Dani Vilaró: "La nostra organització creu que el món pot canviar"

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Dani Vilaró: "La nostra organització creu que el món pot canviar"

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Amnistia Internacional Catalunya recollirà firmes per enviar a les autoritats brasileres abans de la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics per demanar la no vulneració dels drets humans durant el certamen.

Fa 9 anys que Amnistia Internacional Catalunya col·labora al Festival Cruïlla i en la propera edició, els dies 8, 9 i 10 de juliol, recolliran firmes al Parc del Fòrum de Barcelona per a la preservació dels drets humans en la celebració dels Jocs Olímpics 2016 al Brasil.

Parlem amb Daniel Vilaró, responsable de comunicació d’Amnistia Internacional Catalunya.

Des que quin any i amb quines campanyes ha col·laborat Amnistia Internacional amb el Cruïlla?

AI Catalunya col·labora amb el Festival Cruïlla des del 2008, quan el festival encara se celebrava a Mataró. Hi hem treballat campanyes com "No Penso Callar" per la llibertat d'expressió i manifestació a Espanya, "SOS Europe" per denunciar les morts de persones refugiades i migrants que creuen el Mediterrani, "Exigeix Dignitat" pel respecte als drets econòmics, socials i culturals, contra el bloqueig israelià de la Franja de Gaza, per denunciar els vessaments de petroli de l'empresa Shell al Delta del Níger, entre altres.

"Ens permet parlar directament amb els/les assistents i sensibilitzar sobre els drets humans en general i recollir suports a les nostres campanyes més específiques"

És el festival un lloc ideal per a promoure les vostres campanyes? En traieu alguna mena de retorn, per exemple, amb noves altes de voluntariat?

Sí que ho és perquè ens permet parlar directament amb els/les assistents i sensibilitzar sobre els drets humans en general i recollir suports a les nostres campanyes més específiques o treball per casos individuals. En principi, un festival no és un lloc on et plantegis aconseguir més socis/es o voluntaris/es, però sí que s'apropa gent que vol més informació de l'organització i s'informa de com aprofundir en la seva col·laboració.

A la present edició, què busca la campanya "Dóna la cara pels drets humans"?

Que la gent s'impliqui en el treball pels drets humans al món. La nostra organització creu que el món pot canviar i que, de fet, ha de canviar perquè els drets humans siguin més respectats. Però no ho farà sol. AI i altres ONG no aconseguiran res sense el suport de la gent, sense que aquestes persones es moguin i s'impliquin. Això es pot fer a través del suport econòmic, per fer possibles les nostres campanyes (nosaltres no rebem cap subvenció de cap tipus, ni de governs, partits, etc.) o bé donant suport a les nostres campanyes amb signatures per pressionar governs i altres actors quan vulnerin drets humans.

Com funciona?

Enguany ens centrem en el cas específic del Brasil. A principis d'agost serà el centre del món per la celebració dels Jocs Olímpics 2016, a Rio de Janeiro. Des d'AI ens preocupa que el plantejament de les autoritats brasileres sigui el mateix que al 2014, amb la Copa del Món de futbol. En aquell esdeveniment es fa va desplegar força militar i policial als barris empobrits, a les faveles, per tal de garantir la seguretat i combatre grups de delinqüència organitzada. El resultat va ser dramàtic, amb un augment dels homicidis i morts violentes a mans de la policia. Moltes d'aquestes morts eren de persones innocents i ningú va retre'n comptes. En els últims anys, des que Rio va ser designada seu olímpica, la situació es repeteix.

"Recollirem firmes per enviar a les autoritats brasileres tot just abans de la cerimònia d'inauguració dels Jocs"

Com podem ajudar des de Catalunya a pal·liar la vulneració d'aquests drets?

Al Cruïlla farem un joc de sensibilització sobre aquesta qüestió i recollirem firmes per enviar a les autoritats brasileres tot just abans de la cerimònia d'inauguració dels Jocs. És una campanya global, que faran tots els nostres grups d'activistes arreu del món, i que busca aconseguir un mínim de 100.000 suports a tot el món. Des de Catalunya es pot venir al Cruïlla per participar en les nostres activitats durant els dos dies de festival o bé informar-se a través del nostre web www.amnistiacatalunya.org.

"És important el finançament, perquè AI pugui seguir fent les seves investigacions i denúncies d'abusos als drets humans des del rigor i la seriositat"

Actualment, a les ONG's, necessiteu més finançament que mans?

Les dues coses. Amnistia Internacional és una organització que, com he dit abans, es finança únicament a través dels donatius de socis/es o accions de captació fons. No rebem cap subvenció, i per això és important el finançament, perquè AI pugui seguir fent les seves investigacions i denúncies d'abusos als drets humans des del rigor i la seriositat que ens caracteritza i la independència d'acció. D'altra banda, som una organització formada bàsicament per activistes, persones voluntàries que participen a AI des de grups locals, universitaris, escoles... Sense aquestes persones, AI no existiria i per això sempre tenim les portes obertes a qui vulgui participar-hi. Hi ha moltes formes d'activisme i tothom pot trobar el seu lloc per donar-nos un cop de mà.

Afegeix un comentari nou