'El Calendari dels Pagesos' més longeu

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
El Calendari dels Pagesos 2018 Font: El Calendari dels Pagesos
“El Calendari dels Pagesos 2018"

'El Calendari dels Pagesos' més longeu

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

L’almanac, la publicació en català amb més anys d’edició - més de 150 anys-, inclou informació agrícola, astronòmica, cultural i de tradicions catalanes.

Quines són les millors dates per a les sembres de fruites i verdures? Quan podrem veure eclipsis solars i lunars? Què diu el santoral? O, quan cauen les fires i festes majors dels municipis catalans? El Calendari dels Pagesos resol tots aquests i altres dubtes per al 2018.

Aquest almanac, que no s’ha deixat d’editar mai des del 1861, ofereix informació agrícola, astronòmica, cultural i de tradicions catalanes. Inclou poesies, consells, dites populars i reflexions, i el Judici de l’Any, escrit en quartetes per Marta Ibáñez, amb el més destacable que ha succeït durant l’encara vigent 2017. Són diverses les entitats socials, culturals i/o agrícoles que estan adherides a l'edició del calendari, com ara associociacions de veïns, colles de cultura popular, la Federació d'Ateneus de Catalunya, l'Associació Festa Nacional dels Països Catalans, entre d'altres.

La Roda Perpètua que es reprodueix a la portada pronostica el nivell de fertilitat anual, fèrtil, en el cas de l’any vinent. El Calendari de Paret assenyala les festes de tot l’any; hi ha consells sobre com estalviar aigua als jardins; els fusos horaris; curiositats astronòmiques (com que tindrem dues llunes blaves el 2018); i consells gastronòmics com substituir el cacau pel garrofí.

També són característics de la publicació els gravats de l’il·lustrador Ricard Opisso, que va ser aprenent i col·laborador d’Antoni Gaudí, dibuixant costumista i satíric de L’Esquella de la Torratxa, Cu-Cut!, La Campana de Gràcia o En Patufet.

Joan Tomàs: “Ara hi ha molts menys pagesos que quan es va crear el calendari, és evident, però no ha minvat l’interès per l’agricultura, la meteorologia i les tradicions, al contrari”

“El Calendari dels Pagesos és la publicació en llengua catalana que fa més anys que s’edita ininterrompudament; ho fa des de l’any 1861; enguany, doncs, fa 157 anys. El seu editor, Joan Tomàs, destaca que “els darrers anys hem incorporat nous continguts, de temes d’actualitat; ara hi ha molts menys pagesos que quan es va crear el calendari, és evident, però no ha minvat l’interès per l’agricultura, la meteorologia i les tradicions, al contrari”, i subratlla que “el qui té un hort a la terrassa de casa també li interessa el Calendari”.

“El Calendari dels Pagesos” del 2018 és pot adquirir als quioscos i a les llibreries (3,5€).

Afegeix un comentari nou