L'AEiG Els Vàndals manté viva la llegenda de Sant Jordi a Campdevànol

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Josep Carbonell
Les unitats més grans venent manualitats i roses a la fira anual de Sant Jordi d'anys anteriors. Font: AEiG Els Vàndals
Les unitats més grans venent manualitats i roses a la fira anual de Sant Jordi d'anys anteriors. Font: AEiG Els Vàndals
El cau dels Vàndals té la Diada de Sant Jordi com una data assenyalada al calendari anual. Font: AEiG Els Vàndals
El cau dels Vàndals té la Diada de Sant Jordi com una data assenyalada al calendari anual. Font: AEiG Els Vàndals

L'AEiG Els Vàndals manté viva la llegenda de Sant Jordi a Campdevànol

Autor/a: 
Josep Carbonell
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

L’agrupament escolta i guia organitza un seguit d’activitats perquè el veïnat del municipi pugui gaudir de la Diada des de casa.

Al bell mig del Ripollès, a cavall entre la capital de comarca i la vall del Freser, hi trobem Campdevànol, un municipi de tradicions i festes arrelades que deu el seu nom a l’entrada dels vàndals a la Península.

Amb una població d’uns pocs milers d’habitants, el poble compta amb una gran riquesa associativa i amb un grup d’infants i joves preocupats per mantenir vives les tradicions i adaptar-les als nous temps i necessitats. Parlem de l’AEiG Els Vàndals que, enguany, ha decidit mantenir viu l’esperit de Sant Jordi i fer-ne partícip a tota la ciutadania del municipi.

Com va sorgir la idea i amb quin objectiu?

El 23 d’abril és un dia assenyalat per a moltes persones de Campdevànol, així com d’arreu de Catalunya. L’equip de caps i quel·les, vam considerar que les mesures de confinament no haurien de servir d'excusa per deixar de potenciar la cultura, ja que és una tradició important que tenim com a país i que creiem que s’ha de seguir celebrant malgrat la situació actual.

En aquest sentit vam pensar que no ens podíem quedar de braços plegats. Un dels objectius de l’escoltisme i el guiatge és fer servei i com a escoltes i guies compromeses, vam decidir engegar una proposta per mantenir aquesta tradició.

Una de les activitats que organitzeu porta per nom ‘Penja la teva rosa’. En què consisteix?

Per via WhatsApp ens va arribar una cadena on s’animava a tothom qui volgués a penjar una rosa a balcons i finestres. Vam pensar que era una genial idea per unir a tota la població, des d’infants a gent gran i així, malgrat haver perdut els espais de relació més comuns, mantenir viu l’esperit comunitari i de suport mutu.

D’aquesta manera, es proposa fer una rosa amb el material del qual es disposi (dibuixada, cosida amb roba, de ferro…) i engalanar així, tots els carrers.

Quines altres iniciatives esteu preparant per gaudir de la Diada?

De normal, fem cau cada dissabte de 16:00 a 18:00. En decretar-se l’estat d’alarma i, per tant, el confinament, vam adaptar el format per fer el ‘cau a casa’, on cada dia de la setmana proposem una activitat de diferent temàtica (cuina, esperit crític, música, joc …).

En acostar-se Sant Jordi, vam decidir que des del dijous 16 fins al dimecres 22 d’abril, aquestes activitats les adaptaríem a aquesta temàtica. Per fer-ho, hem demanat la col·laboració d’infants i joves del nostre agrupament i de veïns i veïnes del municipi. Aquestes activitats es donaran a conèixer des del nostre Instagram i des de la nostra pàgina web i totes estan pensades perquè puguin fer-se des de casa i amb el material que es tingui a l’abast. Aquesta activitat l’hem batejada amb el nom ‘Sant Jordi a casa’.

També teniu entre mans una iniciativa que busca adaptar la llegenda de Sant Jordi. Ens en podeu fer cinc cèntims?

‘T’atreveixes a canviar la llegenda de Sant Jordi’ és una iniciativa que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Campdevànol i que proposa a la població canviar la llegenda tradicional de Sant Jordi. Des de l’Agrupament es fa aquesta proposta perquè considerem que la diada ens dóna una bona oportunitat per fomentar la ruptura amb estereotips de gènere ancorats al passat i creiem que trencar amb aquestes idees és necessari per poder transformar la societat actual, un dels objectius principals de l’escoltisme i el guiatge.

Tothom qui hi vulgui participar, simplement ens ha de fer arribar el seu relat. Durant el dia de la diada es compartiran a la web de l’Agrupament i aquells que siguin en format àudio es podran escoltar a l’emissora del poble, Live FM.

Com us organitzeu per fer arribar el Sant Jordi a tot el veïnat de Campdevànol?

Per tal de fer arribar la diada a tota la població de Campdevànol ens hem posat en contacte amb l’Ajuntament, el qual n’ha fet difusió per les seves xarxes socials i ho ha fet arribar als diaris locals, com ara el NacióRipollès i el 9Nou. A més, nosaltres també ho hem compartit al perfil d’Instagram de l’Agrupament i ho hem explicat a les famílies del cau.

Per fer-ho extensible a tothom qui no disposa de xarxes socials, hem penjat cartells als establiments del poble que actualment estan oberts. Finalment, ens han fet una entrevista a Tv Ripollès, la televisió comarcal, on hem explicat les nostres propostes.

Sovint es creu que les tradicions són cosa de la gent gran, però el paper que hi juga el jovent és imprescindible per assegurar que aquestes perdurin al llarg dels anys

Quina ha estat la rebuda per part de la ciutadania?

Estem molt contentes amb la resposta que han donat veïns i veïnes del poble a les quals els hem demanat la seva participació com a persones expertes en les modalitats de les activitats que proposem la setmana prèvia a Sant Jordi.

La rebuda és bona, de la mateixa manera que ho han estat d’altres iniciatives que hem proposat des del mateix Agrupament o d’altres entitats del poble per amenitzar i dotar de recursos aquests dies de confinament. Així i tot, els resultats els veurem aquests dies i esperem que siguin molt positius.

Com a cau, és el primer any que celebreu la Diada o és un dia assenyalat al calendari anual?

El celebrem cada any. La Diada és un bon moment per donar visibilitat a la feina que es fa des de l’Agrupament i per recaptar fons per finançar els campaments d’estiu així com altres projectes. Les unitats més grans (Pioners i Caravel·les i Trucs) venen manualitats i roses a la fira anual del poble.

Per altra banda, si la Diada no cau en dissabte, el cau previ al 23 d’abril es dóna la possibilitat a les unitats de fer activitats relacionades amb la temàtica.

Sovint es diu que això de les tradicions és cosa de la gent gran. Quin valor li doneu des del Cau al fet de mantenir vives les tradicions del territori? Quin paper creieu que hi juga el jovent?

L’escoltisme i el guiatge treballa per educar a infants i joves perquè siguin persones compromeses amb la societat, actives i conscients de tot el que passa al seu voltant. Com bé dieu, sovint es creu que les tradicions són cosa de la gent gran, però el paper que hi juga el jovent és imprescindible per assegurar que aquestes perduren al llarg dels anys, ja que som les joves les responsables d’aprendre-les i transmetre-les a les futures generacions.

Malgrat això, veiem que la societat avança i som les joves qui prenem el compromís de canviar certs valors de les tradicions per arribar a un país més just i igualitari per a tothom.

Afegeix un comentari nou