CulturaCoop: la cooperativa de les cooperatives

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Presentacions dels projectes de les cooperatives a l'ateneu l'Harmonia. Font: Cultura Cooperativa Font: Cultura Cooperativa
Presentacions dels projectes de les cooperatives a l'ateneu l'Harmonia. Font: Cultura Cooperativa.
La trobada va permetre crear sinergies entre les cooperatives en espais formals, però també informals. Font: Cultura Cooperativa Font: Cultura Cooperativa
La trobada va permetre crear sinergies entre les cooperatives en espais formals, però també informals. Font: Cultura Cooperativa.

CulturaCoop: la cooperativa de les cooperatives

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

Gairebé setanta cooperatives culturals d'arreu del territori es van reunir a l'ateneu l'Harmonia per avançar juntes cap a un model comú.

El passat divendres, més de cent persones de gairebé setanta cooperatives del sector cultural es van reunir a l'ateneu l'Harmonia de Sant Andreu de Palomar per treballar en un marc alternatiu a l'anomenada 'indústria cultural'. La 'Trobada de la Cultura Cooperativa als Països Catalans' va aplegar tot tipus de cooperatives culturals – arts escèniques, musicals, editorials o audiovisuals – catalanes, valencianes i balears.

La jornada va començar la taula rodona 'Cultura Cooperativa o Barbàrie' en què representants dels projectes Corda i Poal Cultural, Barret Films i Paral·lel 62 van plantejar-se com es pot cooperativitzar la cultura arreu del territori.

Un cop finalitzada la xerrada inicial, totes les assistents podien presentar-se de manera pública per donar a conèixer els seus projectes cooperatius a la resta d'assistents i, així, poder crear sinergies i compartir experiències en els espais, tant formals com informals, que es van generar a l'ateneu l'Harmonia.

A més, durant tota la jornada es va reconèixer també la tasca del projecte CulturaCoop que, des de la seva creació any 2018, ha aconseguit fites importants, com ara el reconeixement com a empreses de les cooperatives de treball sense afany de lucre, fet que permet que puguin optar a subvencions per fer possibles els seus projectes.

Nova sectorial i segell comú

Més enllà de crear un espai per conèixer-se i vincular-se, la trobada de cultura cooperativa va concloure amb dos anuncis importants.

D'una banda, CulturaCoop entrarà a formar part de la Federació de Cooperatives de Treball creant la nova sectorial de cultura, que estarà també oberta a cooperativa no federades, cooperatives de serveis o de consum i organitzacions de fora de Catalunya.

En segon lloc, també es va anunciar la creació del segell CulturaCoop, un distintiu que vol servir per identificar, visibilitzar i crear una comunitat cada vegada més gran entorn de les cooperatives que comparteixen els trets identitaris del projecte, és a dir, aquelles entitats que entenen la cultura com a una eina de transformació social, que garanteixen unes condicions laborals dignes i que mantenen una vinculació amb el territori.

Afegeix un comentari nou