Cine Club de l’Associació Cultural de Granollers, 60 anys de cinema

Cine Club de l’Associació Cultural de Granollers, 60 anys de cinema

Resum: 

El proper 24 de gener, l’Associació Cultural de Granollers celebra els seus 60 anys de projeccions de cinema de forma ininterrompuda, fet que el situa com un dels Cineclubs més antics de Catalunya, l’Estat Espanyol i Europa.

La primera sessió fou el 24 de gener de 1950, amb "Hamlet" de Laurence Olivier. Amb els anys, i després de projectar a diferents espais de la ciutat, s’han anat incorporant sessions, experiències infantils, sessions per a les escoles, documentals, xerrades, debats, col·loquis i cursets de temàtica cinematogràfica.

És per això que durant el cap de setmana corresponent es realitzarà una exposició al Centre Cultural Municipal (Carrer Joan Camps de Granollers) amb una petita mostra del que s’ha realitzat cada dècada des de la primera sessió, el 24 de gener de 1950. La mostra es podrà visitar divendres de 6.30 de la tarda a 12 de la nit i diumenge de 6.30 de la tarda a 9 del vespre.

UNA MICA D’HISTÒRIA

1950 -1960. ELS INICIS
L’Associació Cultural (de Antiguos Alumnos de Segunda Enseñanza) de Granollers, s’havia creat l’any 1947. Organitzava activitats culturals: conferències, recitals, concerts, teatre, exposicions... i, a partir, de l’any 1950 també cinema. La bona relació i la disponibilitat dels empresaris de cinema locals (Senyors Masó i Gratacós) va permetre presentar a la ciutat algunes pel·lícules que per raons comercials no s’haguessin projectat mai a Granollers.

1961-1970. CINE FÒRUM AL CINEMA ASTORIA / RECUPERACIÓ DELS PIONERS / EL CINEMA AMATEUR I DOCUMENTAL
El cinema Astoria fou on es projectaren més pel.lícules en 35 mm de forma regular. S’entregava un documentat programa de mà i molt sovint es feien col·loquis. D’aquesta forma arribaren a la nostra ciutat films tan importants com "Cleo de 5 a 7", "Teléfono rojo, volamos hacia Moscú", "El eclipse" o "Un verano con Mónica", que va tancar el cicle l’any 1969.

1971-1980. CINE-CLUB (1). FORA DE LES SALES DE CINEMA / ÈPOCA DE FORMACIÓ.
Es deixa de projectar a les sales comercials i s’utilitza bàsicament la Casa de Cultura Sant Francesc i l'Escola de Treball per a les projeccions. Molts dels habituals espectadors de les sessions de l’Astoria s’integren al cine club i s'organitzen diverses sessions d’estudi d’història del cinema, de directors, de gèneres cinematogràfics, que van acompanyades, o no, per la projecció de pel·lícules en 8 i 16 mm.

1981-1990. CINE CLUB (2) UN NOU ESPAI: EL CERCLE CULTURAL DE LA CAIXA.
L’obertura del Cercle Cultural de “La Caixa”, amb un teatre–auditori-sala de projeccions convenientment equipat, i que a més de tenir una programació pròpia s’oferia a les entitats de la ciutat, obre la possibilitat de tornar a presentar pel·lícules en 35 mm., en unes excel·lents condicions.

1991-2000 CINE CLUB (3). PREMI NACIONAL DE CINEMATOGRAFIA.
Aquesta dècada ve marcada per la concessió del premi Nacional de Cinematografia de la Generalitat. Per la consolidació de les sessions en v.o. i de les “Activitats per a les escoles” i per la creació de “Cineastes de Granollers” a partir d’una tasca de recuperació de films rodats a la nostra ciutat.

2001-2009 CINE CLUB (4) . A LA CIUTAT SENSE SALES DE CINEMA.
Aquest darrer període està marcat per la consolidació de les sessions de cinema i l'ampliació de les activitats que coincideixen amb la desaparició de tots els cinemes del centre de la ciutat. Es comença a fer “El documental del mes” al Museu de Granollers, i segueixen les mostres de “Cineastes de Granollers” i la proposta de “Cinema a les escoles”.


Associació Cultural de Granollers
Seu social: Casa de Cultura Sant Francesc. Carrer Espí i Grau, 1. 08401 Granollers
Oficines: Camí Romà 47-49. 2n pis. 08402 Granollers
Telèfon: 93 8615598
Fax: 93 8443028
A/e: secretaria@acgranollers.com
Web: www.acgranollers.com

Afegeix un comentari nou