Diario Feminista, l'actualitat mirada amb ulleres liles

Ravalnet
Diario Feminista tracta temes d'actualitat des d'una perspectiva feminista Font: Diario Feminista
Diario Feminista tracta temes d'actualitat des d'una perspectiva feminista Font: Diario Feminista
A Diario Feminista tracten els temes d'actualitat amb perspectiva feminista. Imatge amb llicència CC BY-SA 2.0 Font:  stanjourdan (Flickr)
Diario Feminista és una iniciativa de l'Asociación Periodismo Feminista
Portada de la primera edició de Diario Feminista, el 25 de novembre de 2017 Font: Diario Feminista
Diario Feminista mostra l'actualitat des d'una perspectiva feminista

Diario Feminista, l'actualitat mirada amb ulleres liles

Ravalnet

Resum: 

El 25 de novembre va néixer un nou mitjà de comunicació: Diario Feminista. La coincidència amb el Dia per l'eliminació de la violència vers les dones no és casualitat, té un 'compromís radical' amb la superació de la violència masclista.

Les redactores de Diario Feminista miren l'actualitat amb ulleres liles i generen una altra manera de comunicar. No és una publicació sobre temes de gènere, sinó sobre tots els temes tractats des d'una perspectiva feminista. És a dir, afirmen que donen als temes d'actualitat un tractament periodístic feminista, lliure de discursos sexistes i posicionat en contra de la violència de gènere i el racisme.

Aquest nou mitjà de comunicació és iniciativa de l'Asociación Periodismo Feminista, entitat de recent creació que pretén col·laborar amb professionals de la informació i persones d'altres àmbits que estiguin implicades en la promoció de mitjans lliures de violència sexista des d'una perspectiva feminista.

Diario Feminista va ser presentat el passat 25 de novembre, tot coincidint amb el Dia per l'eliminació de la violència vers les dones. Van triar la data com un símbol del seu 'compromís radical' per superar tota violència contra les dones. Al seu primer editorial la directora del diari, Cristina Pulido, assenyala que difondran "totes les evidències científiques internacionals sobre aquest gravíssim problema i, especialment, sobre les actuacions que han demostrat aconseguir l'èxit en aquesta superació". També hi explica que el projecte "s'emmarca dins el somni de moltes dones d'aconseguir societats més lliures i igualitàries a través de crear un entorn segur també des de l'àmbit dels mitjans de comunicació".

El diari compta amb un equip de 50 redactores voluntàries, que va creixent a mesura que es va coneixent el projecte. Cristina Pulido explica que són dones de totes les edats, de diferents àmbits (periodisme, educació, neurociència, dret, etc.), diferents estils de vida i creences, i afirma que això és el que dona riquesa al projecte: "Es va constituir des del somni que compartíem algunes i ho vam fer arribar a d’altres persones que formaven part de les diferents xarxes professionals i personals. A partir d'aquí, ha anat creixent i la participació és oberta a qui vulgui i estigui d'acord amb els criteris ètics del mitjà".

Apostem sense fissures per destacar la valentia de les persones que denuncien assetjament

Les impulsores de Diario Feminista trobaven a faltar un diari que garantís un tractament feminista a les notícies d'actualitat i van decidir crear-lo elles mateixes: "Hi ha premsa feminista que la garanteix, però no diària, i també hi ha premsa diària que té tractaments feministes d’algunes notícies però amb altres no feministes i, inclús, sexistes".

Una altra mancança que trobaven als mitjans de comunicació i que consideren 'molt greu' és la manca d'un posicionament clar davant de l'assetjament sexual i l’assetjament sexual de segon ordre. L'equip de Diario Feminista considera que la funció que poden fer els mitjans per prevenir aquest tipus d'assetjament és fonamental en consonància amb les línies internacionals, tant en el tractament de les notícies, com en l'acció interna del mitjà: "Com línia editorial pots decidir que el tractament informatiu sigui destacar la valentia de les persones que denuncien assetjament en els diferents àmbits, o pots decidir silenciar-ho o, pitjor, promoure la revictimització destacant elements morbosos, afavorint als assetjadors i les seves difamacions sobre les víctimes. Nosaltres apostem sense fissures per la primera línia, i sabem que no estem soles, hi ha molts periodistes que estan fent una feina excel·lent en aquest sentit".

Afegeix un comentari nou