El festival Cornamusam celebra 30 anys amb la seva edició més especial

LaviniaNext
Autor/a: 
Ariadna Roca
La cornamusa tornarà a sonar als carrers d'Olot. Font: Festival Internacional de la Cornamusa d’Olot
La cornamusa tornarà a sonar als carrers d'Olot. Font: Festival Internacional de la Cornamusa d’Olot
Enguany hi haurà celebracions especials. Font: Festival Internacional de la Cornamusa d’Olot
Enguany hi haurà celebracions especials. Font: Festival Internacional de la Cornamusa d’Olot
També és el 25è aniversari de la Cabreta. Font: Festival Internacional de la Cornamusa d’Olot
També és el 25è aniversari de la Cabreta. Font: Festival Internacional de la Cornamusa d’Olot

El festival Cornamusam celebra 30 anys amb la seva edició més especial

Autor/a: 
Ariadna Roca
LaviniaNext

Resum: 

Enguany, per primer cop, el festival dedicat a la difusió i promoció del sac de gemecs durarà dos caps de setmana.

La música d’arrel tornarà a ser la protagonista d’Olot durant la celebració del trentè aniversari de Cornamusam, el festival dedicat a la difusió i promoció de la música amb cornamusa, o sac de gemecs.

L’Associació de Cultura Popular de la Garrotxa El Til·ler, ha preparat una edició molt especial del Cornamusam que, per primer cop, s’allargarà dos caps de setmana, del 29 de maig al 5 de juny.

La programació arrancarà amb l’espectacle inaugural ‘30 anys de Cornamusam’, que farà un repàs de tot el que ha passat al festival durant tres dècades i retrà homenatge a tots els músics que hi han participat.

Durant el primer cap de setmana també se celebraran els vint-i-cinc anys de la Cabreta, el gegant del festival, que, com no podia ser d’altra manera, toca un sac de gemecs. Juntament amb festiari.cat, enguany han llençat la seva figura de goma.

A banda dels dos actes especials, el festival mantindrà el seu format habitual, amb concerts i activitats participatives, tot i que amb un aforament reduït a quasi la meitat a causa de la pandèmia de la Covid-19. “Hem hagut de repensar alguns actes per adaptar-los a la situació”, explica el Pol Valverde, membre del Til·ler i responsable de comunicació del festival.

Tot i les complicacions que comporta celebrar un festival en temps de pandèmia, des de l’organització es mostren molt il·lusionats amb la trentena edició del Cornamusam: “Estem bastant contents per com s’està vestint el festival i creiem que els usuaris ho gaudiran”.

Una festa que va més enllà de l'espectacle

Els joves que actualment integren El Til·ler fa quatre anys que van agafar el relleu a la generació anterior i, des d’aleshores, el Cornamusam s’ha actualitzat. Abans la programació era un conjunt de concerts de cornamuses d’arreu del món on “els espectadors venien, miraven i les escoltaven”.

Ara, la gran festa de la música d’arrel vol ser molt més participativa. Des de l’associació volen que “el festival no sigui només dels músics i de la gent que està vinculada al món de la música tradicional, sinó que també formi part de tots i cada un dels espectadors que venen”.

Enguany, l’organització del festival ha apropat un petit tast de la festa a Girona i Barcelona. “Ens hem trobat gent que potser coneixia el Cornamusam, però mai s’hi havia acostat, ni havia tingut molt de contacte amb el sac de gemecs”. Estar a prop de la gent, que ens facin propostes i que ens preguntin. Ho valorem molt positivament, la veritat”, afegeix el Pol.

El futur de la cornamusa

A la Garrotxa, la cornamusa és prou coneguda i Valverde està convençut que, encara que hi hagi altres instruments més populars a les escoles de música, a l’actual generació del Til·ler no li faltarà relleu: “hi ha molts alumnes que s’interessen per l’instrument”.

A més a més, està convençut que, igual que van fer ells, aportaran alguna cosa nova al Cornamusam: “Cada generació l’han adaptat a la seva forma de veure-ho i la seva forma d’entendre la societat”.

Afegeix un comentari nou