El festival ‘Amb so de cobla’ vol trencar barreres per apropar la cultura popular al jovent

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
Cobla Ciutat de Cornellà. Font: Amadeu Gavaldà
Palamós rep del 2 al 6 d'agost la sisena edició del festival de cobla de Catalunya, 'Amb so de cobla', després de dos anys restringit per la pandèmia. Font: Amadeu Gavaldà
Audició de Sardanes al pla de la catedral de Barcelona a càrrec de la Cobla Marinada. Font: Barcelona.cat
L'objectiu és crear una programació que trenqui barreres generacionals per incloure tots els públics, que la cobla es reconegui entre la joventut. Font: Barcelona.cat
Actuació d'una edició anterior del concurs de La Sardana de l'Any Font: Clara Feliu
Propostes alternatives en nous formats musicals és el que mou aquesta sisena edició, a través de fusions i gèneres ambivalents. Font: Clara Feliu

El festival ‘Amb so de cobla’ vol trencar barreres per apropar la cultura popular al jovent

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

Arriba la sisena edició del festival estiuenc de cobla i sardana amb una programació innovadora, amb l’objectiu d’apropar a tots els públics la seva oferta musical.

La població costanera de Palamós acollirà una edició significativament especial del festival ‘Amb so de cobla’ que, després de dos anys marcats per la pandèmia, recupera la normalitat i la tradicionalitat de la seva celebració. “Serà la millor edició de totes les que hem celebrat, també per la ubicació dels actes, en llocs emblemàtics”, afirma Josep Cordomí, president de l’Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, l’entitat impulsora del festival.

Una programació que enguany pretén trencar barreres generacionals per incloure tots els públics. Del 2 al 6 d’agost, aquesta població del Baix Empordà rebrà les propostes de les diferents agrupacions musicals, presentant coproduccions i incorporant els instruments de la cobla catalana a diferents estils. “L’objectiu principal és demostrar a tothom que la cobla pot formar part de qualsevol sistema de dansa o música”, afirma Cordomí.

Propostes alternatives en nous formats musicals és el que mou aquesta sisena edició, amb un clar objectiu d’incloure i atrapar la població jove al so de la cobla, a través de fusions i gèneres ambivalents. “És un dels problemes del món de la sardana, la joventut no s’interessa per aquest estil. La sardana és la nostra cultura”, defensa Josep Cordomí.

Una programació que aposta per la joventut

Un exemple clar de la innovació que viu el festival d’enguany és l’actuació de la Cobla Mar i Cel, In Crescendo i la jove compositora Anna d’Ivori, una fusió en forma de concert anomenat INTROIT. És una coproducció amb la Confederació Sardanista de Catalunya, que ha estat creada per la gala ‘Sardana de l’any’.

Segons detallen des de l’organització, trenca els estereotips típics de la sardana, sense renunciar a la seva essència. Es podrà gaudir del concert el dijous 4 d’agost, a les 22 h, a la plaça Josep Sarquella.

Raph Dumas amb la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona i CobosMika és un altre espectacle que trenca barreres, una barreja de dansa contemporània amb so de cobla. Actuen com a cloenda de la sisena edició del festival, el dissabte 6 d’agost, a les 22 h, a la plaça Josep Sarquella.

Actuacions especials i diferents

Una aposta per apropar el públic jove a la sardana també és la cobla Bisbal Jove, que presenta l’espectacle ‘Ssshht!’, amb l’actor David Planas, una funció per a joventut i mainada. El divendres 5 d’agost, a les 19 h, a la plaça Catalunya es podran descobrir tots els instruments que componen una cobla.

I a les 22 h, la plaça Josep Sarquella acull Za! i La Transmegacobla, amb les veus de Tarta Relena, un jove duo de trans-folk, amb un espectacle que presenta la seva fusió entre la psicodèlia, la distorsió, el folk i el so de la cobla.

“Per a la sardana i la cultura popular catalana, significa molt la celebració del festival, no n’hi havia cap d’aquest tipus, que barregi la cobla amb altres maneres d’actuar”, defensa Josep Cordomí.

No es perd la tradicionalitat

Les actuacions de sardana i so de cobla tradicionals també tenen protagonisme dins d’aquesta sisena edició del festival, amb el vint-i-dosè Concert de la Costa Brava, el memorial Ricard Viladesau, on actuen les clàssiques formacions de cobla La Principal de la Bisbal i Els Montgrins.

És el dimecres 3 d’agost, a les 22 h, a l’Arbreda. “Porten un repertori molt interessant. A la primera part, toquen les cobles per separat, i la segona, actuen conjuntament”, detalla Cordomí. La cobla Rossellonesa actua el dijous 4, a les 19 h, a la plaça Catalunya, amb un recorregut per la història de la música catalana.

L'Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC), que domina els gèneres tradicionals, jazz i clàssic, actuen el 2 d’agost, a les 22 h, a la plaça Josep Sarquella, per donar el tret de sortida al festival. Per a consultat la programació completa, clica aquest enllaç.

“Afortunadament, Palamós sempre ha rebut una participació molt interessant i aquest any serà igual. Estem animats i contents”, afirma el president de l’Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós.

El festival està organitzat pel Departament de Cultura i l’Ajuntament de Palamós, i compta amb la col·laboració de la Confederació Sardanista de Catalunya i la Diputació de Girona.

Afegeix un comentari nou