Àmbit de la notícia
Cultural

Comença la Setmana del Cineclubisme, un cicle per revalorar la tasca dels cineclubs catalans

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ona Bachrach
  • De l'1 al 7 d'octubre se celebrarà el principal esdeveniment del cineclubisme català.
  • El cicle és organitzat per la Federació Catalana de Cineclubs, una entitat que agrupa a més de cinquanta clubs dels Països Catalans.
    El cicle és organitzat per la Federació Catalana de Cineclubs, una entitat que agrupa a més de cinquanta clubs dels Països Catalans.
  • La Setmana del Cineclubisme és considerada la festa dels cineclubs, un espai per visibilitzar i donar èmfasi a la seva tasca.
    La Setmana del Cineclubisme és considerada la festa dels cineclubs, un espai per visibilitzar i donar èmfasi a la seva tasca.

De l'1 al 7 d'octubre, la Filmoteca de Catalunya obre les portes per acollir el principal esdeveniment del cineclubisme català.
 

La Setmana del Cineclubisme Català s'inicia cada tardor com una cita indiscutible per a amants del cinema. Enguany, la Setmana celebra la seva vuitena edició a la Filmoteca de Catalunya, on es projectaran diverses pel·lícules i es lliuraran els tres premis José María Nunes de la Federació Catalana de Cineclubs (FCC): pel·lícula catalana de l'any, persona o entitat vinculada al cineclubisme i fet cineclubista de l'any.

El cicle és organitzat per la Federació Catalana de Cineclubs, una entitat que agrupa a més de cinquanta clubs dels Països Catalans i que compta amb més de quaranta anys d'història. La Federació treballa per impulsar aquest tipus d'esdeveniments amb l'ànim de promoure i difondre l'interès pel cinema per mitjà d'activitats com projeccions, debats, conferències, cursos o publicacions.

La Setmana del Cineclubisme és considerada la festa dels cineclubs, un espai per visibilitzar i donar èmfasi a la seva tasca. "La idea principal és realçar la feina que fan en la formació del públic, en fer arribar cinema de qualitat i oferir programacions acompanyades de cinefòrums i presentacions", sosté Emma Fernández, presidenta de la Federació.

El Festival s'inaugurarà amb el lliurament dels premis, un certamen dedicat a José María Nunes, director de cinema de llarga trajectòria que va estar molt vinculat amb la tasca dels cineclubs i el cinema marginal en relació amb els circuits comercials. En l'edició d'enguany, el reconeixement a l'entitat vinculada al cineclubisme se l'endurà la Cooperativa Promotora de Mitjans Audiovisuals Drac Màgic, i el fet cineclubisme de l'any es lliurarà al Cinema del Diable de Martorell.

Seguidament, es projectarà 'Josep' d'Aurel, la pel·lícula guanyadora com a millor obra catalana del 2020. El director del film, el ninotaire Aurélien Froment, presentarà el llargmetratge i iniciarà una tarda de debat amb els assistents.

Al llarg de la setmana, cada dia es projectaran pel·lícules diferents: la guanyadora del premi Quijote en el Festival L'Alternativa de 2019; un títol del catàleg de la FilmoXarxa; un film que prové del cineclubisme internacional; una obra seleccionada per la guanyadora del premi 'persona vinculada al cineclubisme'; i el film català de l'any, escollit pels cineclubs.


La tasca dels cineclubs

Els cineclubs es caracteritzen per dedicar-se acompanyar les seves projeccions amb cinefòrums, presentacions o activitats que complementen les pel·lícules. "El que els diferencia dels cinemes convencionals és la interacció directa amb el públic a través del debat i la discussió, amb el propòsit de posar en marxa el pensament i despertar l'esperit crític dels espectadors", sosté Fernández.

La celebració de la Setmana serveix per revalorar i visibilitzar el valor afegit que aporten els cineclubs, com una mesura per preservar i donar a conèixer el seu treball. "En una època com la nostra, que les sales de cine desapareixen i el cinema s'uniformitza, necessitem més que mai la feina dels cineclubs: fem arribar el cinema de qualitat a tot arreu i formem un públic crític", recalca la presidenta de la Federació Catalana de Cineclubs.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari