10 actes de cultura popular que no et pots perdre aquesta Mercè
Comparteix
Torna la Festa Major de Barcelona, un gran esdeveniment ciutadà que celebrarà el seu 150è aniversari fent honor a la cultura popular.
La cultura popular serà la gran protagonista de les Festes de la Mercè d'enguany, que celebrarà cent cinquanta anys de tradició a través d'un format encara condicionat per la persistència de la pandèmia.
Del 23 al 26 de setembre, més de 200 entitats i 500 activitats vestiran la ciutat en honor a la cultura popular del país, una de les més damnificades per la Covid-19. És per això que aquest any la Festa Major de Barcelona oferirà a les entitats i les colles un paper protagonista dins la programació, un gest per reconèixer els esforços de la cultura popular per tirar endavant malgrat les dificultats de la pandèmia.
Com la Festa Major és a tocar, us proposem un recull dels deu actes de cultura popular més significatius d'aquestes festes, perquè pugueu tornar a gaudir i contribuir a mantenir viva la tradició folklòrica catalana.
Divendres 24, d'11 a 14 h del matí, el passeig de Gràcia es convertirà en escenari de la cultura popular barcelonina. Gegants, bèsties, i altres elements de l'imaginari festiu barceloní cobriran tot el passeig agrupats en colles segons cada barri.
Durant l'acte, els grups castellers també tindran la seva representació, amb una represa simbòlica de la seva activitat a les 12 h, obsequiant els assistents amb un pilar unitari. A les 12:30 h els grallers de totes les colles barcelonines faran a la vegada el Toc de Vermut i en acabar els Falcons oferiran una mostra de les seves figures.
2. Cavalcada de la Mercè
De nou al passeig de Gràcia, al llarg de la tarda de divendres 24, l'avinguda emplaçarà la Cavalcada de la Mercè, el màxim aparador dels gegants a la ciutat. Enguany la Cavalcada recuperarà les celebracions històriques dels anys seixanta i setanta i oferirà al públic una desfilada de colles de cultura popular acompanyada per les bandes de música. Per raons de seguretat sanitària caldrà realitzar una reserva prèvia per poder assistir.
3. 71è Concurs de Colles Sardanistes
Habitualment el Concurs de Colles Sardanistes se celebra a l'avinguda de la Catedral, però durant les festes d'enguany tindrà una ubicació especial a l'escenari Cascada del parc de la Ciutadella. Diumenge 26 a les 11 h, la tradicional ballada de sardanes es festejarà respectant les distàncies i protocols de seguretat que determini la situació sanitària. La Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona serà l'encarregada de posar música a l'esdeveniment.
4. 'Anunciant la Mercè. Els cartells de la Festa Major de Barcelona 1951-2021'
La Casa dels Entremesos celebra amb honor l'aniversari dels cent cinquanta anys de la Mercè amb una exposició de gran format que recull la majoria dels cartells de les festes de tots els anys. Es tracta d'una mostra completa dels cartells de festa per descobrir com la població barcelonina d'abans s'informava de les activitats de la Festa Major. Es podrà visitar del 15 al 23 de setembre i del 28 de setembre al 26 de novembre.
5. Festa del Foc
Les colles de diables, petits diables, dracs i bèsties de foc convertiran el passeig de Gràcia en un infern d'explosions i pólvora. Divendres 24 al vespre tindrà lloc l'anomenada 'Festa del Foc', un espectacle de pirotècnia ple d'explosions on el públic es queda estàtic a un lateral del passeig, mentre les colles i les bèsties de foc actuen al llarg del carrer. Cada grup tindrà un tram assignat, però totes les colles oferiran espectacles amb les mateixes característiques.
6. Mostra d'esbarts
Dissabte 25, l'escenari Til·lers del parc de la Ciutadella acollirà dues mostres d'esbart, una al matí i una altra a la tarda. A les 12 h actuaran l'Esbart Català de Dansaires, l'Esbart Renaixença, l'Esbart Gaudí i Ballets de Catalunya, acompanyats de la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona dirigida pel mestre Joan Gómez i altres formacions musicals.
A les 17 h de la tarda serà el torn de l'Esbart Sant Martí i l'Esbart Ciutat Comtal que interpretaran un seguit de danses tradicionals, però també mostraran les noves danses que han creat a partir de la tradició.
7. Concert de la Federació Catalana d'Entitats Corals
Un dels concerts corals principals de la Mercè és el que protagonitza la Federació Catalana d'Entitats Corals, una plataforma que agrupa unes 450 formacions corals catalanes. De 18 h a 20 h del divendres 24, El Cor Jove de l'Orfeó Atlàntida i Barcelona Rainbow Singers, dues corals que formen part de la Federació, seran els protagonistes del concert i interpretaran un repertori actual i atractiu des de la plaça Reial.
8. Exposició del Seguici Popular
Fins al 24 de setembre podem visitar l'Exposició del Seguici Popular des de l'Ajuntament de Barcelona. En ella s'hi podran veure els Capgrossos Macers, els Gegants de la Ciutat, l'Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, el Drac, la Víbria, la Tarasca, els Cavallets Cotoners, els Gegants del Pi o els de Santa Maria del Mar.
9. Exposició de Dracs i Bèsties de foc
El Born Centre de Cultura i Memòria oferirà als visitants l'exposició de Dracs i Bèsties de foc, un espai on gaudir tranquil·lament de les bèsties que participen en les Festes de Foc de la Festa Major barcelonina.
Al mateix temps, s'organitzaran activitats associades a la mostra de figures, com una taula rodona sobre cultura popular i infants dimarts 17 o una xerrada sobre el barret i mocador quaranta anys després per dimecres 18.
10. MercèDansa
Des del 1992 se celebra el MercèDansa, tota una mostra representativa de la dansa tradicional catalana, on s'interpreten les 'danses vives', és a dir, aquells balls tradicionals que encara es ballen regularment en algun punt del territori català. La idea va ser impulsada per l'Esbart Català de Dansaires amb l'ajuda de l'Ajuntament de Barcelona.
La festa tindrà lloc diumenge 26 a l'escenari Til·lers del parc de la Ciutadella, amb una primera part al matí i una segona a la tarda, més participativa, que inclou l'anomenat Galop de la Mercè, una dansa senzilla creada, específicament, per ser ballada per tothom qui s'hi vulgui afegir. Tot, amb l'acompanyament musical de la Cobla Sabadell, dirigida pel mestre Joan Gómez.
Afegeix un nou comentari