Descobreix el món acústic dels jocs tradicionals amb ‘Sonos Ludum: el Paisatge Sonor del Joc a Catalunya’
Comparteix
L’equip de la Companyia de Jocs l’Anònima, especialitzats en joc tradicional i memòria lúdica, aprofundeix en l’aspecte del so dels jocs de cultura popular a través d’aquest llibre.
Si tanquem els ulls i centrem els sentits a escoltar allò que passa al nostre voltant, descobrim un món d’emocions i s’obre una porta sensorial on reconeixem aspectes que donem per fets. Aquesta esfera és la que han volgut explorar des de la Companyia de Jocs l’Anònima, amb el projecte de llibre-disc 'Sonos Ludum: el Paisatge Sonor del Joc a Catalunya', una proposta centrada en la banda sonora dels jocs tradicionals de l’àmbit català.
A través d’imatges i àudios, apropen al públic els jocs tradicionals des d’una perspectiva allunyada de l’habitual. “Des de fa temps, la Companyia de Jocs l’Anònima hem posat el focus en tots aquells aspectes immaterials del joc tradicional”, explica Òscar Garcia, membre fundador de la companyia i coordinador del llibre. El punt de mira rau en el so que emet un objecte concret quan es juga. “Volíem allunyar-nos del receptari clàssic”, afegeix Garcia.
Naturalitzem el so dels jocs, donem per fet un aspecte que defineix el moment i l’ànima d’allò que estem vivint, com un fet que ja tenim assumit. D’aquesta manera ho plasmen des de la Companyia de Jocs l’Anònima. L’objectiu principal de ‘Sonos Ludum: el Paisatge Sonor del Joc a Catalunya’ és donar protagonisme a la combinació so - objecte, transmetre la consciència que, darrere un joc tradicional, hi ha un ambient, una sèrie d’elements que li donen vida. Gràcies a aquest àmbit sonor, afloren a la superfície emocions, sensacions i records.
Organització del llibre: què hi podem trobar?
‘Sonos Ludum: el Paisatge Sonor del Joc a Catalunya’ compta amb una compilació de jocs tradicionals que la companyia ha cercat per tot el territori, des del Baix Ebre, passant per la Vall d’Aran, les Comarques Gironines, fins a Barcelona. S’hi plasmen una trentena de jocs com, per exemple, Bitlles, Morra, Quinto, Bèlit, Tir de Fona, Lluita del Bac, Dòmino, Baldufa, Futbolí, Billars… cada un d’ells amb uns sons molt característics.
“Tots els jocs que s’hi troben tenen un so identificatiu. Per exemple, un io-io no emet una sonoritat característica, per tant, no l’hem afegit”, destaca Òscar Garcia. Cada joc tradicional ocupa un total de dues pàgines, en les quals hi ha un codi QR que enllaça amb un fitxer d’àudio on es pot sentir el so determinat del joc en qüestió.
A la segona pàgina, destaca una litografia, una il·lustració de l’artista Maria Pappalardi, fet a mà i sense color, que pretén representar aquell so concret i actuar com a guia. “Li dona una rigorositat rellevant, és més atractiu als ulls de la gent”, afegeix el coordinador del llibre.
Carlos Jorge Chinchilla, tècnic de so professional, ha estat l’encarregat d’enregistrar i tractar cada fitxer d’àudio que es troba al llibre, elaborats amb una qualitat excepcional gràcies a l’equipament utilitzat, explica Garcia. Tots els jocs tradicionals que apareixen al llibre han estat jugats i enregistrats en el seu hàbitat autòcton: baldufers que fan ballar baldufes cada setmana, professionals del billar, partides acreditades de bitlles…
Un projecte que just s’està acabant de cuinar
Actualment, ‘Sonos Ludum: el Paisatge Sonor del Joc a Catalunya’ viu la seva fase final. “Tenim les il·lustracions fetes i els sons enregistrats i tractats. L’esquelet del llibre està fet”, detalla Garcia. A causa de les dificultats provocades per la pandèmia i el conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna, com són la pujada de preus dels productes i les afectacions de transportistes, des de la Companyia de Jocs l’Anònima han marcat una data, que defineixen com a realista, perquè s’imprimeixi el llibre: el mes d’octubre de 2022.
“No volem que les persones se sentin enganyades, cal que complim amb el que diem. És per aquest motiu que hem marcat un període on ja hi haurà els subministraments necessaris”, exposa Òscar Garcia. De moment, compten amb una pàgina de Verkami en la qual han engegat un procés de micromecenatge perquè el projecte acabi d’“agafar múscul”, segons expressa el coordinador del llibre. Gràcies a aquesta eina, pretenen aconseguir aportacions de les persones per arrodonir el compliment del projecte.
El món sonor dels jocs tradicionals, al teu abast
El Verkami es va engegar el divendres 25 de març i té una durada de quaranta dies: “Som una gent que no vivim d’això, tota ajuda és bona”, detalla Garcia. A la pàgina web en qüestió, ja hi ha disponible les diferents recompenses que les persones poden adquirir juntament amb el llibre. Cada una aporta un element de la col·lecció, com un punt de llibre, una samarreta sonora amb il·lustració original, una bossa de roba i un ‘cassette’ vintage amb els paisatges sonors i continguts extres.
Per a consultar les recompenses i la pàgina de Verkami de ‘Sonos Ludum: el Paisatge Sonor del Joc a Catalunya’, només cal clicar aquest enllaç. La projecció de futur, que plasmen des de la Companyia de Jocs l’Anònima, és realitzar un projecte igual, però en l’àmbit de la península ibèrica i d’Europa.
Afegeix un nou comentari