Compartir recursos per aprendre i ensenyar català
Comparteix
El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, ha creat el portal Aula Mestra, el qual permet als professors de català dissenyar i compartir cursos a través de la xarxa. Els materials són d’accés lliure i hi poden accedir tant professors com persones interessades en aprendre o millorar el seu català.
Aprendre català de manera gratuïta i autodidàctica cada vegada és més fàcil. Fins fa dues setmanes existia un complet lot de recursos per a l’aprenentatge format per eines virtuals com el Parla.cat, l’Optimot o el Cercaterm. A aquest conjunt, el passat 26 de setembre, coincidint amb el Dia Europeu de les Llengües, s’hi va afegir el portal Aula Mestra del Departament de Cultura.
Aquesta nova plataforma té un doble enfocament. Per una banda, està pensada perquè els professors de català d’arreu del món puguin penjar els seus cursos i que d’aquesta manera estiguin disponibles per a tots els seus alumnes. En aquest sentit funciona d’una manera molt similar a la de qualsevol altra plataforma d’ensenyament i aprenentatge virtual. Tanmateix, Aula Mestra té un valor afegit: els cursos o materials creats i afegits pels diferents professors queden disponibles en obert a la plataforma de tal manera que hi poden accedir tant alumnes aliens al curs com altres professors que vulguin utilitzar el material per bastir els seus propis cursos. D’aquesta manera, Aula Mestra s’erigeix com un banc de recursos didàctics a tenir en compte per part de tots els professors i professores de català que no es conformen amb ensenyar tan sols el que apareix als llibres de text.
A través del cercador d’activitats, un dels recursos de la plataforma, cadascú pot trobar fàcilment material per practicar els aspectes de la llengua que li interessin sense necessitat, si així es vol, de fer un curs sencer. L’accés als recursos és completament gratuït.
Una data ben escollida
Aula Mestra es va presentar el 26 de setembre per celebrar que el català s’ha consolidat com la novena llengua dins la Unió Europea pel que fa a nombre de parlants, per davant d’idiomes com el búlgar, el danès, l’eslovac o el finès entre d’altres. El català és a més la 88ena llengua amb més parlants de tot el món, posició gens menyspreable tenint en compte que es calcula que n’existeixen més de 6.000.
De fet, el pes que amb el temps ha anat agafant el català es reflecteix en bona mesura en el nombre de persones estrangeres que l’estudien: 150 professors imparteixen classes de català a 7.000 alumnes a universitats d’arreu del món (sense comptar les catalanes). Els consorcis de Normalització Lingüística, amb 800 professors i gairebé 108.000 alumnes, realitzen la tasca més important en termes numèrics (sense tenir en compte els centres d’educació primària, secundària i batxillerat).
Afegeix un nou comentari