Diada 2020: mobilitzacions descentralitzades adaptades a la Covid-19

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Manifestació de la Diada Nacional de Catalunya de 2016 Font: Xavier Dengra a la Viquipèdia
Imatge de la manifestació de la Diada de 2016 a Barcelona.
Presentació de les mobilitzacions de la Diada 2020 a la seu d'ANC. Font: ANC
Presentació de les mobilitzacions de la Diada 2020 a la seu d'ANC. Font: ANC
Les mobilitzacions descentralitzades evitaran veure imatges multitudinàries com aquesta de la Diada 2019. Font: ANC
Les mobilitzacions descentralitzades evitaran veure imatges multitudinàries com aquesta de la Diada 2019. Font: ANC

Diada 2020: mobilitzacions descentralitzades adaptades a la Covid-19

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

ANC i Òmnium Cultural han preparat centenars de mobilitzacions arreu del territori, en les que, per poder participar, caldrà inscripció prèvia, i en les quals es compliran escrupolosament les mesures sanitàries i de seguretat.

Després d'anys de mobilitzacions multitudinàries, la Diada nacional de Catalunya del 2020 serà un xic diferent per la situació de pandèmia que estem vivint en l'actualitat. Tot i les primerenques incerteses provocades per la crisi sanitària, l'ANC i Òmnium Cultural han fet un esforç per treballar en l'organització de la manifestació de l'11 de setembre, aquest cop adaptant-la a la Covid-19, sempre respectant escrupolosament els requeriments sanitaris i les mesures de seguretat.

Al contrari que en diades anteriors, la manifestació d'enguany es descentralitzarà per primer cop per garantir el compliment de les mesures sanitàries, en el que serà el repte organitzatiu més complex de la història de l'ANC, tal com assenyala la presidenta de l’organització, Elisenda Paluzie. En total, se celebraran 107 mobilitzacions repartides en 82 municipis amb concentracions davant d’edificis de l’administració estatal espanyola. L'objectiu de l'ANC és el d'aplegar 48.000 persones.

Els parlaments centrals de l’AMI, Òmnium i l’ANC es faran a la seu de l’Agència Tributària, a la plaça de Letamendi de Barcelona. Davant d'altres edificis com estacions de Renfe, jutjats o del SEPE, es desplegaran un seguit de pancartes amb diversos missatges reivindicatius.

D'altra banda, encara s'està confirmat que es puguin celebrar les tradicionals ofrenes florals al monument de Rafael Casanova i al Fossar de les Moreres durant l'11 de setembre. La conveniència o no es valorarà segons com evolucionin les dades epidemiològiques, tal com ha assenyalat la portaveu del govern català, Meritxell Budó.

Inscripció prèvia

Les concentracions estaran delimitades i disposaran d’un control d’accés. Per aquest motiu, cal que les persones que hi vulguin participar omplin prèviament la inscripció, un aspecte totalment imprescindible per poder accedir als punts de concentració. Cada municipi disposa d’un únic formulari d’inscripció. En el cas de les poblacions que tenen més d’una concentració, s’haurà de seleccionar prèviament, en la inscripció, el punt concret al qual s'assistirà.

Cada persona només es podrà inscriure en un punt concret. Un cop hagi omplert el formulari rebrà un correu electrònic de confirmació amb un número d’identificació que s’haurà de portar a l’11 de Setembre per poder accedir al punt de concentració. Serà l’única dada que es demanarà al control d’accés.

En aquest enllaç pots consultar el mapa amb totes les mobilitzacions, així com el seu formulari corresponent.

Mesures sanitàries d’obligat compliment

Per tal de defensar el drets fonamentals, en especial, el dret a manifestació, però a través de la responsabilitat i seguretat, des de l'ANC han publicat una sèrie de mesures per sanitàries d'obligat compliment destinades als manifestants per salvaguardar la salut pública:

  • Distància de 2 metres entre assistents.
  • Ús obligatori de mascareta.
  • Foment de la higiene de mans amb gels hidroalcohòlics facilitats per l’organització als principals accessos al perímetre de la concentració.
  • Concentració estàtica sense desplaçament de la capçalera ni de la resta del gruix d’assistents.
  • No es permet l’ús de pancartes o altres objectes compartits, excepte que siguin d’ús individual.
  • No es permet el consum d’aliments durant la concentració.
  • No es permet l’ús de mobiliari urbà.

Si vols consultar la resta de mesures referents a l'organització, ho pots fer a través d'aquest enllaç.

Mobilització virtual

Les mobilitzacions presencials es complementaran amb una acció virtual solidària i que es farà a través del web xarxaindependencia.cat. Aquesta plataforma recaptarà diners per fer front a l'emergència social i econòmica del país amb codis QR que donaran accés a diversos enllaços on es podrà decidir a quin àmbit es desitja destinar la donació.

Afegeix un comentari nou