Cristina Martí: “En aquests moments cal cuidar la cultura com el que és: un tresor imprescindible”

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
Els Amics del MNAC és una entitat sense afany de lucre que té com a missió́ fomentar el coneixement de la col·lecció del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Font: Amics del MNAC. Font: Font: Amics del MNAC.
Els Amics del MNAC és una entitat sense afany de lucre que té com a missió́ fomentar el coneixement de la col·lecció del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Font: Amics del MNAC.
L'entitat representa la filantropia ciutadana de més de 3.000 persones. Font: Amics del MNAC. Font: Font: Amics del MNAC.
L'entitat representa la filantropia ciutadana de més de 3.000 persones. Font: Amics del MNAC.

Cristina Martí: “En aquests moments cal cuidar la cultura com el que és: un tresor imprescindible”

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

La directora de la Fundació Amics del MNAC explica com està vivint l’entitat aquests mesos de pandèmia i com han adaptat la seva activitat.

Què és Amics del Mnac?

Els Amics del MNAC som una entitat sense afany de lucre fundada el 1996 que té com a missió́ fomentar el coneixement de la col·lecció del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), col·laborar en la preservació i l’enriquiment del fons del museu, i sensibilitzar sobre el valor del nostre patrimoni artístic comú.

Amb els anys i la feina ben feta d’un equip molt reduït, hem estat pioners en engegar campanyes de micromecenatge per a la restauració o adquisició d’obres d’art i representem la filantropia ciutadana de més de 3.000 persones que fan créixer la col·lecció del museu amb les seves aportacions. Els Amics som una entitat que es finança de manera 100% privada mitjançant les aportacions dels membres, els beneficis de la pròpia activitat cultural i el suport d’empreses col·laboradores.

Quina és la missió de l’entitat?

Les missions de la fundació són cultivar el sentiment d’admiració pel nostre patrimoni, fomentar el coneixement de la col·lecció del Museu Nacional i col·laborar a preservar i enriquir els fons del Museu Nacional.

Com assoliu aquests objectius?

D’una banda, gràcies a una agenda d’activitats pensades exclusivament per als Amics que ens permet aprofundir en l’art català de tots els temps, seguir aprenent sobre la nostra història a partir del patrimoni artístic i, en definitiva, viure l’art de més a prop. Aquestes activitats són dirigides sempre pels millors experts en la matèria i es concreten en diferents tipologies: visites comentades a les sales del museu, visites a altres centres d’art i museus del territori, sortides culturals, cursos i conferències, tallers i sessions online.

D’altra banda, la missió d’enriquir el fons del museu l’hem portat a terme amb campanyes de mecenatge, donacions i adquisicions. Les últimes obres adquirides són una de Carles Casagemas, una de Josep Guinovart, un conjunt de tres peces de Mari Chordà, quatre dibuixos originals d’Enric Sió i un tapís d’Aurèlia Muñoz. De les campanyes de micromecenatge destaquem la de l’any 2016 i amb la qual vam aconseguir els 46.000 € necessaris per restaurar ‘El Violinista’, una escultura de Pablo Gargallo que estava en molt mal estat de conservació.

Actualment quines iniciatives esteu portant a terme?

Aquest any ens hem centrat en explorar noves vies per mantenir-nos en contacte amb la nostra base social. Això ens ha portat a millorar i actualitzar digitalment els processos interns de treball i a buscar nous formats per poder seguir explicant i difonent la col·lecció del Museu Nacional i seguir-la acostant als Amics i Amigues. Si no podíem anar al museu havíem de trobar la manera de portar el museu a casa nostra i sembla que ho hem aconseguit.

Des del març hem organitzat 16 activitats online que han sumat un total de 500 inscripcions (d’Amics i de públic general) a part de les 12 de presencials que hem programat fins ara i que, d’alguna manera o altra, hem adaptat, reprogramat, suspès o posposat. D’altra banda, també hem estat treballant en preparar l’any vinent, el 2021, que serà un any especial per a la fundació perquè celebrarem els 25 anys dels Amics i volem que aquest aniversari vagi de la mà de novetats i canvis que ara mateix no podem desvetllar, però que ens fan molta il·lusió.

Com us ha afectat la pandèmia a la vostra activitat?

Durant uns mesos ha capgirat bastant el nostre dia a dia. Els Amics del Museu Nacional som un col·lectiu molt actiu i fins aquest any estàvem acostumats a fer més d’una o dues activitats presencials per setmana, ja fos a les sales del Museu Nacional, com en altres espais d’art de Barcelona o del territori. Hem hagut d’anul·lar totes les sortides i viatges culturals que teníem programats per aquest any. També hem viscut una frenada en el nombre d’altes de nous Amics i un increment en el nombre de baixes.

Malgrat tot, les ganes, la passió i l’interès per l’art i la cultura que tenen els Amics i les Amigues no s’han apagat, i això ens ha portat a reinventar-nos i a trobar nous canals que ens han permès seguir gaudint del nostre patrimoni. Hem començat una aventura virtual amb conferències, activitats i visites online que ens ha ajudat a mantenir el caliu i ens ha aportat consol durant els dies més difícils.

Com heu adaptat activitats com les visites comentades, les sortides culturals i els cursos i conferències?

En un primer moment, suposo que com tothom, vam optar per donar-nos una mica d’espai i de marge per assumir el shock de l’aturada total. Vam decidir ser responsables amb l’allau d’informació que hi havia per tots els canals i vam optar per mantenir un contacte setmanal amb els Amics per proposar-los diferents continguts virtuals de caire cultural que els ajudessin a evadir-se i a passar l’estona fent el que més els agrada: visites virtuals a museus i espais d’art, articles interessants, recursos i catàlegs d’exposicions digitalitzats...

Al cap d’uns dies, les ganes de gaudir de l’art tots junts ens van portar a obrir un canal de YouTube on vam començar a penjar-hi ‘Aperitius d’art’, petites càpsules d’entre 10 i 30 minuts amb comentaris d’obres de la col·lecció del museu fets pels col·laboradors habituals especialistes en història de l’art. Hem tingut gairebé 8.000 visualitzacions.

I una vegada es va aixecar el confinament?

Al juny ja vam poder llançar la primera agenda d’activitats online amb tres tipologies d’activitats diferents. Sessions d’art: trobades úniques amb experts del món de l’art per parlar sobre temes d’actualitat. Converses artístiques: debats al voltant de la pintura i la seva relació amb altres expressions de l’art com la música, la literatura o la fotografia sempre partint de la pintura i les obres de la col·lecció del museu. Per últim Cicles de conferències: quatre sessions enllaçades al voltant d’un tema destacat de la col·lecció del museu.

Finalment, al setembre vam poder oferir als Amics una proposta híbrida on hi convivien les activitats presencials en format reduït i adaptades a les normes sanitàries i les propostes en línia, tot i que al llarg dels mesos hem hagut d’anar cancel·lant, modificant o reajustant el nombre de persones permeses per activitat en funció de la normativa de cada moment.

Podeu treure alguna conclusió positiva al respecte?

Una situació com la que hem viscut és tan impactant que és difícil de dir que hi ha alguna cosa positiva, però el que és veritat és que aquest any hem fet molts aprenentatges. Les ganes de seguir gaudint de l’art ens han donat forces per atrevir-nos a fer activitats en un format que no ens hauríem imaginat mai. Sabem que l’experiència presencial de l’art és difícilment substituïble, però hem trobat en el format virtual un complement perfecte que pot sumar i que és una nova oportunitat per portar la col·lecció del museu encara més lluny.

Tenim moltíssimes ganes de reactivar les sortides i activitats presencials, però també veiem que l’online ha arribat per quedar-se i que els dos formats conviuran a partir d’ara. L’ideal, quan es pugui reprendre l’activitat cultural presencial d’una manera més normalitzada, serà que cadascú pugui optar pel que li sembli més còmode en cada moment.

Esteu preparant algun esdeveniment de cara al Nadal?

Cada any, al desembre, els Amics organitzàvem un concert de Nadal amb els cors infantils i joves de l’Orfeó Català, fèiem activitats familiars de temàtica nadalenca i organitzàvem la Nit dels Amics, un concert amb el guanyador del Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona.

La Nit era un moment molt especial perquè era el moment d’agrair el compromís i la confiança dels Amics amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya. Enguany no podrem fer res de tot això, però si la situació ho permet sí que farem dues activitats online de temàtica nadalenca i amb un matí al museu amb activitats exclusives presencials en format reduït.

Com es planteja el futur de l’entitat?

L’any vinent serà un any en el que ens haurem de recuperar d’uns mesos molt durs i difícils. Tenim, com deia, una bona notícia: l’entitat celebra el seu 25è aniversari i presentarem algunes novetats que anirem desvetllant a mesura que avancin els mesos. A més, seguirem treballant de valent perquè la nostra tasca de suport al Museu Nacional d’Art de Catalunya i al nostre patrimoni arribi a molta gent i que hi hagi moltes persones que decideixin fer-se Amics i Amigues.

Creiem sincerament que en moments com els que estem vivint cal cuidar la cultura com el que és: un tresor imprescindible. Aquests mesos hem vist que la cultura és un refugi i un espai terapèutic per a les nostres ments, i el fet de poder viure-la en companyia d’un grup de persones que comparteixen una mateixa passió serà, una vegada haguem trobat la vacuna i la situació als hospitals millori, la medicina que necessitarem tots per curar-nos l’ànima.

Comentaris

Certament és un orgull i una font de satisfaccions ser un dels molts Amics del MNAC. Tot i les tristes circumstàncies actuals que dificulten el gaudi de l'artística amistat, el sol fet de contribuir a la noble finalitat que la fundació persegueix justifica la plaent i gratificant "militància" en una fundació que compta amb tan brillant directora i amb tan eficaç equip de col.laboradores. Què per molts anys visquem l'amistat del MNAC!

Afegeix un comentari nou