Àmbit de la notícia
Cultural

Deu activitats culturals per no aturar el ritme en la recta final de l'any

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ivan Caparròs
  • Fragment del cartell de l'exposició 'Megàlits, un món oblidat'. Font: Facebook La Mongia de Vilamajor
    Fragment del cartell de l'exposició 'Megàlits, un món oblidat'. Font: Facebook La Mongia de Vilamajor Font: Facebook La Mongia de Vilamajor
  • A 'Tasta la Cultura de l'Ebre. Els sabors de l'oli. L'or líquid de la Plana' podràs descobrir com s'elabora i es distribueix l'oli. Font: Unsplash.
    A 'Tasta la Cultura de l'Ebre. Els sabors de l'oli. L'or líquid de la Plana' podràs descobrir com s'elabora i es distribueix l'oli. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash
  • L'ofici de sargaire és una de les tradicions més lligades a la història de Vimbodí i Poblet. Font: Freepik.
    L'ofici de sargaire és una de les tradicions més lligades a la història de Vimbodí i Poblet. Font: Freepik. Font: Font: Freepik

A continuació, us oferim una selecció d'esdeveniments i activitats variades que trobareu per moltes comarques de Catalunya, sigui per passar una bona estona sigui per alimentar l'esperit.

S'apropen les festes de Nadal i l'activitat cultural arreu del territori no ens dona treva per continuar gaudint de moltes opcions d'oci per a tots els gustos i públics que van més enllà dels clàssics Pastorets.

Des de descobrir l'Amazònia, el nou feminisme tecno-eco o l'oli de les terres de l'Ebre fins a gaudir de música en directe o participar en tallers d'artesania o d'integració social. Us hem seleccionat deu propostes perquè pugueu triar entre un bon ventall de possibilitats.

Activista del poble Suruí, un dels més devastats de l'Amazònia brasilera, Txai es va convertir en la jove activista brasilera amb més influència en l'escena mundial quan va pronunciar un discurs antològic a la COP-26, defensant les idees dels indígenes d'"ajornar la fi del món". Des d'aleshores, la seva veu s'ha sentit en diversos centres de poder mundials, cridant a la solidaritat contra la destrucció de la selva i l'escalada de la crisi climàtica.

En aquesta sessió, que tindrà lloc al CCCB de Barcelona, a les 18.30 h, Txai parlarà amb la periodista i escriptora Eliane Brum sobre la lluita juvenil contra la crisi climàtica al Brasil i sobre la resistència de les comunitats indígenes davant l'extractivisme, la desforestació i els grans incendis. Les entrades tenen un preu de 3 €.

Sebastião Salgado és un dels fotògrafs més rellevants del nostre temps, un dels artistes més destacats del reporterisme gràfic dels segles XX i XXI. La seva exposició 'Amazônia' ja ha arribat a més d'1,4 milions de persones a tot el món i, per fi, fa parada a Barcelona. Aquesta mostra és l'obra magna de Sebãstiao Salgado, una gran exposició on es plasmen set anys de treball d'aquest gran fotògraf a la selva amazònica.

Més enllà de ser la clàssica instal·lació amb fotografies, estem davant d'un esdeveniment únic, on la part gràfica s'acompanya d'una experiència sensorial perquè ens sentim dins el pulmó del planeta Terra. L'exposició obrirà les portes el 4 de desembre a les Drassanes Reials de Barcelona i l'entrada general costa 12,50 €.

Terrer és un festival independent, de caràcter anual, centrat en la cultura del vi al sud de Catalunya, amb epicentre al Priorat. Aprofundeix en el paisatge que dibuixa la relació entre la viticultura i el lloc, i en l'arquitectura, el disseny i el pensament des d'una òptica contemporània. 

El festival tancarà amb dos noms cabdals de la música catalana actual: Roger Mas amb la Cobla de Sant Jordi el dia 6 de desembre, al Casal de Porrera, i Rita Payés, el dia 7, al Teatre l'Artesana de Falset. Les entrades estan disponibles al web de l'esdeveniment.

El Museu de les Terres de l'Ebre organitza aquesta activitat de turisme experiencial per conèixer el conreu de l'olivera mentre s'explica l'origen, el procés i l'elaboració de l'oli d'oliva a la Plana del Montsià, en concret a la vila de Santa Bàrbara. Es podran visitar diferents espais i descobrir les tècniques agrícoles i els camps de conreu originats a partir de la colonització agrícola en època moderna.

També es mostraran les instal·lacions on s'elabora i es distribueix l'oli i, finalment, es farà una degustació de les diferents varietats que es produeixen a Santa Bàrbara. L'experiència turística és gratuïta i va dirigida a un públic familiar i de grups. Podeu trobar més informació al web del museu i fer la reserva enviant un correu electrònic a museulaplana@gmail.com o trucant als telèfons 658 998 721 i 977 719 136.

Des del 21 de novembre s'està celebrant la setena edició del festival tecno-eco-feminista ECOOS, que proposa un programa amb activitats de formació, debat i exhibició per visibilitzar corrents de pensament i tendències que nodreixen el pensament polític i els moviments socials, amb l'objectiu de contribuir a eixamplar mirades i debats des de la cultura. Aquest any 2024 el festival dona continuïtat a les línies conceptuals de les darreres edicions i també centra els seus continguts en dos blocs generals: tecno art i ecologia, i feminismes i identitats dissidents.

El 13 de desembre, al Centre Cívic Casa Golferichs de Barcelona, se celebra el col·loqui sobre el tecnofeminisme 'L'empoderament de les dones en la relació del món quotidià amb el món digital', amb la participació de Blanca Callén, Simona Levi, Thais Ruiz i Roberta Bosco. Acte amb places limitades. Cal inscriure's prèviament a partir del 2 de desembre.

 

 

La mestra cistellera Anna Sínia proposa una activitat que ofereix la possibilitat d'aprendre i conèixer millor una de les tradicions més lligades a la història de Vimbodí i Poblet. Com en edicions anteriors, aquestes experiències tenen com a principals objectius fer poble, respectar la tradició i procurar que no quedi en l'oblit.

L'ofici de sargaire estava molt vinculat amb el de vidrier i, de fet, és amb aquest material amb el que es folraven garrafes, ampolles i altres envasos per evitar que es trenquessin amb el seu ús diari, motiu pel qual, segons les impulsores del curs, aquesta és una bona oportunitat per despertar la creativitat i aprendre més sobre la nostra cultura. El dia 14 de desembre es tanquen els tallers amb un dedicat al cistell niu al Centre Cívic de Vimbodí i Poblet.

De quantes maneres es pot donar vida a un objecte? A principis del segle XX, els dadaistes van començar a utilitzar objectes quotidians per fer creacions artístiques mitjançant estratègies com l'acumulació, la reducció, la descontextualització, la hibridació, l'encaix i el collage d'elements ordinaris. En aquest taller es proposa explorar les possibilitats plàstiques i expressives del collage per ampliar els significats dels objectes més propers, potenciar-ne el valor i dotar-los de noves i sorprenents vides.

El taller va dirigit a entitats socials que treballen amb persones en l'àmbit de la salut mental i la discapacitat intel·lectual. La durada aproximada de l'activitat és de dues hores i tindrà lloc al CaixaFòrum de Lleida, del dilluns 16 al divendres 20 de desembre, a les 10 h. La reserva de plaça es pot fer en el telèfon 973 97 56 36 o per correu electrònic a rcaixaforumlleida@magmacultura.com.

La intenció d'aquesta fira, organitzada per l'Ajuntament de Barcelona, és oferir productes de qualitat fets des d'una producció ètica i promoure un consum responsable en el marc de les festes de Nadal. S'adreça a la ciutadania en general i, especialment, a totes les persones interessades en l'economia social i solidària amb l'objectiu de difondre els seus valors i les pràctiques econòmiques i socials del consum responsable.

Hi trobareu dos espais: un amb casetes amb les diferents empreses i associacions que oferiran els seus productes i una carpa amb oferta gastronòmica sana, justa, sostenible i de proximitat. L'horari d'obertura al públic d'ambdós espais serà d'11 h a 20.30 h (excepte els dies 19 i 20 de desembre, que serà de 16 h a 20.30 h; el dia 24 de desembre, d'11 h a 18 h; i el 25 i 26 de desembre estarà tancat).

L'exposició mostra fotografies i altres materials audiovisuals d'Enric Planas dels cromlecs, dòlmens i menhirs del Montseny, Montnegre-Corredor i Serralada Litoral. Per altra banda, Ricard Mateo i Sandra Mateo proposen una aproximació de com vivien en el període megalític a les nostres contrades i ens descobriran coves, pintures i gravats espectaculars, comptant amb reproduccions a escala real.

La mostra és al Centre d'Informació La Mongia de Vilamajor, de Sant Pere de Vilamajor. L'accés és gratuït i es pot visitar dissabtes, diumenges i festius, de 10 h a 14 h.

La intenció del festival és mostrar la gran versatilitat de l'orgue envers altres instruments, combinant recitals d'organistes de reputada professionalitat juntament amb cantants, instrumentistes o grups corals. L'edició d'enguany arrencava el 8 de setembre i durarà fins al 27 de desembre amb setze concerts distribuïts per quinze poblacions.

Tots els concerts són d'entrada lliure. A continuació, us mostrem els que se celebraran durant aquest mes de desembre:

-6 de desembre, a l'Església Parroquial de Puigcerdà.

-7 de desembre, a l'Església Parroquial de Sant Llorenç de Morunys.

-7 de desembre, a Sant Domènec de la Seu d'Urgell.

-27 de desembre, a l'Església Parroquial de Vielha e Mijaran.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari