recuperació del patrimoni musical del poble, de la Societat Unió l’Argentera

Foment de la participació

Espectacle Fiblades, de La Llançadora, la xarxa de dansa d'arrel de la Catalunya Central

Premi Honorífic

Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

Afegeix un comentari nou