El Festival de Cultura Ravals(s) combat el racisme en comunitat

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Festival Raval(s) 2018 Font: Fundació Tot Raval
Festival Raval(s) 2018 Font: Fundació Tot Raval
Festival Raval(s) Reunió Font: Fundació Tot Raval
Festival Raval(s) Reunió Font: Fundació Tot Raval
Festival Raval(s) 2 Font: Fundació Tot Raval
Festival Raval(s) 2 Font: Fundació Tot Raval

El Festival de Cultura Ravals(s) combat el racisme en comunitat

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

Veïnat, entitats i institucions del Raval han organitzat col·lectivament el certamen antiracista fent bandera, un cop més, de la convivència al barri.

Coordinat per la Fundació Tot Raval, el Festival de Cultura Ravals(s) assolirà la seva 17a edició del 7 al 9 de novembre. Música, dansa, teatre, cultura popular, xerrades, exposicions, tallers i projeccions es concentraran el segon cap de setmana de novembre per reivindicar la lluita antiracista des de diverses mirades culturals. Més d'una vintena d'activitats gratuïtes fruit del treball comunitari de 90 entitats, col·lectius, associacions, centres educatius i veïnat del barri.

Aquesta cruïlla de col·lectivitats treballa al llarg de l'any en la lluita antiracista amb diversos projectes com l'Escoleta Antiracista i l'Espai de l'Immigrant. Aquestes entitats estan actives "no només al barri, sinó a la ciutat, per contrarestar els discursos difosos per alguns mitjans de comunicació i els polítics per criminalitzar qualsevol territori que no sigui el seu", segons Juan Pedro Diotaiuti, coordinador tècnic i dinamitzador comunitari del festival.

Des de la Fundació Tot Raval es coordina el treball comunitari i horitzontal durant mesos abans de cada nova edició del certamen, que es fa cada dos anys. Des del maig s'organitzen assemblees obertes a la ciutadania per decidir i tractar la temàtica i el programa d'activitats.

"Són persones que pateixen el racisme en carn pròpia les qui ens diuen a les plenàries, òrgan sobirà, com volen que treballem la lluita contra el racisme; volem evitar que siguin només persones blanques amb tota la documentació en regla les qui organitzin el festival", manifesta Diotaiuti. De fet, les pròpies entitats coorganitzadores participen de tallers formatius per treballar eines antiracistes.

Músiques del Raval i del món

La música tornarà a ser, un any més, una de les protagonistes del Festival. Divendres serà el torn de diverses entitats, les joves promeses i les escoles de música del barri. Al matí es celebrarà el concert coral de les escoles al Teatre Romea i al vespre-nit, la Plaça dels Àngels acollirà els concerts de diverses agrupacions de joves del Raval (Xamfrà, Música i Escena; alumnes del Centre Superior de Música Liceu, Duo Athrodeel Ahmad & Aseel i alumnes del Departament de Cant del Centre Professional Conservatori Liceu i el Combo Juvenil de l’Escola de Músics i JPC).

Dissabte al matí les corals del barri ompliran el Teatre Romea amb un concert que finalitzarà amb una cançó conjunta arranjada a partir d’algunes de les cançons recollides pel projecte 'Veus d’Arreu: recopilatori cantat de músiques tradicionals de comunitats diverses', emmarcat en el projecte de creació artística i producció cultural 'Creuem el Paral·lel' i en el procés participatiu i comunitari ‘Arnau Itinerant’.

A la tarda, diverses agrupacions de cultura popular i tradicional del Raval actuaran a la Plaça de la Gardunya i des de les 12 fins les 23h, la Plaça dels Àngels acollirà les actuacions dels grups del Raval The Koyam Project (Músiques del món i jazz fusió); Rumba Nois (Rumba catalana); Allamma Orchestra (Músiques del món i del Sudan) i de Leite & la Orquesta Resiliente (Folk, Swing i Bossa Nova), amb les quals es clourà la 17a edició del Festival.

Afegeix un comentari nou